Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Fostul deputat fugar Ilan…

DOC Fostul deputat fugar Ilan Șor rămâne cu actele de identitate anulate. Decizia Curții de Apel Chișinău și precizările directorului ASP

Sursa foto: Ilan Șor/ Facebook

Fostul deputat fugar Ilan Șor, care se ascunde de justiția moldovenească în Israel, rămâne cu actele de identitate anulate de Agenția Servicii Publice (ASP) în 2021. Decizia a fost luată pe 25 octombrie de magistrații Curții de Apel Chișinău, care au respins apelul declarat de liderul Partidului Politic „Șor”, declarat neconstituțional, împotriva unei hotărâri a Judecătoriei Chișinău.

„(…) Decizia este executorie din momentul emiterii, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de două luni”, se spune în decizia Curții de Apel Chișinău.

Solicitat de Ziarul de Gardă, directorul Agenției Servicii Publice (ASP), Mircea Eșanu, a explicat că în prezent fostul deputat fugar nu are acte de identitate valabile.

„(…) Asta înseamnă că domnul Ilan Șor rămâne cu actele de identitate anulate și că noi am procedat corect atunci când i-am anulat actele de identitate, pe motiv că au fost făcute de la distanță și contrar legislației în vigoare (…). El nu are acte de identitate valabile”, a declarat Mircea Eșanu.

În noiembrie 2021, ASP anunța că a efectuat un control la sesizarea Procuraturii Anticorupție (PA) privind respectarea procedurilor de eliberare a actelor de identitate ale lui Ilan Șor. În urma verificărilor, ASP a constatat că atât buletinul de identitate al lui Șor emis în 2012, cât și pașaportul emis în 2010 au fost perfectate și eliberate cu încălcarea legislației fiind întocmite în lipsa acestuia. ASP a precizat că actele de identitate respective, perfectate și eliberate în lipsa lui Șor, au devenit nule de drept.

„S-a stabilit că imaginea facială, datele personale și semnătura olografă a lui Ilan Șor au fost utilizate din resursele informaționale ale Registrului de stat al populației în baza unui act perfectat in 2009, iar actele de identitate au fost înmânate unor persoane terțe, contrar prevederilor din Legea 273/1994 privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, iar potrivit prevederilor Regulamentului cu privire la modul de perfectare şi eliberare a actelor de identitate ale Sistemului naţional de paşapoarte, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 376/1995 (modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 125 din 18.02.2013), la depunerea cererii pentru eliberarea buletinului de identitate, solicitantul va fi fotografiat în subdiviziunile teritoriale ale Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor sau misiunilor diplomatice ori oficiilor consulare ale R. Moldova. Totodată, potrivit prevederilor Regulamentului, buletinul de identitate se înmânează titularului sau reprezentantului lui legal personal, contra semnătură, în organele competente”, preciza ASP în 2022.

Sursa foto: ASP

Ulterior, avocații fostului deputat fugar, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, au depus o cerere de chemare în judecată împotriva ASP, cerând revocarea deciziei cu privire la anularea actelor de identitate eliberate pe numele Ilan Șor. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, au respins însă cererea apărătorilor lui Șor.

lan Șor, care a fugit din R. Moldova în iunie 2019, după căderea regimului Plahotniuc, a fost condamnat pe 13 aprilie 2023 de magistrații Curții de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani. Conform Procuraturii Anticorupție, Ilan Șor urmează să restituie peste 5,2 miliarde de lei Băncii de Economii.

Șor se află în Israel. El are și cetățenia acestui stat, care, conform Constituției, nu-și extrădează cetățenii. Deși a fost deputat, Șor nu a participat la nicio ședință convocată de Parlament.