Principală  —  IMPORTANTE   —   Judecătorul Anatolie Minciuna de la…

Judecătorul Anatolie Minciuna de la Curtea de Apel Chișinău și-a retras cererea de retragere a cererii de demisie. Hotărârea aprobată de CSM

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au acceptat în ședința de joi, 11 mai, cererea prin care judecătorul Anatolie Minciuna de la Curtea de Apel Chișinău și-a retras cererea de retragere a demisiei.

„Cu 8 voturi „pro”, CSM hotărăște: se acceptă cererea de retragere a cererii de demisie și revocarea hotărârii CSM din 16 martie 2023 cu privire la cererea de demisie a judecătorului Anatolie Minciuna de la Curtea de Apel Chișinău (…)”, a declarat președinta interimară a CSM, Nina Cernat.

Pe 16 martie membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au votat demisia a cinci judecători, printre care și demisia lui Anatolie Minciuna, președintele interimar a Curții de Apel Chișinău.

Anatolie Minciună este judecător încă din 1991.

În 2008 a fost promovat la Curtea de Apel Chişinău. A obţinut funcţia datorită membrilor CSM, pentru că a fost respins de președintele Voronin, care i-a adus mai multe acuzaţii grave. Potrivit documentelor, în urma investigaţiilor s-a stabilit că cheltuielile şi proprietăţile sale nu corespund veniturilor declarate. În acelaşi document, preşedintele de atunci scria că Anatolie Minciuna a achitat autoritatea criminală David Mereşinschi, alias „Debil”, şi membrii grupului acestuia, inculpaţi pentru comiterea unor acte de şantaj. La începutul anului 2008, la o solicitare repetată venită din partea CSM, Voronin nu s-a mai opus, iar Anatolie Minciuna a ajuns la Curtea de Apel Chişinău.

Magistratul a fost desemnat președinte interimar al Curții de Apel (CA) Chișinău în luna martie 2022, de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Anterior, Anatolie Minciuna a mai deținut interimatul funcției de președinte al Curții de Apel Chișinău.

În 2015, numele judecătorului Anatolie Minciuna a figurat într-un dosar de corupție.