Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Luptele au intrat pe piața…

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil

Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL pe „Pro Imobil Company”, care, în noiembrie 2017, fusese cumpărată de alt SRL, la care unul dintre fondatori este un sportiv de nici 30 de ani.  

28 august 2017. Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) descind la sediul „celei mai mari companiei imobiliare din R. Moldova, „Pro Imobil”, specializată în intermedierea procesului de vânzare/cumpărare sau închiriere a bunurilor imobiliare.

August – decembrie 2017: Musteață, fuge și revine în R. Moldova

În cadrul urmăririi penale, acuzatorii de stat anunțau că au probat cum factori de decizie ai SRL „Pro Imobil Grup” au organizat și au folosit o schemă de gestionare a întreprinderii prin intermediul mai multor persoane în scop de prestare a serviciilor de comercializare a bunurilor imobile cu încasarea mijloacelor în numerar, operațiuni ce nu erau reflectate în contabilitate. „În 2015-2017, ca rezultat al neincluderii datelor contabile și financiare, a datelor cu privire la veniturile reale și cheltuielile întreprinderii față de bugetul de stat, de către SRL „Pro Imobil Grup” nu au fost achitate impozite ce depășesc suma de cinci milioane de lei”, a declarat, după descinderi, procurorul PCCOCS, Constantin Miron. La 7 septembrie 2017, perchezițiile au continuat la mai multe apartamente din Chișinău, iar la scurt timp, Vladislav Musteață, proprietarul companiei, era anunțat în căutare internațională, după ce Judecătoria Chișinău a emis un mandat de arestare pe numele său. Ulterior, însă, lucrurile au luat altă turnură.

Citiți și: Precizările procurorilor: „Pro Imobil Grup” ar fi prejudiciat statul cu cinci milioane de lei

Prima reacție a Pro Imobil Grup: „Cineva este foarte interesat să ne defăimeze”

La mijloc de decembrie 2017, Judecătoria Chișinău substituie mandatul de arestare emis pe numele lui Musteață cu măsura preventivă a controlului judiciar. Acest fapt îl obliga pe fondatorul „Pro Imobil” să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori era citat. În aceste circumstanțe, la început de ianuarie 2018, Musteață a revenit la Chișinău. „Argumentul apărătorilor în fața instanței au fost că dlui a achitat prejudiciul comis prin infracțiune, dorește să fie pe teritoriul R. Moldova și să dea declarații, să contribuie la efectuarea urmăririi penale. De asta, instanța i-a schimbat măsura preventivă, iar el a revenit în țară…”, explică procurorul Vitalie Busuioc, șeful adjunct al PCCOCS.

Sediul companiei Pro Imobil de la intersecția str. Armenească și București

Musteață și Pro Imobil au achitat prejudicii de milioane de lei !?

Vitalie Busuioc menționează că, deocamdată, „nu s-a finalizat controlul fiscal la toți agenții imobiliari care au participat la schema respectivă”. Acesta susține însă că Vladislav Musteață a achitat o amendă și penalități, fapte care au fost confirmate de Inspectoratul Fiscal Principal de Stat. „Pentru Musteață, ca persoană fizică, a fost definitivat actul. La fel, a fost finalizat actul și pe compania Pro Imobil ca persoană juridică. Pentru persoană juridică, amenda a fost de aproximativ 20 de milioane de lei. Pentru agenții imobiliari, din ce știam, FISC-ul acum efectuează calculele. Ca persoană fizică, Musteață a achitat amenda, iar instanța de judecată, la schimbarea măsurii preventive, a luat în considerare documentele prezentate de avocat, potrivit cărora, el a achitat prejudiciul cauzat ca persoană fizică. Am solicitat oficial de la FISC date, pentru că eu nu cred avocații de fiecare dată când vin cu niște acte în instanță. Fiscul mi-a confirmat că amenda e achitată. Aproximativ 5 milioane de lei, plus penalități, care sunt tot cam atât. Nu am documentele ca să vă dau sume exacte”, explică Busuioc.

Vitalie Busuioc, captură, privesc.eu

„Ei acționau atât din nume propriu, cât și din numele companiei. Dacă tu acționezi ca persoană fizică, și vinzi un bun, ești obligat să achiți, ca persoană fizică, din venitul obținut, impozitul pe venit. Dacă acționezi în numele întreprinderii, atunci întreprinderea trebuie să achite, dar tu poți fi complice la schema respectivă. În cazul de față, el a acționat și ca persoană fizică, și ca persoană juridică. Nu cunosc dacă firma a achitat amenda. Ei ne-au arătat că au achitat. Noi nu știm. Acest aspect nu ne privește până nu trimitem dosarul în judecată”, precizează procurorul. „Dacă dl Musteață a achitat, cataloghez că și-a recunoscut vina”, concluzionează procurorul Busuioc, care susține că, deși Musteață și alți agenți ar fi restituit prejudiciul cauzat statului, ei riscă în continuare pedepse penale. „Sigur, persoanele din acest dosar riscă pedepse penale. Faptul că au recuperat prejudiciul nu-i absolvă de răspundere penală. Dosarul merge mai departe, iar acțiunile lor se iau în considerare la stabilirea pedepsei. Să vă dau un exemplu: e ca și în cazul unei persoane care sustrage un telefon mobil. Dacă ea vine a doua zi și plătește banii pentru el, nu înseamnă că nu a comis infracțiunea. E circumstanță atenuantă, pentru că a recuperat prejudiciul, dar asta nu înseamnă că infracțiunea nu a avut loc. Dl Musteață are statut de învinuit în dosar. Când se finalizează controalele, trimitem dosarul în judecată”, zice Busuioc.

De la „Pro Imobil Grup” — la „Pro Imobil Company”

În timp ce procurorii efectuau acțiuni de urmărire penală în dosarul „Pro Imobil”, ZdG a stabilit că, în culise, au avut loc mai multe tranzacții și schimbări, inclusiv la nivelul proprietarilor firmei. Dacă anterior în contractele de intermediere a vânzării/cumpărării și închirierii bunurilor imobile semnate de agenții imobiliari figura compania „Pro Imobil Grup”, fondată în 2011 și vizată în dosarul penal, în prezent, în contracte figurează o altă firmă – „Pro Imobil Company”, fondată în martie 2015 de același Vladislav Musteață.

Timp de doi ani și jumătate, firma nu a înregistrat nicio modificare la nivelul fondatorului sau conducătorului. Pe 3 octombrie 2017, însă, în timp ce pe numele lui Musteață era emis mandat de arestare, la Agenția Servicii Publice (ASP – instituție care a absorbit Camera Înregistrării de Stat) sunt înregistrate primele modificări. Astfel, pe lângă Vladislav Musteață, care până în acel moment era singurul fondator și administrator, apare al doilea administrator – Victoria Condratiuc, o tânără de 30 de ani, angajată la Pro Imobil. Modificările la ASP au fost făcute de Condratiuc, în baza unei procuri pe care Vladislav Musteață o perfectase la București, pe 25 septembrie 2017, perioadă în care era anunțat în căutare internațională. Pe 7 noiembrie 2017, la ASP sunt înregistrate modificări și la nivelul fondatorului. Astfel, singurul asociat al „Pro Imobil Company” devine „Immobile Consulting” SRL, o firmă nouă, înregistrată cu doar o lună mai devreme, pe 9 octombrie 2017. Concomitent cu schimbarea fondatorului, au fost radiate și datele administratorului Musteață, iar Contratiuc a rămas singura administratoare.

Victoria Condratiuc, administratoare și cofondatoare a companiei „Immobile Consulting” SRL

Schimbarea fondatorului s-a produs în urma unui contract de vânzare-cumpărare, semnat pe 31 octombrie 2017, prin care „Pro Imobil Company” a fost vândută către „Immobile Consulting”. În numele lui Musteață a semnat o oarecare Elena Guțu, care acționa prin procură, iar pentru „Immobile Consulting” a semnat Victoria Condratiuc, care, pe atunci, era administratoare atât la compania vândută (Pro Imobil Company), cât și la cea cumpărătoare (Immobile Consulting). Conform contractului de vânzare-cumpărare obținut de ZdG, „Pro Imobil Company” a fost vândută cu 1 000 de lei, atât cât era și capitalul social al companiei. Vânzătorul și cumpărătorul au declarat în fața notarului care a legalizat tranzacția că „prețul indicat în pct. 2 al prezentului contract este prețul real al tranzacției și își asumă responsabilitatea pentru consecințele nedeclarării prețului real al tranzacției”.

Pe 24 noiembrie 2017, „Pro Imobil Company” își schimbă și adresa juridică dintr-un apartament al familiei Musteață, de pe str. Cornului, în clădirea Pro Imobil de pe str. Armenească, 28, unde au fost transferate mai multe firme ale lui Musteață. La „Pro Imobil Grup” nu sunt fixate modificări, aceasta fiind în proprietatea Lidiei Musteață, mama lui Vladislav Musteață.

La sediul Pro Imobil este indicată compania care gestionează astăzi afacerea: Pro Imobil Company

Un sportiv de 30 de ani, co-proprietar al afacerii Pro Imobil

Fondatori Immobile Consulting (click pe imagine pentru document)

„Immobile Consulting” SRL, noua proprietară a „Pro Imobil Company”, în numele căreia acționează agenții Pro Imobil, a fost înregistrată pe 9 octombrie 2017, cu sediul juridic pe str. Armenească, 28, și cu un capital social de 200 de lei. Fondatori, cu câte 50%, sunt Victoria Condratiuc (administratoare) și Alexandr Petcoglo, un sportiv de 30 de ani, originar din Basarabeasca. Acesta provine dintr-o familie modestă, tatăl său fiind șofer la primăria din localitate. Până în octombrie 2017, când a devenit fondator la „Immobile Consulting”, Alexandr Petcoglo nu a avut vreo tangență cu domeniul afacerilor, fiind antrenor la o sală de sport și una de lupte – Clubul Sportiv „Lion Muay Thai”. Președintele clubului este Octavian Orheianu, tot el vicepreședinte al Federației Mondiale de K-1 Amatori (WAK-1F) din R. Moldova, condusă de Dorin Damir, finul președintelui PD, Vladimir Plahotniuc. Dorin Damir este și președintele FEA (Fighting & Entertainment Association), asociație care, în ultimii ani, a organizat la Chișinău mai multe gale KOK și turnee internaționale de arte marțiale mixte (MMA) la care participă și sportivi antrenați de Alexandr Petcoglo. De altfel, acesta apare în mai multe fotografii comune cu șefii WAK-1F.

Alexandr Petcoglo alături de Octavian Orheianu și Dorin Damir

Alexandr Petkoglo a evitat să discute cu noi. După ce l-am anunțat că vrem să vorbim despre implicarea sa în afacerea Pro Imobil, Petcoglo ne-a declarat că nu discută astfel de subiecte la telefon. I-am spus că știm despre faptul că a creat o firmă împreună cu Victoria Condratiuc, care ulterior a cumpărat „Pro Imobil Company”. Acesta ne-a replicat că „nu este adevărat” și „cu părere de rău, nu vă pot ajuta cu nimic”. I-am propus să ne întâlnim pentru a discuta la acest subiect, dar Petcoglo ne-a zis că ar fi ocupat și a închis telefonul. Și Victoria Condratiuc, partenera de afaceri a lui Petcoglo, ne-a închis telefonul imediat ce i-am spus care ar fi subiectul discuției. Ulterior nu ne-a mai răspuns la apeluri.

Întrebat despre legătura dintre schimbările de la Pro Imobil și dosarul penal, procurorul Vitalie Busuioc ne-a zis că nu deține informații. „Nu cunosc. Nu pot vorbi despre ceea ce nu cunosc. Eu nu monitorizez activitatea companiei. Nu cunosc aspectul dat (schimbarea fondatorilor). Noi nu monitorizăm activitatea agenților economici după cum ei încearcă să schimbe fondatorii”, a punctat procurorul.

Sportivul Alexandr Petcoglo, cofondator al „Immobile Consulting” SRL

Explicațiile lui Musteață, fondatorul afacerii Pro Imobil

Luni, 26 februarie 2018, am discutat la telefon cu Vladislav Musteață. Acesta ne-a spus că informațiile pe care le avem, despre schimbările de la Pro Imobil, nu ar corespunde realității, arătându-se indignat că abordăm un subiect care vizează business-ul său privat. Ulterior, am stabilit o întâlnire cu Musteață, pentru miercuri, 28 februarie. Miercuri însă Musteață a refuzat să ne întâlnim, solicitând să-i trimitem întrebările pe care le avem în scris, pentru a primi un răspuns oficial.

Vedeți mai jos întrebările acordate de ZdG și răspunsul pe care ni l-a oferit, în scris, Vladislav Musteață, fondatorul afacerii „Pro Imobil”.

Vladislav Musteață, fondatorul afacerii Pro Imobil
  1. Dle Musteață, ați revenit recent în R. Moldova, după ce vi s-a schimbat măsura preventivă, din arest, în control judiciar. Care au fost circumstanțele acestor schimbări și care au fost motivele pentru care v-a fost înlocuită măsura preventivă?
  2. Procurorii afirmă că ați întors un presupus prejudiciu statului și ați achitat o amendă, în valoare de 5 milioane de lei. Este adevărat? Dacă da, cine a plătit amenda, dvs, ca persoană fizică, sau compania, ca entitate juridică?
  3. În perioada în care dosarul penal era în gestiunea Procuraturii, la Pro Imobil au avut loc unele schimbări la nivelul fondatorilor. Astăzi, contractele dintre clienți și agenții Pro Imobil sunt semnate din numele firmei „Pro Imobil Company” (avem documente în acest sens), deși anterior, erau semnate cu „Pro Imobil Grup”, firmă vizată în dosarul penal. În luna noiembrie 2017, „Pro Imobil Company” a fost cumpărată de firma „Immobile Consulting”, fondată cu o lună mai devreme de Victoria Condratiuc, o angajată a Pro Imobil, și Alexandr Petcoglo, un sportiv și antrenor la clubul Lion. Aceste schimbări au fost, în vreun fel, condiționate de înlocuirea măsurii preventive pe numele dvs?
  4. Dl Petcoglo este antrenor la Clubul sportiv Lion, condus de Octavian Orherianu, care, la rându-i, este vicepreședintele Federației Mondiale de K-1 Amatori (WAK – 1F), condusă de Dorin Damir. Aceste persoane (Orheianu și Damir) au vreo implicare în activitatea companiei Pro Imobil?
  5. Conform contractului de vânzare/cumpărare a companiei „Pro Imobil Company”, suma tranzacției a fost de doar 1000 de lei. Cu atât s-a vândut compania?
  6. Pe parcursul examinării dosarului penal sau înainte de perhezițiile efectuate de procurori, în luna august 2017, la Pro Imobil, asupra dvs s-au făcut presiuni sau solicitări de a ceda afacerea?
  7. Numele dvs nu figurează astăzi la Camera Înregistrării de Stat la firma „Pro Imobil Company”, cea cu care se semnează contractele dintre agenții imobiliari și clienți. În aceste condiții, care este relația dvs cu business-ul Pro Imobil?

Răspunsul lui Vladislav Musteață:
Vă mulțumesc pentru întrebările acordate. Consider oportun să-mi expun părerea și să vă informez în formă liberă referitor la situația mea. Până în ziua de azi, ancheta este în derulare – trebuie să înțelegeți faptul că nu am dreptul să vă furnizez orice informație care ar putea prejudicia cumva derularea anchetei. Așadar, totul a început de la niște neclarități în legislația noastră referitor la activitatea agenților imobiliari. În legislația din România, spre exemplu, sunt foarte bine și clar stipulate toate aspectele activității agenților imobiliari, la noi însă – nu. Acum, din informația pe care o dețin – se îmbunătățește și legislația noastră în acest sens, însă atunci situația era puțin diferită. Acest fapt a și cauzat controlul care a ajuns atât de mediatizat. Orice insinuare a faptului că în jurul acestui caz există „ape subterane” sau scheme neclare și alte insinuări – sunt totalmente irelevante și nefondate. Odată cu încheierea anchetei veți înțelege asta cu siguranță. Acum sunt în așteptarea finalizării anchetei, care sper că va avea un deznodământ favorabil mie și companiei Pro Imobil, ținând cont de faptul că am achitat cred că cea mai mare amendă de la noi din țară, am chiar și notele de plată, când va fi posibil – le vă voi arăta. Astăzi sunt revenit în forță la serviciu și continuăm să lucrăm împreună cu echipa. În speranța ca nu veți utiliza informații nefondate. Cu mult respect, Musteață Vlad”.

Versiunea video a materialului:

Citiți și: Pro Imobil: ultimele detalii din dosar şi schimbările de la vârful companiei