(DOC/VIDEO) Procuratura Anticorupție a prezentat schemele de escrocherie și spălare de bani în care a fost implicat Platon

Azi, Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție a vorbit într-o conferință de presă despre cauza penală pe care s-a solicitat extrădarea lui Veaceslav Platon,  și a prezentat, totodată, schemele prin care au fost legalizate veniturile provenite ilicit  în activitatea de spălare a banilor și escrocherie efectuată de acesta.

„Prima cauză penală a fost pornită la 21 iunie 2015 pe faptul spălării de bani în proporții deosebit de mari. A doua cauză penală a fost pornită peste ceva timp, la 18 august 2015, pe faptul deposedării SA “Banca de economii” de mijloace bănești prin crearea unei scheme infracționale de acordare a creditelor unor persoane juridice. Cauzele penale nominalizate au fost conexate într-o singură procedură, deoarece avem conexiune între ele și era necesar pentru buna administrare a justiției. Extrădarea lui Platon a fost solicitată pe două capete de acuzare – escrocherie și spălarea banilor în proporții deosebit de mari”, a subliniat Morari.

Totodată, Morari s-a referit la  modalitatea propriu-zisă de dobândire a banilor de la BEM, precum și de alte instituții implicate în escrocherii, dar și la complicitatea lui Shor în  aceste scheme.  Morari a subliniat că au fost utilizate  inginerii financiare complexe cu implicarea juriștilor și a entităților offshore din Marea Britanie, Letonia, Noua Zeelandă și Cipru.

Vedeți mai jos schemele prezentate astăzi prin care Platon este învinuit că ar fi sustras aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii. ZdG va reveni la subiect în ediția tipărită de joi.

schema morari 1

schema platon

Sursa Video: www.ZdG.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. alex kooper

  Ma uit prin cite tari au dosit banii banditii de Shor Platon si acoperisul lor Vlad Filat. Acum nu prea usor vine sa stringi acesti bani.

  • Susana Mironova

   Da nu este ușor să stringa acesti bani din țarile care leau dosit, însă poporul cred că cid te cit va fi mulțimit cu întemnițarea acestor indivizi macar pe suflet le va fi ușor.

 2. Victor Grigoriu

  Frumoase scheme. Nu pre ma lamuresc in ele, da stiu ca Platon ne fura inca de prin 2001 si tot se incearca a gasi ac de cojoc. Bine ca s-o trezit justitia si l-a luat de fund!

  • Alissa A.

   Acest drac trebue pus sa intoarca tot banii ce ia spalat, apoi sa fie intemnitat pe anisori grei sau poate si pentru tot restu vetii ca asta merita!!!

 3. Dumitru Rotari

  Daca mai spune si asta ca e nevinovat, apoi m-am lamurit. Umbla cu afaceri murdare si de dau drept ingeri coboriti din cer. Hai ca suntem noi moldovenii prosti , dar nici chiar asa. Sa infunde puscaria toti acesti destepti!

 4. andrei balan

  Se vede ca Dumnezeu nu bate cu batul. Acest Platon anterior trebuia sa fie prins si pentru coruperea deputatilor si pentru ca ar organizarea atentatului asupra lui Dragutan, insa pina la urma a facut greselile necesare si s-a dat de gol. Sper ca va primi cit mai curind pedeapsa cuvenita.

 5. Dracon

  Daca ar sapa mai tare precis sar descoperi ca si Usatii e implicat in aceste spalari de bani, nu degeaba sa agitat atat de mult cand a auzit ca Platon e dat in cautare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *