Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Judecătorul Pavliuc își păstrează fotoliul…

Judecătorul Pavliuc își păstrează fotoliul de la INJ după ce anterior a fost revocat din această funcție de către CSM

Judecătorul Ghenadie Pavliuc își va păstra fotoliul de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției (INJ) după ce Curtea Supremă de Justiției (CSJ) a declarat inadmisibil recursul înaintat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) împotriva deciziei luată în noiembrie 2019 de către Curtea de Apel Chișinău prin care era anulată hotărârea luată de CSM cu privire la revocarea din funcție a lui Pavliuc.

În noiembrie 2019, Curtea de Apel a anulat hotărârea CSM prin care Ghenadie Pavliuc era revocat din funcția de membru al Consiliului INJ. Magistrații declarau că această hotărâre a fost emisă cu încălcarea normelor de drept care reglementează procedura de emitere a actelor administrative, în special hotărârea a fost emisă fără a fi informat reclamantul despre dreptul său de a interveni în procedura administrativă și fără a fi audiată persoana vizată pe marginea faptelor imputate. Totodată, Curtea de Apel menționa în decizia luată că hotărârea cu privire la revocarea din funcție a lui Pavliuc a fost emisă ilegal, în baza unor temeiuri neprevăzute de lege.

Nefiind de acord cu această decizie, CSM a depus recurs în decembrie 2019, menționând că este întemeiată revocarea judecătorului Ghenadie Pavliuc din funcția de membru al Consiliului INJ, pe motiv de suspiciuni de integritate. Recursul înaintat de CSM a fost însă declarat de CSJ ca fiind inadmisibil. Potrivit magistraților de la CSJ, argumentele invocate în recursul depus de CSM se referă la dezacordul cu soluția pronunțată de către prima instanță, însă nu relevă asupra existenței greșelilor procedurale şi aplicării incorecte a dreptului material.

Judecătorul Ghenadie Pavliuc și alți doi magistrați au fost revocați din funcția de membru al Consiliului INJ la 23 iulie după ce fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, a solicitat CSM-ului să demonstreze că poate „curăța sistemul judecătoresc”.