Domnica Manole, declarație după realegerea în funcția de președintă a Curții Constituționale: „Principiile mele profesionale rămân aceleași”
Președinta realeasă a Curții Constituționale (CC) Domnica Manole a venit vineri, 10 noiembrie, cu un declarație, în legătură cu alegerea sa în funcție, în care subliniază că „principiile sale profesionale rămân aceleași”.
„Astăzi, cu majoritate de voturi, colegii m-au ales în calitate de președinte și le mulțumesc pentru încrederea acordată.
Curtea Constituțională este o autoritate de jurisdicție menită să garanteze funcționalitatea puterilor statului și respectarea drepturilor și libertăților omului în concordanță cu prevederile Constituției.
Vreau să subliniez, în mod special, că principiile mele profesionale rămân aceleași. Voi continua eforturile pentru consolidarea independenței Curții Constituționale, pentru creșterea calității actelor jurisdicționale emise de Curte, examinarea cauzelor în strictă conformitate cu prevederile Constituției, cu jurisprudența CtEDO, a altor instituții judiciare ale Uniunii Europene și în spiritul democrației și al statului de drept. De asemenea, împreună cu colegii vom continua să asigurăm principiul transparenței în activitatea Curții.
Sunt principii fără a căror respectare curțile constituționale își pierd din legitimitate, fiind afectată inclusiv imaginea lor de gardieni efectivi ai drepturilor fundamentale”, se arată în declarația publicată pe pagina web a Curții Constituționale.
Domnica Manole a fost realeasă vineri, 10 noiembrie, în funcția de președintă a Curții Constituționale.
„Astăzi, 10 noiembrie, doamna judecător Domnica Manole a fost aleasă în calitate de Președinte al Curți Constituționale, cu majoritate de voturi”, se arată într-un anunț publicat de instituție.
Nicolae Roșca și-a dat demisia din funcția de președinte al Curții Constituționale joi, 9 noiembrie, din „motive personale”, potrivit judecătoarei Domnica Manole.
Contactată de ZdG, Manole a declarat că Nicolae Roșca și-a anunțat colegii judecători tot joi, „la sfârșitul zilei”, și că „au fost luați prin surprindere”.
Anunțul public privind demisia lui Nicolae Roșca a fost făcut pe pagina web a instituției. Magistratul a ocupat funcția de președinte pentru circa jumătate de an, după ce a expirat mandatul Domnicăi Manole.
Anunțul despre demisia lui Roșca a venit la câteva ore după ce Curtea a admis parțial o sesizare a avocaților fostului procuror general Alexandr Stoianoglo și a declarat drept neconstituțional articolul din Legea cu privire la Procuratură care prevede evaluarea performanțelor procurorului general, în redactarea de până la intrarea în vigoare a Legii nr. 280 din 6 octombrie 2022.
Judecătorul Nicolae Roșca a fost ales președinte al Curții Constituționale a R. Moldova după ce mandatul Domnicăi Manole în această funcție a expirat. Decizia a fost luată în ședința plenară a CC, convocată la 25 aprilie.
Conform legislației, judecătorii Curții Constituționale aleg, prin vot secret, președintele acesteia.
Potrivit legislației, CC se compune din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistratului (CSM).
În prezent, la CC activează cinci judecători: Serghei Țurcan, Domnica Manole, Vladimir Țurcan, Nicolae Roșca și Liuba Șova.