Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dosarul Șor își închide ușile…

Dosarul Șor își închide ușile pentru public și pleacă în vacanță

Foto: facebook.com/ilanshorofficial/

Dosarul Șor va fi examinat la Curtea de Apel Cahul cu ușile închise. Decizia a fost luată astăzi de magistrații Evghenii Dvurecenschi, Nina Veleva și Vitalie Movilă la solicitarea procurorului pe caz, care a invocat judecarea departe de ochii publicului a dosarului în prima instanță. Astăzi, 23 mai, la cea de-a doua ședință de judecată în instanța de apel, dar prima la care a participat Ilan Șor, a început examinarea probelor. Ofițerul de presă al Procuraturii Anticorupție (PA), Anastasia Mihălceanu, a precizat că următoarea ședință a fost fixată pe 8 august, dar că nu cunoaște motivele pentru care a fost stabilită această dată.

La 23 mai a avut cea de-a doua ședință de judecată la CA Cahul în dosarul de escrocherie și spălare de bani pe numele controversatului om de afaceri și primar de Orhei. Ilan Șor s-a prezentat în fața instanței alături de avocați. Acuzarea a fost reprezentată de procurorul anticorupție de la Chișinău în gestiunea căruia se află dosarul, Andrei Băeșu.

Ședința a fost însoțită de un protest în fața instanței de apel Cahul la care au participat susținătorii primarului de Orhei. Aceștia au scandat mesaje de susținere pentru Ilan Șor și au afișat panouri cu mesajele: „Cerem justiție echitabilă”, „Luați mâinile de pe Ilan”, „Ilan, Luptă!”.

„A încept examinarea probelor. Procurorul de caz a înaintat un demers privind examinarea cu ușile închise. Acest demers a fost acceptat de instanță, iar în acest sens a fost emisă o încheiere. Motivele se referă la faptul că în prima instanță dosarul a fost examinat, la fel, cu ușile închise. Respectiv, la Curtea de Apel se aplică aceleași reguli ca în prima instanță. Următoarea ședință a fost fixată pentru 8 august”, a precizat pentru ZdG ofițerul de presă al Procuraturii Anticorupție.

Ilan Șor a fost reținut la 22 iunie 2016 în cel de-al doilea dosar pe numele său. Un an mai târziu, la 21 iunie 2017, Șor a fost condamnat de magistratul Andrei Niculcea de la Judecătoria Chișinău la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivăIlan Șor se află în libertate, fiind sub control judiciar, chiar dacă numele său figurează în ambele rapoarte Kroll drept unul dintre principalele personaje implicate în frauda bancară.

La 12 februarie, după aproape opt luni de blocaj la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel (CA) Chișinău, dosarul a ajuns pe masa Curții de Apel Cahul. Soarta lui Șor în instanța de apel urmează a fi decisă de trei magistrați: Evghenii Dvurecenschi, Nina Veleva și Vitalie Movilă.

Dosarul a fost transmis la 168 de km de Chișinău după ce președintele CA Chișinău, Ion Pleșca, a invocat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) că în instanța pe care o conduce, care numără 56 de magistrați, dintre care 21 fac parte din Colegiul penal, nu sunt decât doi judecători compatibili pentru a examina cauza

Ilan Șor este prima persoană importantă pusă sub acuzare în dosarul furtului miliardului, fiind reținut la 6 mai 2015Primul dosar pe numele său însă nu are vreo finalitate până în prezent. După ce a fost plasat în arest la domiciliu, fiind acuzat de abuz în serviciu în dosarul BEM, Ilan Șor a fost eliberat pentru a participa în campania electorală pentru alegerile generale locale din 15 iunie 2015.

Procuratura Anticorupție invocă complexitatea cauzei penale și necesitatea cunoștințelor speciale în domeniul financiar-bancar drept motive ale termenului îndelungat de urmărire penală, dar și faptul că cererile de comisii rogatorii, inclusiv în Federația Rusă, nu sunt executate până la acest moment. În aceeași cauză penală, parte din „dosarul miliardului”, au statut de învinuiți alte 12 persoane, numele acestora conducerea PA refuză să le divulge, invocând prezumția nevinovăției. Nu se cunoaște nici numele conducătorului grupului de urmărire penală în acest dosar, PA precizând că „această informație nu intră în categoria celor disponibile publicului”.

Foto antet: facebook.com/ilanshorofficial/