Principală  —  IMPORTANTE   —   La evaluarea „dosarelor politice” vor…

La evaluarea „dosarelor politice” vor participa și avocații persoanelor pretins persecutate. Nume din lista celor 38 de dosare care vor fi revizuite

Responsabilii de la Procuratura Generală (PG), susțin că avocații persoanelor pretins persecutate, care sunt vizate în „dosare politice”, vor participa la revizuirea celor 38 de dosare penale, prezumat instrumentate pe motive politice. Între timp, ZdG a obținut lista completă a dosarelor care urmează să fie revizuite de PG.

Potrivit unei note emisă de responsabilii de la Procuratura Generală (PG), în acest sens, apărătorilor persoanelor pretins a fi urmărite politic vor trebui să prezinte în adresa procurorului general, Alexandr Stoianoglo, o informație sintetizată, cu expunerea tuturor argumentelor și probelor care ar confirma pretinsa urmărire politică și pretinsele încălcări de lege, admise de organul de urmărire penală, procurori, judecători și alte aspecte relevante ce țin de administrarea, analiza și aprecierea probelor pe caz și care ar putea răsturna poziția, și concluziile procurorului, expuse în rechizitoriu.

Informațiile părții apărării vor fi examinate de către Grupul de control, procurorul de caz sau procurorii care susțin acuzarea de stat urmând a lua în calcul concluziile Grupului, asigurând obiectivitatea și echitabilitatea procesului judiciar, în conformitate cu art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, susțin reprezentanții PG.

„În context, menționăm că astfel de Grupuri de control nu sunt reglementate de Codul de procedură penală, ele vin ca o reacție constructivă, în ordine de măsură administrativă excepțională, a sistemului organelor Procuraturii la Declarația Legislativului moldovenesc cu privire la caracterul captiv al statului, inclusiv a organelor de drept, dar și la Raportul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care indica o listă de dosare cu suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă, selectivă și pe motive politice a unor persoane din Republica Moldova.

În fond, Grupul de control nu substituie acuzatorul de stat și nu intervine în independența lui decizională, concluzia Grupului urmând a fi luată în calcul pentru asigurarea unei cercetări judecătorești complexe sau,
după caz, renunțarea la învinuire, în conformitate cu prevederile art.320 alin.(5) din Codul de procedură penală, astfel încât părților implicate să le fie asigurat dreptul la un proces echitabil”, scrie în nota emisă de PG.

Pe 19 februarie 2020, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că dosare cu suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă, selectivă și deschise pe motive politice a unor persoane din R. Moldova vor fi evaluate de către un grup de control, creat în cadrul Procuraturii Generale (PG). Stoianoglo susține că grupul de control, format din 6 procurori, va evalua 38 de dosare și va prezenta rapoarte pe marginea fiecărei cauze penale, incluse în listă, aflate atât la faza de urmărire penală, cât și în cea judiciară sau, după caz, de executare.

Lista celor 38 de dosare care urmează să fie revizuite:

  1. Dosarul ANTIFA: Pavel Grigorciuc, Mihail Amerberg, Boris Tcacenco, Olesea Vedi
  2. Grupul Petrenco: Grigore Petrenco, Pavel Grigorciuc, Alexandru Roșco, Oleg Buznea, Vladimir Jurat, Mihail Amerberg
  3. Protestul din 24 aprilie 2016: Alexandru Panuța, Radu Cibotari, Ion Matasevici
  4. Protestul din 20 ianuarie 2016: Aureliu Pisica, Vrej Martirosean, Cioina Fiodor
  5. Ludmila Kozlovska
  6. Pavel Grigorciuc
  7. Gheorghe Petic
  8. Sergiu Cebotari
  9. Ana Ursachi
  10. Eduard Rudenco
  11. Ion Crețu
  12. Avocații Veaceslav Țurcan și Maxim Belinschi
  13. Victor Muntean
  14. Iurie Bolboceanu
  15. Chiril Lucinschi
  16. David Davitean
  17. Andrian și Igor Borș
  18. Victor Jantovan
  19. Valentin Eșanu
  20. Constantin Manole
  21. Sergiu Cosovan
  22. Renato Usatâi
  23. Protestul Blocului ACUM (interceptările și filările ilegale, inclusiv a jurnaliștilor)
  24. Alexei Alexeev
  25. Valentin Cimpoeș
  26. Victor Bogatico
  27. Olga Punga
  28. Valeriu Cucu
  29. Viorel Donică
  30. Nina Cereteu
  31. Arslan Safarmatov
  32. Valeriu Nedzelschii
  33. Aureliu Pisica
  34. Oleg Gonța
  35. Corneliu Moraru
  36. Domnica Manole
  37. Gheorghe Balan
  38. Dorin Munteanu