Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Încă un candidat propus…

DOC Încă un candidat propus de Parlament la funcția de membru în CSM a susținut evaluarea Comisiei Pre-Vetting

Comisia Pre-Vetting anunță, pe 15 martie, că Alexandru Postica, candidat propus de Parlament la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a promovat evaluarea. Potrivit Comisiei, candidatul a acceptat publicarea deciziei, aceasta fiind transmisă Parlamentul, care este responsabil de organizarea concursului pentru funcții în CSM.

Astfel, în urma evaluării, „Comisia nu a avut dubii serioase cu privire la niciun aspect privind integritatea etică a candidatului” și „nu a constatat dubii serioase în ceea ce privește corespunderea candidatului cu criteriul de integritate financiară”.

Alexandru Postica. Sursa foto: Ministerul Justiției/ Facebook

Alexandru Postica a primit licența de avocat la 22 decembrie 2006 și de atunci activează în calitate de avocat. În anul 2006, a înființat Cabinetul Avocatului „Alexandru Postica”, care a fost lichidat în 2021 și din 2021 a devenit co-fondator al Biroului Asociat de Avocați „Postica Turuta Attorneys”. De asemenea, din anul 2004, Postica a activat în domeniul drepturilor omului și dezvoltare strategică, deținând diverse funcții în cadrul organizației non-guvernamentale Promo-LEX. Din 11 februarie 2022, candidatul este membru al Colegiului disciplinar de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii.

Pe 10 martie 2023, Comisia Pre-Vetting a anunțat că a încheiat etapa audierilor publice ale candidaților non-judecători la funcții în CSM. Din cei 12 candidați cu experiență profesională în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant, incluși în lista candidaților transmiși Comisiei Pre-Vetting de Parlament, la audieri au participat șapte candidați, întrucât doi s-au retras din concurs, alți doi candidați nu au depus la timp declarația pentru 5 ani, fiind astfel descalificați, iar un candidat a solicitat să fie evaluat fără a participa la audieri.

Pe 14 martie, Comisia Pre-Vetting a anunțat doi candidați propuși de Parlament la funcții în CSM, Tatiana Ciaglic și Ion Guzun, au promovat evaluarea. Astfel, până în acest moment, trei candidați la funcții în CSM, incluși în lista transmisă Comisiei Pre-Vetting de Parlament, au promovat evaluarea.

Doar cinci judecători, candidați la funcții în CSM, au promovat evaluarea Comisiei pre-vetting – Livia Mitrofan şi Maria Frunze de la Judecătoria Chişinău, sediul Centru, Ioana Chironeţ, judecătoare la Judecătoria Chişinău, sediul CiocanaVasile Șchiopu, judecător la Judecătoria Ungheni și Sergiu Caraman, judecător la Judecătoria Criuleni.