Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fostul șef al CFM Iurie…

Fostul șef al CFM Iurie Topală, învinuit de abuz în serviciu, rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile, anunță PCCOCS

Iurie Topală, fostul director al CFM, plecat din funcție în decembrie 2019

Fostul șef de la Calea Ferată din Moldova (CFM) Iurie Topală, învinuit de abuz în serviciu, rămâne în arest preventiv pentru alte 30 de zile, anunță Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS). Încheierea a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, miercuri, 30 noiembrie, la solicitarea procurorilor PCCOCS.

„Acțiunile de urmărire penală continuă, în vederea accelerării trimiterii dosarului în judecată, timp în care persoana se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, anunță PCCOCS.

Fostul șef de la Calea Ferată a Moldovei (CFM) Iurie Topală, reținut în ianuarie 2022 de către ofițerii INTERPOL în Belgia, a fost extrădat joi, 3 noiembrie 2022, în R. Moldova. Pe 4 noiembrie curent, Procuratura Generală (PG) anunța că avocații lui Iurie Topală au contestat la Curtea de Apel Chișinău, pentru a treia oară, mandatul de arestare preventivă pentru 30 de zile din 29 iulie 2021 pe numele acestuia.

Pe 14 noiembrie, magistrații Curții de Apel (CA) Chișinău au respins contestația depusă de avocații lui Iurie Topală împotriva măsurii de arest preventiv. Astfel, Iurie Topală a rămas în arest în Penitenciarul nr. 13.

Potrivit IGP, Iurie Topală este cercetat penal conform art. 190, alin.5 (Fraudă), art. 191, alin. 5 (delapidarea averii străine), art. 325, alin. 2 (coruperea activă), art.327, alin. 1 (abuzul de putere sau abuzul de serviciu).

Pe 11 ianuarie 2022, autoritățile belgiene l-au reținut pe Iurie Topală la aeroportul „Gosselies – Charleroi” din Belgia. Atunci, reprezentanții Procuraturii Generale au declarat pentru ZdG că anterior pe numele lui Topală a fost emis mandat de arest în cadrul unei cauze penale pornite în legătură cu managementul defectuos al CFM, din perioada 2015-2019, în rezultatul căruia CFM a fost prejudiciată cu 250 de milioane de lei.

„Fostul director al întreprinderii Căile Ferate din Moldova, Iurie Topală a fost reținut de către autoritățile belgiene și urmează a fi extrădat în Republica Moldova. În privința acestuia a fost emis un mandat de arestare, fiind anunțat în căutare internațională. Mandatul a fost emis în cadrul unui cauze penale pornite, pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat, în legătură cu managementul defectuos la Calea Ferată din Moldova, produs în perioada anilor 2015-2019, în rezultatul căruia a fost prejudiciată întreprinderea cu 250 milioane de lei”, au declarat reprezentanții PG pentru ZdG.

Iurie Topală, fost consilier municipal, un exponent al Partidului Liberal, a condus CFM din 2015 până în 2019. În 2019, Ziarul de Gardă a scris că Topală deține o afacere prosperă în sectorul rutier – SRL „Ruta-Prim” – care administrează în Chișinău rutele: 113, 135, 186, 188, 192 – cu peste 240 de unități de microbuze și circa 25 de autobuze pe ruta 22 și ruta Chișinău-Grătiești.

În 2012, numele lui Iurie Topală a apărut într-o investigație realizată de Ziarul de Gardă despre administrarea rutelor din Chișinău. Detalii aici