Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Finul lui Vlad Plahotniuc,…

DOC Finul lui Vlad Plahotniuc, achitat în dosarul de șantaj și amestec în urmărirea penală, în privința fondatorului unei companii imobiliare din țară

Dorin Damir, finul de cununie al fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc, a fost achitat în dosarul de șantaj și amestec în înfăptuirea justiției şi în urmărirea penală, în privința fondatorului companiei imobiliare Pro Imobil, care-l acuza pe Dorin Damir, în vara anului 2021, de o presupusă implicare în „atacul raider din 2017” împotriva companiei sale. Hotărârea a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la sfârșitul lunii decembrie 2022 și a fost publicată marți, 31 ianuarie 2023.

Magistrații au examinat în ședința de judecată cauza, prin care, la data de 02 iunie 2021, Damir Dorin l-ar fi șantajat pe Vladislav Musteaţă, fondatorul companiei „Pro Imobil”, prin intermediul avocatului, cu amenințări de răfuială fizică împotriva sa și a familiei acestuia, pentru ca să-și retragă plângerea și pretențiile împotriva sa: „Fiind audiat în ședința de judecată, inculpatul Damir Dorin, vinovăția în fapta lui imputată nu a recunoscut-o şi a explicat instanței că, pe Musteață Vladislav nu-l cunoaște personal și nici nu s-au întîlnit vreodată”, potrivit sentinței.

„(…) Instanța apreciază că faptele imputate inculpatului Dorin Damir nu întrunesc elementele infracțiunii prevăzută de art. 189 alin.(1) Cod penal – șantajul, adică cererea de a săvârși alte acțiuni cu caracter patrimonial, amenințând cu violență persoana şi rudele acesteia, precum și a infracțiunii prevăzută de art. art. 303 alin.(2) Cod penal- amestecul în înfăptuirea justiției şi în urmărirea penală, adică amestecul, sub orice formă, în activitatea organelor de urmărire penală, cu scopul de a împiedica cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a cauzei penale nr.*, motive pentru care instanța va achita inculpatul pe ambele capete de învinuire”, potrivit Hotărârii Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

În vara anului 2021, fondatorul companiei „Pro Imobil”, Vladislav Musteață, declara că președintele Asociației FEA, Dorin Damir, prin intermediul apropiatului său, Octavian Orheaianu, în 2017, ar fi imputat sume de bani pentru „aplanarea problemelor din cadrul companiei”. Totodată, Musteață spunea că ar fi fost amenințat de către aceștia cu deschiderea unor dosare penale.

Fondatorul companiei „Pro Imobil”, Vladislav Musteață, spunea că, în anul 2019, în „administrația firmei au fost puși oameni de ai lui Octavian Orheianu și rude de ai lui Dorin Damir, al cărui scop de bază era preluarea afacerii”.

Atunci, Dorin Damir declara că acuzațiile aduse de fondatorul „Pro Imobil”, Vladislav Musteață, sunt „total nefondate”. Damir spunea că nu a intervenit în activitatea, structura și procesele ce au avut loc în această companie.


În martie 2018, ZdG dezvăluia că, în timp ce fondatorul brandului „Pro Imobil”, Vladislav Musteață, era vizat în câteva dosare penale, fiind dat în căutare internațională, în culise au avut loc mai multe schimbări și tranzacții în urma cărora activitatea de intermediere a vânzării/cumpărării bunurilor imobile a trecut de pe numele companiei „Pro Imobil Grup” SRL – pe cea a unei companii cu nume similar – „Pro Imobil Company” SRL. Unul dintre cofondatorii noii firme a devenit un tânăr fără tangențe cu businessul până în acel moment – Alexandr Petcoglo, un antrenor de arte marțiale apropiat lui Octavian Orheianu, pe atunci vice-președinte al Federației de K-1 Amatori din R. Moldova, condusă de Dorin Damir, finul fostului președinte al PDM, Vladimir Plahotniuc. Ulterior, Orheianu i-a luat locul lui Damir la conducerea federației, iar Petcoglo a devenit vice-președinte.

În martie 2018, când ZdG a scris pentru prima dată despre mișcările obscure din culisele companiei „Pro Imobil”, Vladislav Musteață nega că ar exista vreo legătură între dosarele în care figura și schimbarea proprietarilor afacerii, calificând acest lucru drept „insinuări totalmente irelevante și nefondate”. În 2019, însă, fondatorul „Pro Imobil” a vorbit, oficial, pronunțând și nume, despre „persoane afiliate fostului regim, care au devenit parteneri în companie prin metode ilegale”.

Pro Imobil: acuzațiile dintre „parteneri” și dezvăluirile fondatorului

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil

VIDEO/ Milionari în documente, datori pe viață în realitate