Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Președinta CC Domnica Manole…

DOC Președinta CC Domnica Manole este membră în Comisia de la Veneția din partea R. Moldova, iar Olesea Stamate – membră supleantă. Scrisoarea adresată de ministrul Justiției și precizările președintei CC

Președinta Curții Constituționale (CC) Domnica Manole este membră în Comisia de la Veneția din partea R. Moldova, iar președinta Comisiei juridice, numiri și imunități Olesea Stamate deține funcția de membră supleantă în organul consultativ al Consiliului Europei.

Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, care ne-a comunicat că o astfel de solicitare a fost expediată anul trecut către Comisia de la Veneția.

sursa: Ministerul Justiției

Solicitată de ZdG, președinta Înaltei Curți, Domnica Manole a confirmat numirea ei în calitate de membră în Comisia de la Veneția din partea R. Moldova.

„Având în vedere faptul că mandatul fostului membru (și al fostului membru supleant) al Comisiei de la Veneția din partea Republicii Moldova a expirat, Republica Moldova a trebuit să desemneze un expert independent care să ocupe această funcție. Potrivit Statutului Comisiei de la Veneția, membrii Comisiei își exercită funcția în capacitatea lor personală și nu primesc vreo instrucțiune din partea nimănui. Membrul și membrul supleant din partea Republicii Moldova au fost desemnați de Ministerul Justiției, ca reprezentant al statului în relația cu Comisia de la Veneția. (…) Ca în alte state, în Republica Moldova operează o cutumă potrivit căreia judecătorii constituționali sunt potriviți pentru funcția de membru al Comisiei de la Veneția, dată fiind experiența lor în domeniul acoperit de Comisie. De altfel, între obiectivele declarate ale Comisiei se numără promovarea preeminenței dreptului și a democrației și examinarea problemelor apărute în activitatea instituțiilor democratice și consolidarea și dezvoltarea lor”, a declarat Domnica Manole.

Membrii Comisiei sunt numiți de către statele membre pentru o perioadă de patru ani, cu posibilitatea realegerii.

Sursa foto: venice.coe.int

În perioada 2017-2021 funcția de membru al Comisiei de la Veneția din partea R. Moldova a fost deținută de către Alexandru Tănase, iar membru supleant a fost Nicolae Eșanu.

Comisia de la Veneția este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituțional.