DOC/ Procuratura Generală se teme că Gheorghe Petic putea influența judecătorii de la Ungheni. Ce motive a invocat

Procuratura Generală a cerut, iar Curtea Supremă de Justiție a acceptat, strămutarea examinării cauzei penale pe numele lui Gheorghe Petic, învinuit de viol, de la Judecătoria Ungheni la Judecătoria Orhei, sediul Central. Procurorii și-au argumentat solicitarea prin faptul că Petic, care deține funcția de șef al Organizației Teritoriale Ungheni a „Partidului Platforma Demnitate și Adevăr” a ocupat în ultimii 8 ani până la concedierea sa din mai 2016, funcţii importante în organele de drept din or. Ungheni (printre cele mai importante fiind cele de şef catedră şi şef adjunct al Colegiului Naţional al Poliţiei de Frontieră), iar în vederea exercitării atribuţiilor de serviciu a interacţionat cu reprezentanţi ai altor organe de drept, inclusiv ai autorităţii judecătoreşti.

Conform informațiilor dintr-o încheiere a CSJ din 16 noiembrie 2018, La 15 noiembrie 2018, Igor Popa în rol de procurorul general interimar (pe perioada absenței lui Eduard Harunjen), a înaintat cerere de strămutare a judecării cauzei penale privind învinuirea lui Gheorghe Petic de săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 171 alin. (1) Cod penal, de la Judecătoria Ungheni, sediul central, la o altă instanţă egală în grad, pentru examinarea acesteia în fond.

În motivarea cererii, se indică despre faptul că, „urmărirea penală în cauză a fost începută de către Inspectoratul de poliţie Ungheni, iar, ulterior, pentru cercetarea sub toate aspectele, completă şi obiectivă a circumstanţelor cauzei, dosarul a fost retras din gestiunea Procuraturii Ungheni şi transmisă Procuraturii mun. Bălţi, pentru exercitarea urmăririi penale. Procuratura mun. Bălţi a finisat urmărirea penală, a întocmit rechizitoriul şi a expediat dosarul pentru examinare în fond Judecătoriei Ungheni, sediul central. Cu toate acestea, procurorul consideră că există circumstanţe care determină strămutarea cauzei penale de la instanţa competentă, la o altă instanţă judecătorească de acelaşi nivel. În acest sens, se evidenţiază că există suspiciuni cu privire la imparţialitatea judecătorilor instanţei unde urmează să fie examinată cauza, adică Judecătoria Ungheni, dat fiind că inculpatul a deţinut în ultimii 8 ani până la concedierea sa – 10.05.2016, funcţii importante în organele de drept din or. Ungheni (printre cele mai importante fiind cele de şef catedră şi şef adjunct al Colegiului Naţional al Poliţiei de Frontieră), iar în vederea exercitării atribuţiilor de serviciu a interacţionat cu reprezentanţi ai altor organe de drept, inclusiv ai autorităţii judecătoreşti”.

„Pentru a exclude existenţa circumstanţelor care ar putea pune la îndoială rezonabilă imparţialitatea judecătorilor din cadrul Judecătoriei Ungheni, sediul central, la 3 examinarea cauzei penale privindu-l pe Petic Gheorghe învinuit de săvârşirea infracţiunii de viol, precum şi în vederea evitării procedurii de soluţionare a unor eventuale cereri de abţinere din partea judecătorilor instanţei, situaţie ce ar influenţa promptitudinea judecării pe fond a dosarului, Colegiul penal conchide, că aceste circumstanţe cad sub incidenţa instituţiei strămutării şi pentru soluţionarea rapidă, obiectivă şi imparţială a cauzei vizate este necesară strămutarea pentru soluționare în altă instanţă egală în grad”, a dispus CSJ. 

„Pe cale de consecinţă, Colegiul penal reiterează că motivele invocate în cererea de strămutare sunt întemeiate şi pentru obţinerea soluţionării obiective, rapide şi complete a acestei cauze, precum şi pentru asigurarea desfăşurării normale a procesului, este necesară strămutarea judecării cauzei penale privindu-l pe Petic Gheorghe, de la Judecătoria Ungheni, sediul central, la o altă instanţă egală în grad, şi anume la Judecătoria Orhei, sediul central”, a dispus CSJ.

Potrivit Inspectoratului General de Poliție (IGP), reţinerea lui Gheorghe Petic a avut loc vineri, 12 octombrie, după ce aproximativ la ora 14.50, la Centrul Unic 112 a telefonat o locuitoare a orașului Ungheni, care a cerut ajutor și intervenția poliției. Persoana a reclamat telefonic faptul că a fost agresată fizic și apoi violată în propriul domiciliu. Discuţia dintre femeie şi operatorul 112 a durat circa 2 minute, timp în care operatorul i-a pus femeii mai multe întrebări referitor la ce s-a întâmplat, cum şi când a  avut loc incidentul, numele persoanelor implicate etc.

Liderul partidului PPDA de la Ungheni pledează nevinovat și consideră că ar fi vorba de o înscenare motivată de activitatea sa politică. Reținerea sa a avut loc la mai puțin de două ore de la preluarea apelului telefonic de către Centrul Unic 112. Gheorghe Petic s-a remarcat în ultimele luni prin mai multe acuzații aduse factorilor de decizie din cadrul Poliției de Frontieră.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Lider Moldovan

    Da chiar mă faceți să râd! Se influiețeze un Petic procuratura cumpărată demult de talpa iadului Plahotniuk? Mai degrabă s-a considerat, că mutarea dosarului în fieful juifului hoț Ilan Șor este mai de nădejde. Acolo îl vor judeca, îl vor judeca, îl vor judeca, SĂ NU I SE MAI SCOALE PÂNĂ LA SFÂRȘITUL VIEȚII!

    Deși persecuțiile la care este supus “revoluționarul” Petic ne dovedesc tot mai mult că este NEVINOVAT!

  2. Reporter

    În circumscripția nominală electorală Orhei îi vor face circumcizie moldoveanului Gheorghe Petic, înaine de a-l alege deputat de Orhei pe juifeara hoț de miliarde de dolari Ilan Șor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *