Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (doc) Executorul judecătoresc din dosarul…

(doc) Executorul judecătoresc din dosarul hoțiilor cu terenuri din Chișinău, suspendat din funcție

Iacob Miron, executorul judecătoresc care în ianuarie 2016 a scos la vânzare în cadrul unei licitații dubioase 22 de loturi publice ale autorităților municipale, a fost suspendat din funcție la 3 mai printr-un ordin semnat de către ministrul justiției, Vladimir Cebotari, după o cerere în acest sens a Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești. Miron a fost reținut la 13 aprilie de către procurorii anticorupție într-o cauză penală privind  hoțiile cu terenuri din Chișinău alături de alte două persoane bănuite că ar fi încercat să intre în posesia loturilor, în baza unor hotărâri judecătoreşti obţinute prin fraudă. Este vorba despre președintele Asociației „Cuvântul de Onoare”, Sergiu Topală, și reprezentantul de la licitații al firmelor „Profi-Star” și „Tehnoserv-Prim”, Oleg Lucanov.  Despre faptul că schema cu terenuri a început de la Asociația „Cuvântul de Onoare”, ZdG a scris încă acum doi ani, în februarie 2015. 

În timp ce, la 18 aprilie, Sergiu Topală și Oleg Luncanov au primit mandate de arestare pentru 30 de zile în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA), executorul Iacob Miron a fost plasat în arest la domiciliu.

Prin Ordinul ministrului justiției, activitatea executorului Iacob Miron a fost fost suspendată pe durata măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu.

„Din momentul emiterii ordinului, executorul judecătoresc Miron Iacob își pierde dreptul de a gestiona contul curent special și de a întreprinde acțiuni specifice funcției. Dreptul de gestionare a contului curent special al executorului judecătoresc se transmite în administrarea Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești”, scrie în ordinul semnat de Vladimir Cebotari și publicat la 5 mai în Monitorul Oficial.

Executorul judecătoresc Iacob Miron

Executorul judecătoresc Iacob Miron, despre care ZdG a scris în decembrie 2016 că la 13 ianuarie 2016 a organizat o licitație dubioasă în urmă căreia 22 de terenuri au ajuns proprietatea privată a unor firme anonime şi fără activităţi în domeniul imobiliar, „Tehnoserv-Prim”, „Profi-Star” şi „Alexcredit”, este bănuit că ar fi falsificat procesul-verbal privind rezultatele licitaţiei, care de fapt nici nu a avut loc, prin care i-a desemnat câştigători pe 3 agenţi economici – în realitate complicii săi. Ulterior, în baza acestui proces-verbal, a fost pusă în aplicare o schemă frauduloasă cu scopul de a intra în posesia acestor bunuri, precizează CNA, într-un comunicat de presă.

Oleg Lucanov este cel care a reprezentat firmele „Profi-Star” SRL și „Tehnoserv-Prim” SRL la licitația licitaţia dubioasă din 13 ianuarie 2016. De fapt, cele mai multe terenuri în cadrul licitaţiei au fost câştigate de „Tehnoserv-Prim”, care a obţinut 10 terenuri cu o suprafaţă totală de 1,7 ha. Acest SRL este înregistrat în 2008 la Bălţi. În noiembrie 2016, firma şi-a schimbat adresa la Chişinău, într-un apartament de pe str. Sarmizegetusa, înregistrat pe numele familiei Zlatin. În decembrie 2015, Serghei Zlatin, 22 de ani, a devenit administrator şi unic fondator, înlocuindu-l pe Ivan Maximciuc. ZdG l-a găsit anterior pe Serghei la numărul de telefon din apartamentul de pe str. Sarmizegetusa, unde este înregistrată şi firma. L-am întrebat atunci despre licitaţie şi despre terenurile câştigate, însă nu am primit vreun răspuns. „Vă dau numărul ajutorului meu, Oleg. El o să vă răspundă”, ne-a zis tânărul care, în decembrie, a împlinit 22 de ani. Oleg Lucanov este cel care a reprezentat firma „ Tehnoserv-Prim” şi la licitaţia din 13 ianuarie 2016.

Numărul de telefon mobil pe care l-am primit de la Serghei Zlatin şi la care urma să discutăm cu „Oleg” este folosit ca număr de contact, alături de un alt număr de telefon, pentru firma „VVP Grup” SRL, pe un site unde sunt informaţii despre toate companiile din R. Moldova, www.az.md. „VVP Grup” SRL este fondată în august 2012 de către Ramiro Stoianov (51%), Irina Cazimirov (24%) şi Petru Lucinschi (25%), fostul preşedinte al R. Moldova în perioada 1997-2001. Totuşi, reprezentanţii companiei „VVP Grup” ne-au anunţat că nu au niciun angajat pe nume Oleg şi că nici nu cunosc de ce numărul de telefon al acestuia figurează ca număr de contact al firmei „VVP Grup”.

Cealaltă persoană reținută este Sergiu Topală, administratorul din acte al Asociației Obșești „Cuvântul de Onoare” AO „Cuvântul de Onoare”, este cea care s-a adresat în judecată, cerând teren de la Primărie, solicitare care, ulterior, s-a soldat cu o încheiere judiciară favorabilă, a fost înregistrată în mai 2001, având dreptscop declarat „consolidarea şi dezvoltarea societăţii civile”. Abia în 2011, însă, Asociaţiei i-a fost acordat certificat de înregistrare, iar în iulie 2014, preşedinte a fost ales Sergiu Topală. Sediul Asociaţiei este pe str. Ştefan cel Mare, 65, of 608, în clădirea IPTEH. În 2015, ZdG a fost acolo pentru a discuta cu reprezentanţii Asociaţiei, însă ni s-a spus că ea nu activează la acea adresă. În biroul 608 (şi în birourile alăturate) activează un birou de avocaţi, ACI Partners. O persoană, care s-a prezentat ca fiind avocat din acest birou şi pe care am întâlnit-o la intrarea în IPTEH, a precizat că asociaţia nu activează în acea clădire.

Citiți aici cum a început hoția cu terenuri în capitală

20 dintre terenurile ajunse în proprietate privată şi-au schimbat beneficiarii de două-trei ori între noiembrie 2016-ianuarie 2017, ajungând, în final, în posesia a două firme înregistrate în Marea Britanie.

11 loturi au ajuns la compania „Fuerte Group”, înregistrată în capitala Scoţiei, Edinburgh, la 16 februarie 2016. Firma are, la rându-i, alţi doi proprietari: „Helex Invest” SA şi „Derion Invest SA”, ai căror beneficiari se ascund în paradisuri fiscale. Alte opt loturi au ajuns în proprietatea „Heroic Global” SC, înregistrată în Irlanda pe 28 septembrie 2016.

Citiți și 

Schema hoţiilor cu terenuri: Firmele din Marea Britanie care au acaparat 20 de terenuri publice sunt reprezentate de doi cetăţeni ai R. Moldova

Schema hoţiilor cu terenuri: 20 de loturi care valorează milioane de euro au ajuns la două companii din Marea Britanie

Schema hoţiilor cu terenuri din Chişinău. Un nou episod

Schema hoţiilor cu terenuri din Chişinău

Terenuri publice de zeci de milioane, împărţite de trei magistraţi şi un executor judecătoresc

Judecătorii împart terenuri în Chişinău

Foto antet: captură video curaj.tv