Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Poate sau nu să…

DOC Poate sau nu să accepte președinta Maia Sandu premiul de 30 de mii de euro drept „cadou”? Răspunsul CNA

Sursa: Cinema Timiș/Facebook

Premiul bănesc de 30 de mii de euro, oferit președintei Maia Sandu, nu poate fi considerat un cadou, conform mai multor prevederi legale la care face referire Centrul Național Anticorupție (CNA) într-un răspuns pentru instituția prezidențială, care a solicitat CNA să se expună asupra regimului juridic al premiului „Timișoara pentru Valori Europene” care a fost înmânat șefei statului pe 13 ianuarie 2024.

Legea integrității nr. 82/2017 prevede regimul juridic al cadourilor, iar în sensul legii respective, banii aflați în circulație în monedă națională sau străină, cu excepția monedelor metalice jubiliare și comemorative, precum și mijloacele și instrumentele financiare de plată nu sunt considerate cadouri admisibile, respectiv sunt calificate ca fiind cadouri inadmisibile, iar solicitarea sau acceptarea cadourilor inadmisibile constituie acte de corupție în cazul în care oferirea sau acordarea lor este legată direct sau indirect de desfășurarea activității profesionale a agentului „public.

„Prin prisma examinării cadrului legal național care reglementează regimul juridic al cadourilor în R. Moldova, observăm că termenul de „premiu” nu se regăsește în lista termenilor care se circumscriu noțiunii de „cadou” potrivit art. 16 alin.(1) din Legea integrității nr. 82/2017. De asemenea, nici hotărârea Guvernului nr. 116/2020, care dezvoltă prevederile legislației cu privire la integritate, nu asimilează un premiu acordat/decernat în mod legal și transparent, și cu o bază legală aprobată în acest scop, regimului juridic al cadourilor.

Aplicând principiul „Uni lex non distinguit, nec nos distinguere debemus”, nu putem conchide altfel decât că regimul juridic al cadourilor nu este aplicabil în cazul acordării/decernării unor premii”, se arată în documentul semnat de directorul CNA Alexandru Pînzari.

Președinția a publicat răspunsul primit de la CNA, dar și un scurt comentariu al șefului de cabinet al președintei, care a declarat că „premiile sunt o recunoaștere a meritelor”.

„Manipularea termenilor cu scopul de a denigra instituția prezidențială sunt un instrument de propagandă menit să slăbească încrederea în instituții și în societate. Premiile sunt o recunoaștere a meritelor, iar decernarea acestora este o practică firească la nivel internațional. De astfel de premii au beneficiat inclusiv, prim-miniștri și președinți de țară”, a declarat șeful de cabinet al președintei, Adrian Băluțel. 

Instituția prezidențială a menționat că președinta Maia Sandu va decide modul de utilizare a banilor după ce aceștia vor fi transferați.

Șefa statului Maia Sandu nu a primit premiul bănesc în valoare de 30 000 de euro, care însoțea distincția „Timişoara pentru Valori Europene”, au afirmat anterior reprezentanții instituției prezidențiale, solicitați de Ziarul de Gardă. Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate a afirmat că Legislația nu îi permite Maiei Sandu să primească un asemenea premiu de natură financiară.

Purtătoarea de cuvânt a președintei, Irina Gotișan-Sotnic, a comunicat că Maia Sandu va recepționa banii „în momentul în care va fi clar dacă legea permite acest lucru”.

Astfel de premii, din punctul nostru de vedere, nu se încadrează în noțiunea de cadouri, prevăzută în legislația națională. Pentru a clarifica orice suspiciune, instituția prezidențială a trimis un demers către CNA (Centrul Național Anticorupție n. red.) ca să ne ofere un răspuns despre modul în care legislația tratează astfel de situații.

Precizăm că președinta Maia Sandu nu a primit premiul bănesc, în momentul în care va fi clar dacă legea permite recepționarea acestuia, instituția prezidențială va acționa transparent și va informa publicul despre modul în care vor fi utilizate aceste resurse”, a spus Irina Gotișan-Sotnic.