• ads
 • Pro Imobil: acuzațiile dintre „parteneri” și dezvăluirile fondatorului

  Pro Imobil: acuzațiile dintre „parteneri” și dezvăluirile fondatorului
  vizualizări
  02 octombrie 2019 | 07:52

  Vladislav Musteață, fondatorul celei mai mari companii imobiliare din R. Moldova, și „partenerii” acestuia, intrați în afacere în timp ce primul era vizat în câteva dosare penale, se acuză reciproc de „presiuni și șantaj”.

  După doi de la schimbările produse la Pro Imobil, Vladislav Musteață vorbește pentru prima dată despre modul în care i-a fost preluată o parte din afacere, dar și despre implicarea lui Octavian Orheianu, persoană din anturajul lui Dorin Damir, unul dintre finii lui Vladimir Plahotniuc.

  Alexandr Petcoglo alături de Octavian Orheianu și Dorin Damir

  În martie 2018, ZdG dezvăluia că, în timp ce fondatorul brandului „Pro Imobil”, Vladislav Musteață, era vizat în câteva dosare penale, fiind dat în căutare internațională, în culise au avut loc mai multe schimbări și tranzacții în urma cărora activitatea de intermediere a vânzării/cumpărării bunurilor imobile a trecut de pe numele companiei „Pro Imobil Grup” SRL – pe cea a unei companii cu nume similar – „Pro Imobil Company” SRL. Unul dintre cofondatorii noii firme a devenit un tânăr fără tangențe cu businessul până în acel moment – Alexandr Petcoglo, un antrenor de arte marțiale apropiat lui Octavian Orheianu, pe atunci vice-președinte al Federației de K-1 Amatori din R. Moldova, condusă de Dorin Damir, finul fostului președinte al PDM, Vladimir Plahotniuc. Ulterior, Orheianu i-a luat locul lui Damir la conducerea federației, iar Petcoglo a devenit vice-președinte.

  Acuzațiile „partenerilor” lui Musteață

  Schimbările de la „Pro Imobil Company” au continuat. În prezent, oficial, compania este administrată de Irina Calin, rudă cu Octavian Orheianu, iar fondatori sunt Ala Crețu, care, conform surselor ZdG, este cumnata lui Octavian Orheianu, și Ina Iavorscaia – partenera de viață a lui Vladislav Musteață. Conflictul dintre taberele celor doi fondatori a devenit public după ce, pe 18 septembrie, mai multe instituții de presă au publicat un comunicat trimis din numele „Pro Imobil Company” în care se spune că fondatorul brandului „Pro Imobil”, Vladislav Musteață, ar exercita „măsuri de constrângere fără precedent asupra colaboratorilor și partenerilor Pro Imobil Company”.

  Întrebată cum se manifestă exact „constrângerile fără precedent” la care sunt supuși agenții imobiliari de către Musteață, specialista în comunicare contractată de „Pro Imobil Company”, Svetlana Maftei, ne-a declarat că „dânsul (Musteață, n.r.) a fost cel care i-a convins pe o bună parte dintre agenți să recurgă la înregistrarea contractelor imobiliare fără vreo evidență fiscală. Adică ele sunt întocmite pe persoane fizice și toată diferența de bani o iau ei. Musteață le-a spus foarte clar că dacă pe mine mă bagă cineva în probleme penale și mă paște pușcăria, să știți că vă iau pe toți după mine. Cu voia sau fără voia lor, Musteață i-a atras după el. Sunt mulți care revin în această perioadă la noi și spun că sunt atrași într-o capcană și că vor să revină. Oamenii se tem, sunt bulversați destabilizați”.

  „Insinuările” din 2018, confirmate acum de fondatorul „Pro Imobil”

  Drept răspuns acuzațiilor din comunicat, în aceeași zi, pe 18 septembrie, pe pagina de facebook a agenției „Pro Imobil”, administrată de tabăra Musteață, a fost publicat un mesaj în care se spune că „un grup criminal organizat” intimidează și sperie colaboratorii companiei.

  „Tot colectivul companiei Proimobil.md cere ajutorul autorităților pentru a scăpa de șantajul și amenințările unui grup criminal organizat care din 2017, prin intermediul dosarelor la comandă, create de către regimul Plahotniuc, a pus control pe activitatea companiei. La etapa actuală aceste persoane intimidează agenții și nu le achită salariile de mai mult de două luni, speriind colaboratorii cu noi dosare”, se spune în mesajul de pe pagina „Pro Imobil”.

  În martie 2018, atunci când ZdG a scris pentru prima dată despre mișcările obscure din culisele companiei „Pro Imobil”, Vladislav Musteață nega că ar exista vreo legătură între dosarele în care figura și schimbarea proprietarilor afacerii, calificând acest lucru drept „insinuări totalmente irelevante și nefondate”. Acum însă fondatorul Pro Imobil vorbește oficial, pronunțând și nume, despre „persoane afiliate fostului regim, care au venit parteneri în companie prin metode ilegale”.

  Vladislav Musteață, fondatorul agenției imobiliare „Pro Imobil”

  Musteață: „Au rămas patru oameni și rudele lor”

  „La momentul actual, agenții nu mai doresc să aibă de a face cu reprezentanții vechiului regim care au venit parteneri în companie prin metode ilegale. Din acest motiv, toți agenții și toți angajații boicotează activitatea companiei. Agenții au persoanele lor juridice, pot activa independent pe piață, absolut legal. Scrisoarea aceea care a fost expediată mass-mediei este încă o dovadă că niște persoane afiliate fostului regim, care nu au nimic în comun cu imobiliarele, vor prin elemente de intimidare să facă pe cineva să continue activitatea la o firmă care demult, în mod normal, nu trebuia să existe”, susține Musteață.

  „Acum eu, ca reprezentant a peste 300 de agenți și încă vreo 50 de angajați care își dau demisia și nu vor să activeze cu firma dată, ca denumire, voi continua cu brandul Pro Imobil, dar fără dânșii. Site-ul lucrează, pagina lucrează, agenții răspund la telefoane, încheie legal contracte, firmele de construcții conlucrează cu brandul dat și cu fiecare agent în parte”, ne-a mai declarat fondatorul Pro Imobil.

  Musteață a numit și persoanele care i-ar fi preluat o parte din business în urma dosarelor deschise în 2017 pe numele său: „Ei au rămas patru oameni și cu neamurile lor: Orheianu Octavian, Petcoglo Alexandru, Dima Olari și Irina Călin. Ăștia-s toți oamenii care se ascund în spatele… Toți acești oameni nu au nimic în comun cu imobiliarele. Întrebați aceste persoane ce știu ei despre imobile. Știu ei cât costă metrul pătrat undeva?”

  Rolul lui Orheianu la Pro Imobil

  Octavian Orheianu. Sursă foto: allfun.md

  Am întrebat-o pe comunicatoarea contractată de „Pro Imobil Company” care este rolul și gradul de implicare a lui Octavian Orheianu în activitatea companiei imobiliare. „Domnul Octavian Orheianu este un vechi prieten al domnului Vladislav Musteață. Este omul care, având în vedere relația lor de prietenie, s-a implicat și l-a ajutat pe cel din urmă să treacă la noua formă juridică a companiei, implicând propriile investiții. A făcut acest lucru cu condiția că domnul Musteață revine în țară, își achită datoriile față de bugetul de stat și renunță la schemele sale frauduloase. Domnul Octavian Orheianu nu are nicio funcție și nicio responsabilitate în procesul de administrare a Pro Imobil Company. Singurul element care îl leagă de compania respectivă este un contract de împrumut – bani care au fost investiți în dezvoltarea și extinderea Pro Imobil Company. Mai există și un contract de promovare reciprocă a imaginii între Pro Imobil Company și AO Clubul Sportiv Lion Fight Academy unde domnul Orheianu este președinte”, se spune în răspunsul comunicatoarei de la „Pro Imobil Company” pentru ZdG.

  „Sunt niște aberații lipsite de orice adevăr”, ne-a declarat Vladislav Musteață, atunci când l-am întrebat despre investițiile pe care le-ar fi făcut Orheianu la Pro Imobil.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Cerințele de asigurare minime pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor și mărfurilor, votate de Parlament

  Parlamentul a votat joi, 9 iulie, în lectură finală proiectul de lege cu privire la răspunderea și cerințele de asigurare a operatorilor aerieni și a operatorilor de aeronave. Potrivit noii legi, operatorii aer…
  Cerințele de asigurare minime pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor și mărfurilor, votate de Parlament

  Deputat PPDA, despre faptul că Gațcan este păzit de SPPS: „Gațcan merge și la veceu cu Furculiță. Este păzit ca nimeni să nu discute cu el”

  „Ștefan Gațcan trebuie să-și dea demisia”. Asta a declarat deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, care susține că revenirea docorului-deputat în Parlamentul de la Chișinău este „o rușine”. Parlamentarul a mai…
  Deputat PPDA, despre faptul că Gațcan este păzit de SPPS: „Gațcan merge și la veceu cu Furculiță. Este păzit ca nimeni să nu discute cu el”

  Monitorul Oficial va fi digitalizat

  Monitorul Oficial al Republicii Moldova va fi editat atât în format electronic, cât și în format tipărit, cu aceeași forță juridică. Parlamentul a aprobat, în prima lectură, un proiect de modificare a Legii pri…
  Monitorul Oficial va fi digitalizat

  Moțiunea simplă împotriva politicilor în domeniul sănătății a fost respinsă de Parlament

  Moțiunea simplă împotriva politicilor guvernamentale în domeniul sănătății nu a fost susținută în plenul Parlamentului de la Chișinău. Pentru respingerea moțiunii au votat deputații PSRM și PDM. După ce ministr…
  Moțiunea simplă împotriva politicilor în domeniul sănătății a fost respinsă de Parlament

  A treia tranșă din asistența macrofinanciară, în valoare de 40 mln euro, din partea UE, anulată. Anunțul făcut de lidera PAS

  Vineri, 10 iulie, Uniunea Europeană va aproba eliberarea tranșei a doua din asistența macrofinanciară, în valoare de 30 milioane de euro, pentru R. Moldova. Anunțul a fost făcut de către lidera PAS, Maia Sandu,…
  A treia tranșă din asistența macrofinanciară, în valoare de 40 mln euro, din partea UE, anulată. Anunțul făcut de lidera PAS

  Aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă, recepționate de CNAS în 8 zile

  În opt zile, începând cu 1 iulie curent, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) a recepționat aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limita de vârstă. Astfel, până la 8 i…
  Aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă, recepționate de CNAS  în 8 zile