Principală  —  IMPORTANTE   —   Fostul deputat transfug Sergiu Sîrbu,…

Fostul deputat transfug Sergiu Sîrbu, bănuit de îmbogățire ilicită, transferat din arest la domiciliu în arest în izolatorul CNA pentru următoarele 30 de zile

Sergiu Sîrbu

Ex-deputatul transfug Sergiu Sîrbu, vizat într-un dosar penal de îmbogățire ilicită, a fost transferat din arest la domiciliu în arest în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru următoarele 30 de zile. O decizie în acest sens a fost luată marți, 12 aprilie, de magistrații Curții de Apel Chișinău în urma unui demers al acuzatorilor de stat în acest sens.

Contactată de Ziarul de Gardă, procurora Mariana Cherpec, responsabilă de comunicarea din cadrul Procuraturii Generale (PG), ne-a comunicat că Sîrbu va ajunge în izolatorul CNA astăzi, întrucât decizia CA Chișinău urmează să fie executată imediat după momentul pronunțării.

„În rezultatul examinării recursului înaintat de procurorii anticorupție asupra deciziei primei instanțe privind plasarea în arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile a ex-deputatului Sergiu Sîrbu, magistrații Curții de Apel Chișinău au dispus admiterea integrală a recursului. Prin urmare, ex-deputatul vizat a fost plasat în arest preventiv pe un termen de 30 zile, cu executare în izolatorul CNA”, a menționat procurora.

La 2 februarie 2022, procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au efectuat percheziții la domiciliile a 13 foști parlamentari transfugi, bănuiți de îmbogățire ilicită. Este vorba despre Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Alexandru Banicov, Vladimir Vitiuc, Victor Mîndru, Sergiu Stati, Anatolie Gorilă, Petru Porcescu, Anatolie Zagorodnîi, Galina Balmoș, Igor Vremea, Elena Gudumac și Corneliu Mihalache.

La 4 februarie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus plasarea în izolator a cinci ex-deputați – Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc, Anatolie Zagorodnîi, Serghei Sîrbu și Artur Reșetnicov. Atunci, Violeta Ivanov a fost plasată în arest preventiv pentru 20 de zile, iar Zagorodnîi, Vitiuc, Sîrbu și Reșetnicov – 30 de zile.

Pe lângă suspiciunile de îmbogățire ilicită, fostul deputat Sergiu Sîrbu, reținut în dosarul celor 13 deputați transfugi, ar fi bănuit și de faptul că a divulgat date cu privire la acțiunile de urmărire penală pe care urmează să le întreprindă procurorii anticorupție.

Potrivit surselor ZdG, Sîrbu a fost reținut după ce procurorii anticorupție au găsit în timpul perchezițiilor desfășurate la domiciliul fostului deputat comunist Artur Reșetnicov, reținut și el în acest dosar, un schimb de mesaje dintre Sîrbu și Reșetnicov. Discuția dintre cei doi a avut loc pe 1 februarie. În discuție, Sergiu Sîrbu îl informa pe Artur Reșetnicov despre faptul că procurorii urmează să descindă la domiciliul lui, dar și a altor foști colegi de partid, lucru care s-a și întâmplat astăzi, 2 februarie, a doua zi după discuția dintre cei doi.