Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Dosarul „verde de briliant”.…

DOC Dosarul „verde de briliant”. CSJ a respins recursul depus de Gheorghe Cavcaliuc și a menținut încheierea Curții de Apel Chișinău

Foto-simbol

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul depus de președintele Partidului „Acasă Construim Europa”, Gheorghe Cavcaliuc și a menținut încheierea Curții de Apel Chișinău din 1 iunie curent, prin care a fost declarată inadmisibilă contestația depusă de Cavcaliuc împotriva Comisiei Electorale Centrale.

Fostul șef adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc, care în luna aprilie curent a fost audiat și recunoscut în calitate de bănuit pentru două capete de acuzare „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”, în „dosarul verde de briliant” a solicitat anularea actului întocmit de președintele CEC.

Pe 17 mai, Procuratura raionului Sîngerei a adresat un demers Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind oportunitatea efectuării acțiunilor de urmărire penală în perioada electorală, în cazul unor concurenți electorali, membri ai Partidului „Acasă Construim Europa”, la alegerile parlamentare.

Pe 20 mai, președintele CEC, Dorin Cimil a emis şi semnat răspunsul prin care a „permis finalizarea acțiunilor de urmărire penală” în dosarul penal „verde de briliant”, în care Gheorghe Cavcaliuc a fost recunoscut în calitate de bănuit.

Președintele Partidului „Acasă Construim Europa” a considerat însă că răspunsul lui Dorin Cimil este un act administrativ individual ilegal, deoarece la emiterea acestuia președintele CEC, în mod arbitrar și-ar fi arogat competențele Comisiei și s-a adresat Curții de Apel Chișinău.

Curtea de Apel Chișinău, prin încheierea din 1 iunie, a declarat contestația depusă de Cavcaliuc inadmisibilă.

Pe 3 iunie, Gheorghe Cavcaliuc a depus recurs motivat împotriva încheierii din 1 iunie, solicitând anularea ei și restituirea cauzei la Curtea de Apel Chișinău.

Examinând recursul, completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al CSJ a respins și a menținut încheierea din 1 iunie a Curţii de Apel Chişinău.