Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Decizia motivată a CSP…

DOC Decizia motivată a CSP privind anularea concursului pentru șefia PG. Cum Olesea Vîrlan a influențat rezultatele probei interviului

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a publicat decizia motivată aferentă anulării concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Conform documentului procurorul general interimar, Ion Munteanu, a fost subapreciat de membra CSP, Olesea Vîrlan, care însă nu a putut oferi argumente clare privind punctajul oferit. „Prin conduita neargumentată corespunzător și în dezacord cu prevederile legale, evaluatorul în mod inexplicabil a influențat unilateral rezultatele probei de interviu”, se arată în decizie.

Conform hotărârii CSP, în urma analizei fișelor de evaluare întocmite de Olesea Vîrlan în privința candidatului Ion Munteanu, a fost stabilită o discrepanța majoră dintre punctajele acordate la criteriile de evaluare. Aceasta l-a punctat pe Munteanu cu 1 punct pentru conceptul de management și dezvoltare instituțională, 2 puncte pentru capacitatea de analiză critică și comunicare publică și 1 punct pentru integritate, etica și buna reputație.

Documentul subliniază că argumentele lui Vîrlan privind punctele oferite nu au fost clare și nu au avut nicio justificare.

„Suplimentar, membrii Consiliului au comparat fișele de evaluare cu notele acordate pe fiecare criteriu și argumentele scrise la fiecare candidat, fapt ce a confirmat repetat evaluarea per criteriu lipsită de obiectivitate și fără fundament faptic și juridic al candidatului Munteanu Ion”, se arată în decizia CSP.

Documentul mai stipulează că, „în lipsa unor argumentări justificative a punctajului acordat de către evaluatorul Olesea Vîrlan candidatului Munteanu Ion rezultatele probei de interviu au fost influențate inevitabil, în măsura în care ordinea calificării candidaților reliefată în baza mediei punctajului acordat de către ceilalți evaluatori, opt la număr, a fost inversată”.

„În acest mod, prin conduita neargumentată corespunzător și în dezacord cu prevederile legale, evaluatorul în mod inexplicabil a influențat unilateral rezultatele probei de interviu (ordinea calificării candidaților), fapt ce a înlăturat expectanța rezonabilă publică a veritabilității concursului conform principiului egalității și meritocrației”, se mai arată în act.


În document se mai arată că în procesul de analiză al fișelor, Olesea Vîrlan a recunoscut că a admis discrepanțe majore la evaluarea unuia dintre candidați, fără a oferi motive plauzibile acțiunilor sale, consimțind ulterior de a lua o decizie comună, care să remedieze situația creată și să înlăture inechitatea de tratament.

„Consiliul notează că, în pofida faptului că o probă de interviu presupune un grad mai ridicat de subiectivitate decât orice altă probă în cadrul unui concurs, aceasta nu trebuie să fie arbitrară și nejustificată, iar membrii unui organ colegial trebuie să acționeze cu maximă responsabilitate, diligență și obiectivitate în luarea deciziilor, dar nu unilateral în mod părtinitor, în caz contrar fiind afectată integritatea competiției și echitatea procedurilor. Circumstanțele stabilite, în special discrepanța majoră dintre punctajele acordate în privința unui candidat, fără o acoperire din perspectiva argumentării determină și sunt suficiente pentru a conchide asupra vicierii rezultatelor probelor de interviu și, pe cale de consecință, a concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general”, se mai arată în hotărârea privind anularea concursului de selectare a procurorului general.

La 28 februarie, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a revocat hotărârea privind rezultatele probei interviului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general, anulând astfel concursul. Astfel, CSP a decis inițierea ulterioară a unui nou concurs pentru funcția de procuror general, după ce vor fi gândite mecanismele, inclusiv „reglementările care guvernează acest exercițiu extrem de important”.

„La 22 februarie a avut loc etapa interviului. Toți membrii CSP, având dorința de a realiza echidistant, promt și de a încheia în aceeași zi proba interviului, au lucrat pe durata a aproximativ 11 ore, cu intermitențe de 5-7 min. La încheierea acestui exercițiu, noi ne-am retras în deliberare și a avut lor realizarea mediei tehnice a punctajului acordat de fiecare membru al Consiliului. La acea etapă, nu au fost examinate punctajele acordate de fiecare membru CSP per criteriu de evaluare pe fiecare din cei patru candidați. Țin să remarc că în cadrul deliberărilor (în cadrul ședinței din 28 februarie, n.r.) au fost analizate coroborat fișele în privința fiecărui candidat și punctajul oferit de fiecare dintre membrii CSP. În consecință, s-a depistat o discrepanță majoră care nu a avut acoperire din perspectiva argumentării de ce a fost depunctat unul dintre candidați”, a spus președintele CSP, Dumitru Obadă. 

Punctajul total per fișă a candidaților

Punctajul total per fișă a candidatului. Foto. csp.md

Din rezultatele publicate de CSP, Ion Munteanu a primit cel mai mic punctaj al său –  3.5, de la membra CSP Olesea Vîrlan, iar cel mai mare – 9.5, de la președintele CSP,  Dumitru Obadă. Igor Demciucin a primit cel mai mic punctaj de la membra CSP Elena Roșior – 7, iar Olesea Vîrlan l-a apreciat cu cel mai mare punctaj – 9.3. Octavian Iachimovschi a fost apreciat de patru dintre cei nouă membri cu un punctaj de 9 și mai mult.

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman și membrul CSP Andrei Cebotari, i-au oferit cel mai mare punctaj lui Iachimovschi, iar cel mai mic – lui Andrei Coca.

Cei mai mulți membri ai CSP, între care ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, președintele CSP, Dumitru Obadă și membrii Eduard Panea, Elena Roșior și Svetlana Balmuș, i-au acordat cele mai multe puncte lui Ion Munteanu, iar cele mai puține – lui Andrei Coca.

Membra CSP Rodica Ciobanu i-a apreciat pe Iachimovschi și Munteanu cu același punctaj – 9.16.

Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce în septembrie 2023, președinta Maia Sandu a semnat decretul prin care Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din funcție. Concursul a fost anunțat pe 22 octombrie 2023 și ulterior, prelungit până pe 29 decembrie 2023, după ce doar doi candidați s-au înscris. În total, șase candidați și-au depus dosarele, doi însă au fost excluși din cursă.

Olesea Vîrlan a adresat luni, 4 martie, o cerere prin care a informat CSP că renunță la calitatea de membru al Consiliului. Membrii CSP au luat act de decizie în ședința de luni, 4 martie.