Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Primarul municipiului Timișoara, în…

VIDEO Primarul municipiului Timișoara, în vizorul Ministerului rus de Externe, după premiul acordat Maiei Sandu

Sursă foto: Facebook/ Dominic Fritz

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a relatat, pe 21 ianuarie, că a ajuns în vizorul Ministerului de Externe al Rusiei, pentru distincția oferită președintei R. Moldova, Maia Sandu. Totodată, acesta a confirmat că suma de 30 000 de euro, care însoțea premiul, nu a fost virată către șefa statului.

Într-o adresare video, pe Facebook, edilul Timișoarei consideră că „au sărit ruşii în sus” din cauza discursului Maiei Sandu „în care a fost foarte critică la adresa Rusiei, a spus foarte clar că este o ameninţare reală, a povestit ce încercări de destabilizare au făcut ruşii în R. Moldova (…)”.

(…)Noi încă nu am virat aceşti bani, dar deja sunt discuţii şi Maia Sandu şi pentru asta este atacată. Pentru mine, toată discuţia asta şi mai ales atacul Rusiei doar dovedeşte cât de bine aleasă a fost Maia Sandu ca prima laureată a acestui premiu (…)”, a punctat Dominic Fritz.

Ministerul rus de Externe a publicat pe 17 ianuarie o reacția la premiul Maiei Sandu, numind suma de 30 000 de euro „primă pentru promovarea tuturor acestor pretinse „valori” europene”.

În secțiunea comentarii, primarul Timișoarei a argumentat necesitatea banilor, spunând că „premiul Timișoara pentru Valori Europene nu este singurul premiu dotat cu bani”.

Anterior, contactați de ZdG, reprezentanții instituției prezidențiale au afirmat că  Maia Sandu va recepționa banii „în momentul în care va fi clar dacă legea permite acest lucru”.

„(…) Pentru a clarifica orice suspiciune, instituția prezidențială a trimis un demers către CNA (Centrul Național Anticorupție n. red.) ca să ne ofere un răspuns despre modul în care legislația tratează astfel de situații(…)”, a menționat purtătoarea de cuvânt a președintei, Irina Gotișan-Sotnic.

Pe 13 ianuarie, Maia Sandu s-a aflat în România, unde a primit premiul „Timişoara pentru Valori Europene”, recompensat cu 30 000 de euro.

Distincția „Timişoara pentru Valori Europene” a fost înfiinţat anul acesta printr-o unanimă Hotărâre a Consiliul local. Premiul onorează personalităţi recunoscute pe plan internaţional care promovează sau apără valorile europene în interiorul şi în afara Uniunii Europene. Cei 30 000 euro sunt din contribuţiile unor companii timişorene.