Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   La ce concluzii a ajuns…

La ce concluzii a ajuns ANI după ce a verificat declarațiile de avere și interese a 400 de judecători

Declarațiile de avere și interese pentru 2018 depuse de 24 de judecători au ajuns în vizorul inspectorilor de integritate, iar în șase cazui a fost deja inițiate controale aprofundate ale averilor și intereselor personale.

Se întâmplă după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a verificat circa 400 de declarații de avere și interese pentru anul 2018 depuse de magistrați sub aspectul conformării cerințelor de formă și conținut și depunerii în termenul prevăzut de lege.

Potrivit unui comunicat de presă al ANI, opt judecători au completat declarația pentru 2018 tardiv, adică după 31 martie, iar în privința acestora fiind au fost cauze contravenționale. Judecătorii riscă amenzi între 30 și 60 de unități convenționale.

„Analiza celor aproximativ 400 de declarații ale judecătorilor pentru anul precedent a mai arătat că deși la capitolul formă și conținut acestea în mare parte corespund cerințelor, un mare neajuns este legislația permisivă. Conform prevederilor legale, în declarație se indică valoarea contractuală a bunului, care adesea este diminuată semnificativ în raport cu valoarea reală sau de piață”, este menționat în comunicatul ANI, unde mai est eprecizat că respectivele observații ale inspectorilor de integritate vor sta la baza propunerilor de modificare a legislației în ceea ce privește modul de declarare a valorii bunurilor, „așa încât să fie declarate cifre care corespund realității”.

În prezent, prin sistemul aleatoriu, inspectorilor le-au fost repartizate spre verificare peste 700 de declarații anuale de avere și interese ale procurorilor.