Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Maia Sandu a adresat un…

Maia Sandu a adresat un mesaj către potențialii candidați la funcția de Procuror General

Prim-ministra Maia Sandu îndeamnă potențialii candidați la funcția de Procuror General să se înscrie în concursul lansat de Ministerul Justiției. Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 20 octombrie.

„Am știut dintotdeauna că lupta pentru o justiție adevărată în Republica Moldova nu va fi ușoară, însă fără a face ordine în acest domeniu nu avem viitor la noi acasă.
Știu că nu e ușor să faci dreptate în Republica Moldova. Știu că nu e ușor să repari un sistem putred, să treci peste toate piedicile întinse de cei interesați ca lucrurile să rămână așa cum sunt. O știu din propria experiență. Dar mai știu că viitorul țării noastre, viitorul tuturor cetățenilor depinde de cei care vor avea curajul să facă schimbarea în sistem” a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Concursul pentru preselecția candidaților la funcția de procuror general a fost lansat pe data de 30 septembrie de către Ministerul Justiției.

După modificările la Legea Procuraturii aprobate de Parlament, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a decis pe 27 septembrie să stopeze concursul privind alegerea noului procuror general al Republicii Moldova, iar cele șapte dosare depuse în competiție vor fi restituite candidaților.

Potrivit noilor modificari, preselecția candidaților la funcția de Procuror General se efectuează de către Comisia constituită de Ministerul Justiției, compusă din ministrul justiției, un fost procuror sau un fost judecător cu cel puțin 10 ani de experiență în funcția de procuror sau judecător, un expert internațional cu vastă experiență în procuratură sau în domeniul anti-corupție, un expert recunoscut sau profesor titular în domeniul dreptului, un reprezentant al societății civile. Încă un expert național recunoscut va fi desemnat în Comisie de Președintele Parlamentului R. Moldova.

În activitatea sa, Comisia este asistată de un psiholog. Membrii Comisiei trebuie să se bucure de o reputație ireproșabilă și să aibă cel puțin 10 ani de vechime în domeniul de specialitate.

Modificarea Legii Procuraturii a fost votată pe 16 septembrie, în două lecturi în Parlament.