Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ „Transfer înapoi la CSJ?”.…

DOC „Transfer înapoi la CSJ?”. CSM a luat act de o hotărâre a Curții de Apel Chișinău care îi vizează pe ex-judecătorul Ion Muruianu și pe alți șase magistrați

Sursa: Arhivă

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au luat act în cadrul ședinței de marți, 11 iulie, cu patru voturi pentru și trei voturi împotrivă, de o hotărâre emisă de Curtea de Apel Chișinău în mai 2022 privind anularea unei hotărâri a CSM, de acum 11 ani, cu privire la transferul judecătorilor Curții Supreme de Justiție (CSJ) în funcțiile vacante de judecători în alte instanțe judecătorești. Decizia instanței de apel îi vizează pe ex-judecătorul Ion Muruianu și pe alți șase magistrați.

Cel de-al 14-a subiect din ordinea de zi a ședinței, „executarea unei hotărâri judecătorești”, a stârnit nemulțumiri în rândul membrilor CSM, de la lipsa de la ședință a magistraților vizați, până la chestionarea interesului președintelui interimar al CSM Sergiu Caraman în dosar, care este raportorul.

Igor Guzun: Care este scopul dumneavoastră, din oficiu, sau CSM să solicite executarea hotărârii Curții de Apel Chișinău?
Sergiu Caraman: Este vorba despre executarea de către angajator, benevol, a unui hotărâri definitive și executorii. O hotărâre din 2022 care se execută imediat și astăzi suntem în 2023 luna iulie și ea nu a fost executată.
Igor Guzun: Doamna Nina Cernat încă este în funcția de judecător, orice eventuală hotărâre a CSM ar avea ca efect repunerea în drepturi, prin transferul înapoi la CSJ, acesta vă este scopul, de fapt?
Sergiu Caraman: Nu este acesta scopul. Scopul este să executăm o hotărâre judecătoarească, iar consecințele executării în cazul judecătorilor care sunt în demisie să se considere că au demisionat din funcția de judecător al CSJ, iar cei care sunt în funcție să fie repuși în funcția de pare au deținut-o”.

Președintele interimar al CSM a subliniat că hotărârea anulată viza doar inițierea transferului judecătorilor și a propus ca CSM să solicite Curții de Apel Chișinău interpretarea hotărârii emise „și să spună dacă a fost anulată procedura de transfer și s-a constat transferul ilegal sau nu”. Inițiativa acestuia nu a susținută de membrii CSM.

Astfel, pe 19 mai 2022, magistrații Curții de Apel Chișinău au admis acțiunea înaintată de către fostul judecător Ion Muruianu și au anulat hotărârea CSM din 20 noiembrie 2012, prin care șapte judecători au fost transferați de la Curtea Supremă de Justiție la alte instanțe de judecată. Este vorba despre Ion Muruianu, Nina Cernat, Eugenia Fistican, Sergiu Furdui, Valentin Barbă, Iulia Cimpoi, Svetlana Caitaz.

Transferul reclamantului din funcţia de judecător al CSJ la o instanţă ierarhic inferioară, a afectat relaţiile acestuia cu alte persoane, inclusiv relaţiile de natură profesională, precum şi impactul asupra reputaţiei sale profesionale, ţinând cont că el deţinuse chiar şi funcţia de preşedinte al Curții Supreme de Justiție. De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii adoptând actul administrativ contestat, a ignorat acel fapt că emiterea hotărârii de transfer a judecătorilor la o instanță ierarhic inferioară, fără consimțământul acestora, ar putea avea consecinţe negative semnificative inclusiv asupra bunăstării morale a acestora, la caz fiind vorba de reclamant.

Or, de către reclamant, situația creată a fost apreciată drept o echivalare cu o măsură de sancționare pentru activitate ineficientă și necorespunzătoare criteriilor stabilite, în general. Aparent, acest fapt ar sugera că reputația sa profesională fusese afectată”, se spune în hotărârea instanței de apel.

În 1990, Ion Muruianu a fost numit în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Prin decretul președintelui R. Moldova nr. 1528-II din 19 iunie 2000, Muruianu a fost numit în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. În 2004, el a fost transferat la CSJ, iar în 2007 a fost numit președinte al CSJ.

În 2010, Muruianu a fost demis din funcția de președinte al CSJ ca mustrare la o afirmație făcută în adresa jurnaliștilor „jurnaliştii – câini turbaţi”. Pentru demisia lui Muruianu au votat atunci 52 de deputați din cadrul Alianței pentru Integrare Europeană, motivul demisiei fiind numărul mare de dosare pierdute de R. Moldova la CtEDO și etichetarea jurnaliștilor. La mijlocul lunii februarie 2010, Muruianu, într-un discurs rostit la reuniunea anuală a judecătorilor, i-a numit de jurnaliști „câini turbați, periculoși pentru societate”.

Ulterior, prin decretul președintelui R. Moldova nr. 448-VII  din 28 decembrie 2012  a fost numit, prin transfer, în funcţia de judecător la Curtea de Apel Chişinău (CA).

Pe 7 septembrie 2021, CSM a aprobat cererea de demisie depusă de magistratul Curţii de Apel Chişinău Ion Muruianu, fost președinte al CSJ. Cererea de demisie a fost depusă de Ion Muruianu din propria inițiativă pe 12 iulie 2021, după ce a împlinit 65 de ani, vârstă după care nu mai poate activa în calitate de judecător.