Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fost procuror despre guvernanți: „mint…

Fost procuror despre guvernanți: „mint cu nerușinare când spun că edifică un stat de drept, cu justiție liberă și independentă”

Lipsa reprezentanților guvernării, a procurorilor și a judecătorilor la protestul din 18 august, organizat în susținerea magistratei Domnica Manole, denotă totala „supunere politicului și birocrației corupte din justiție”. De această părere este fostul șef al Procuraturii municipiului Chișinău, Ion Diacov. Acesta afirmă că din cauza „politicii criminale și incompetente a guvernanților, care s-au tot perindat la putere în ultimii 25 de ani, populația este nevoită să ia drumul pribegiei”, dar și că „numai într-un stat cu o justiție angajată și dependentă, cu o populație indiferentă este posibilă jefuirea propriei națiuni ziua în amiaza mare”. 

„M-am decis la acest pas neordinar pentru un procuror consacrat, fiind ghidat de multiplele sugestii, apărute în presă în ultimii ani, care atestă dramatismul vieții poporului meu adus la limita existenței de politica criminală și incompetentă a guvernanților, care s-au tot perindat la putere în ultimii 25 de ani. Din cauza lor,  populația este nevoită să ia drumul pribegiei. Rămânem singuri, față în față. De o parte ei, guvernanții, iar de cealaltă parte noi, pensionarii și oamenii lipsiți de dreptul la o viață normală. Nimănui nu-i pasă că fiecare din noi și-a sacrificat viața în numele prosperării țării, inclusiv a împlinirii dezideratelor înscrise în Legea Supremă a țării. Nimănui nu-i pasă că generația tânără – copii care încă nu pot fugi din țară în virtutea vârstei lor – privesc cu scârbă la spectacolul jucat de așa-numita clasă politică de la noi. Astăzi, de dimineață, agențiile internaționale de presă au difuzat știrea că în acest an instituțiile de învățământ din Moldova rămân pe jumătate goale. Adică, împărtășesc și ele destinul unor școli, care în ultimii ani sunt tot mai multe la număr – rămân goale. Și autoritățile le închid.  Oare ce vor face marii noștri conducători cu Universitatea de Stat, cu cea Politehnică, cu Universitatea Medicală și cea Agricolă. Le vor închide? Nu. Soluția cea dreaptă e să fie „închisă” această guvernare balcâză, mioapă, infirmă și atât de apatică la nevoile poporului pe care îl reprezintă.”, scrie fostul procuror pe blogul său de pe anticorupție.md.

În același timp, Ion Diacov spune că „fiecare popor își are guvernarea pe care o merită”, iar indiferența cetpățenilro echivalează cu complicitatea.  

„Mă gândeam și la faptul, că de la acțiunea de protest lipsesc reprezentanții actualei guvernări, întărindu-mă în convingerea că ei mint cu nerușinare, când spun că edifică un stat de drept, cu justiție liberă și independentă. Mă gândeam la foștii și actualii procurori și judecători, care prin lipsa lor au confirmat că au îngenuncheat în fața Puterii. Au confirmat și totala lor supunere politicului și birocrației corupte din justiție.

Mă gîndeam și la actualii aspiranți la fotoliul de PREȘEDINTE: I. Dodon, M. Lupu, M. Ghimpu, Iu. Leancă, V. Voronin, M.Sandu, D. Ciubasenco , care, cred eu, erau preocupați de pregătirea coroanei. Mă gândeam că toți critică guvernarea de toate relele, dar uită că fiecare popor îsi are guvernarea pe care o merită.  Toți uită că din punct de vedere juridic indiferența se echivalează cu complicitatea, că cei care privesc cu indiferență la distrugerea statului de drept, la subjugarea politică a justiției, devin complici la această mare crimă. Numai într-un stat cu o justiție angajată și dependentă, cu o populație indiferentă este posibilă jefuirea propriei națiuni ziua în amiaza mare. Spre bucuria mea, a fost prezentă presa, care se identifică ca fiind liberă, multă presă a fost…”, afirmă Ion Diacov.

Citiți aici pos­ta­rea inte­grală a fos­tu­lui pro­cu­ror.

Într-un anunț pe pagina sa de facebook, Ion Diacov cheamă din nou oamenii la un protest pentru susținerea magistratei Manole. Acțiunea este programată pentru luni, 22 august, ora 14:00, când Judecătoria sectorului Râșcani va examina cererea privind anularea ordonanței procurorului General interimar Eduard Harunjen, prin care în privința magistratei de la Curtea de Apel Chișinău, Domnica Manole este intentată o cauză penală.