Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Magistrat milionar a ieşit la…

Magistrat milionar a ieşit la pensie

Judecătorul Curții de Apel Chișinău, Tudor Micu, a depus cerere de demisie din funcție începând cu 11 martie 2015. Micu şi-a motivat hotărârea prin faptul că a atins vârsta de pensionare.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a acceptat solicitarea și a cerut președintelui Nicolae Timofti să semneze decretul pentru eliberarea din funcție a magistratului.

Anterior magistratul Micu a fost subiectul unei investigaţii ZdG ce arăta modul luxos de trai al acestui judecător de la Curtea de Apel. Astfel, magistratul pleacă la pensie cu o avere inpunătoare deţinând o casă de lux în capitală, una la Străşeni şi alta, în valoare de peste jumătate de milion de lei, la Călăraşi. Averea magistratului este estimată la peste patru milioane de lei, împreună cu depozitele bancare în sumă de 600 mii de lei şi cele trei automobile, dintre care un BMW şi un Mercedes pe care nu le-a declarat în 2012.

Tudor Micu, 63 de ani, originar din satul Lozova, raionul Străşeni, este magistrat de la vârsta de 29 de ani. O perioadă a fost judecător la Judecătoria Călăraşi, iar din 1996, printr-un decret prezindeţial semnat de preşedintele Mircea Snegur, Tudor Micu a fost numit judecător la Curtea de Apel Chişinău (CAC). Potrivit paginii web a Asociaţiei „Jurişti pentru Drepturile Omului”, numele lui Tudor Micu figurează pe lista magistraţilor care se fac responsabili de un dosar pe care R. Moldova l-a pierdut la CtEDO în anul 2008. În acest context, CtEDO a obligat R. Moldova să plătească 2,5 milioane de euro unei societăţi cu răspundere limitată, specializată în livrări de energie electrică.

Totodată amintim că Tudor Micu a făcut parte din completul de judecători care a redus cu 12 ani pedeapsa omului de afaceri Adrian Nichifor, care în aprilie 2010 l-a împuşcat mortal pe fratele comisarului de Nisporeni.

Curtea Supremă de Justiţie a casat hotărârea Curţii de Apel, calificând-o drept arbitrară şi ilegală. Pentru această hotâre, Tudor Micu, Vasile Gurin şi Gheorghe Iovu, care au luat scandaloasa decizie, au fost sancționați cu „mustrare aspră” de Colegiul Disciplinar al CSM.

Potrivit legislației, judecătorii care demisionează primesc pe lângă pensie şi o indemnizație consistentă. Astfel fostul magistrat Micu ar urma să primească o indemnizație de peste 140 de mii de lei.