Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Lupta pentru CSM: Un președinte…

Lupta pentru CSM: Un președinte de instanță a expediat în adresa tuturor judecătoriilor ora și programul următoarei Adunări Generale a Judecătorilor

Ziarul de Gardă a intrat în posesia unui mesaj expediat în adresa tuturor instanțelor din țară, semnat de către președintele Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș, cu privire la desfășurarea pe 25 octombrie a ședinței excepționale a Adunării Generale a Judecătorilor, asta deși agenda și convocarea Adunării ține, de fapt, conform legii, de competența Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

În mesajul expediat, Alexandru Gheorghieș, care a fost ales în calitate de președinte al Adunării Judecătorilor din 27 septembrie, precizează că unul dintre subiectele de pe ordinea de zi se referă la alegerea noilor membri ai CSM, în contextul în care la 27 septembrie actualilor membri le-ar fi fost ridicate mandatele.

Potrivit lui Gheorghieș, decizia cu privire la organizarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor pe 25 octombrie a fost luată în cadrul Adunării din 27 septembrie, or mandatele CSM au fost ridicate. Respectiv, CSM nu poate decide asupra convocării Adunării.

Alexandru Gheorghieș

Întrebat în baza căror împuterniciri a dispus ordinea de zi a Adunării Generale a Judecătorilor și dacă acest fapt nu reprezintă o depășire a atribuțiilor de serviciu, Alexandru Gheorghieș susține că nu ar fi încălcat legea. „Adunarea nu eu am convocat-o. Eu am expediat doar hotărârea Adunării, dat fiind faptul că am fost președintele Adunării din 27 septembrie”, declară Alexandru Gheorghieș.

Textul mesajului expediat de Alexandru Gheorghieș în adresa instanțelor:

La 25 octombrie 2019, se va desfășura ședința excepțională a Adunării Generale a Judecătorilor.

Proiectul agendei ordinii de zi: „Cu privire la alegerea membrilor CSM din rândul judecătorilor și membrilor supleanți CSM din rândul judecătorilor”.

Locație: Casa Sindicatelor, str. 31 August 1989, nr. 129, mun. Chișinău.

În anexă se remit:

1. hotărârea Adunării Generale din 27 septembrie 2019

2. Listele judecătorilor pentru înștiințare, contrasemnare și returnare până la data de 24 octombrie 2019 la adresa electronică adunarea.generala.judecatori@gmail.com

3. Lista cunoscută a candidaților la funcția de membru CSM și membru supleant CSM

Cu respect, Alexandru GHEORGHIEȘ, Președintele AGJ din 27 septembrie 2019

La 27 septembrie a avut loc Adunarea generală extraordinară a judecătorilor, organizată la inițiativa a 87 de magistrați și nerecunoscută de membrii CSM. În cadrul Adunării a fost adoptată unanim o rezoluție prin care membrii actualului CSM, desemnați din partea judecătorilor, au fost declarați „incompatibili” cu funcția deținută. Membrii CSM nu au recunoscut însă deciziile luate la Adunarea generală a judecătorilor din 27 septembrie, solicitând în instanță anularea hotărârilor prin care le-au fost ridicate mandatele.