Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ex-viceministrul Economiei Vitalie Iurcu, deferit…

Ex-viceministrul Economiei Vitalie Iurcu, deferit justiției pentru fals în declarație

Procuratura Anticorupție (PA) anunță miercuri, 14 iunie, despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a unui ex-viceministru al Economiei Republicii Moldova, fiindu-i incriminată săvârșirea infracțiunii de fals în declarații (art. 3521 alin.(2) din Codul penal).

Este vorba despre fostul viceministru Vitalie Iurcu, iar prima ședință de judecată este programată pentru 22 iunie 2023.

Potrivit materialelor acumulate, învinuitul, în perioada anilor 2016-2019, deținând funcția de viceministru al Economiei Republicii Moldova, ulterior deținând și funcția de secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, ar fi introdus intenționat în declarațiile sale de avere și interese personale date false privind deținerea mai multor conturi bancare inexistente și dobândirea unor mijloace financiare în proporții deosebit de mari din înstrăinarea unor imobile dintr-un bloc locativ de lux din mun. Chișinău, în care a investit mai multe active în perioada anilor 2014-2017. Procurorii susțin că tranzacțiile nu au avut loc în realitate, iar fostul viceministru nu ar fi introdus intenționat în declarații, pentru perioada 2016-2019, mai multe bunuri imobile sub formă de terenuri agricole în r-nul Orhei dobândite în anul 2018 și înregistrate pe numele soției sale, dar și un lot de teren pentru construcții dobândit pe teritoriul României, în valoarea de peste 350 000 lei (MDL).

„Totodată, subiectul investigat intenționat nu a indicat în declarațiile sale de avere și interese persoanele pentru perioada 2017-2019 un mijloc de transport de lux deținut prin intermediul unei companii afiliate acestuia, achiziționat în anul 2017 la prețul de aproximativ 700 000 de lei, 7 conturi deschise într-o instituție bancară din Austria cu un rulaj de peste 400 000 de euro, dar și activele în sumă de 50 000 de dolari deținute în capitalul social al unei societății comerciale nerezidente din Belize, înregistrate pe numele soției.

Faptele infracționale ale ex-secretarului de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii au fost posibil de descoperit și cercetat penal datorită compexului de acțiuni de urmărire penală efectuate de către Procuratura Anticorupție cu suportul SPIA, SIS, ARBI, dar și organelor de drept competente ale României în cadrul cererilor de comisie rogatorie”, mai notează PA.

Învinuitul a recunoscut faptele comise, însă le-a calificat ca acțiuni comise din eroare, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea comisă legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 20 000 la 30 000 lei sau închisoare de până la un an, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Conform PA, urmărirea penală a fost pornită în luna noiembrie 2021, de către Procuratura Anticorupție în temeiul unei investigații jurnalistice rise.md.

Ziarul de Gardă a scris anterior că Vitalie Iurcu, fostul director al Moldtelecom în perioada 2009—2015, numit ulterior, în august 2015, viceministru al Economiei, a reușit să adune, în perioada când a condus una din cele mai mari companii de stat, o avere impresionantă. Acesta locuiește într-o casă de lux, conduce un Porsche Cayenne, deține mai multe terenuri în Chișinău care valoarează milioane de lei, iar prin intermediari, în special prin intermediul unui nepot, este implicat în activitatea mai multor firme cu activități în agricultură. Tot prin nepotul său, Iurcu arenda jumătate de hectar de pădure lângă Ialoveni, pădure la care, în 2014, în timpul orelor de serviciu, au muncit chiar angajați ai Moldtelecom, plătiți din banii statului.