Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dosarul penal privind achiziționarea blanchetelor…

Dosarul penal privind achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte: Nouă figuranți, trimiși în judecată

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că a fost terminată urmărirea penală în privința a nouă persoane, care figurează în dosarul penal denumit generic „achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte”. Este vorba despre un fost șef și angajați din cadrul Agenției Servicii Publice (ASP). Cauza penală disjunsă în privința acestora a fost expediată cu rechizitoriu în instanța de judecată, anunță PA.

Potrivit procurorilor anticorupție, în privința a două din aceste persoane este aplicată măsura preventivă liberarea provizorie sub control judiciar, iar în privința a șapte persoane este aplicată măsura preventivă obligarea de a nu părăsi țara.

„Prejudiciul cauzat în urma săvârșirii infracțiunii constituie peste 817 milioane lei, în acest sens fiind aplicat sechestru pe 38 bunuri imobile”, anunță PA.

De asemenea, PA menționează că având în vedere neprezentarea mai multor persoane citate anterior pentru a fi recunoscute și audiate în calitate de bănuiți/învinuiți în dosarul penal privind achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte, procurorii anticorupție au întreprins măsurile necesare prevăzute de legislație pentru asemenea proceduri.

„Procurorii anticorupție au înaintat demersuri în instanța de judecată, unde au solicitat aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv în contumacie, pe un termen de 30 zile, în privința unei persoane publice din cadrul Agenției Servicii Publice, precum și în privința a 3 reprezentanți ai mediului de afaceri care au fost beneficiarii efectivi a plăților achitate nejustificat, urmare a încheierii abuzive a unor acte juridice de către Agenția Servicii Publice, entitate succesoare a Î.S. „CRIS REGISTRU”

Astfel, în rezultatul examinării demersurilor înaintate de către procurorii anticorupție, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana au emis mandate de arestare preventivă în privința celor patru persoane vizate supra, pe un termen de 30 zile, anunță PA

Procurorii anticorupție mai menționează că având în vedere caracterul transnațional al săvârșirii infracțiunilor incriminate, în privința acestor persoane, dar și altor complici, urmărirea penală va continua în scopul administrării întregului probatoriu și tragerii la răspundere a tuturor persoanelor implicate în comiterea acțiunilor infracționale.

Pe 22 octombrie 2021, Procuratura Generală (PG) a pornit urmărirea penală pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit din interes material de către factorii de decizie din cadrul ASP. Ulterior, pe 5 aprilie 2022, PA a mai pornit o cauză penală pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit în interesul unui „grup criminal organizat”. Potrivit PA, aceste cauze penale au fost conexate într-o procedură unică.

Pe 3 mai 2022, procurorii anticorupție, în comun cu ofițerii Serviciului Informații și Securitate (SIS), Centrului Național Anticorupție (CNA) și Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI au efectuat în jur de 50 de percheziții la ASP într-un dosar penal pentru abuz de serviciu ce vizează procesul de achiziționare a blanchetelor.

În 2021, prim-ministra Natalia Gavrilița declara că va transmite Procuraturii Generale (PG) raportul efectuat de corpul de control cu privire la licitația de aproximativ 500 de milioane de lei pentru achiziționarea blanchetelor pentru actele de identitate, permise de conducere și certificate de înmatriculare, care a fost anulată de Agenția pentru Servicii Publice (ASP). Prim-ministra a declarat că „achiziția dubioasă a fost anulată pentru că a fost organizată cu mai multe abateri”.

În septembrie 2021, Agenția Servicii Publice (ASP) a anulat licitația de aproximativ 500 de milioane de lei pentru achiziționarea blanchetelor pentru actele de identitate, permise de conducere și certificate de înmatriculare „din motiv că există abateri de la prevederile legale care determină imposibilitatea de încheiere a contractului”.