Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   VIDEO/ „Trebuie să rescriem regulile…

VIDEO „Trebuie să rescriem regulile și să asigurăm un exercițiu corect și meritocratic”. Motivarea și cronologia anulării concursului pentru șefia PG

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a revocat hotărârea privind rezultatele probei interviului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general, anulând astfel concursul. 

S-a depistat o discrepanță majoră, care nu a avut acoperire din perspectiva argumentării de ce a fost depunctat unul dintre candidați”, a spus președintele CSP, Dumitru Obadă.

Astfel, CSP a decis inițierea ulterioară a unui nou concurs pentru funcția de procuror general, după ce vor fi gândite mecanismele, inclusiv „reglementările care guvernează acest exercițiu extrem de important”.

Ziarul de Gardă vă prezintă cronologia anulării concursului pentru șefia Procuraturii Generale. 

22 februarie. Proba interviului, cu un candidat selectat pentru Comisia Vetting

Joi, 22 februarie, membrii CSP i-au audiat pe cei patru candidații însciși în concursul pentru funcția de procuror general. În cadrul probei interviului, candidații și-au prezentat conceptul de management și dezvoltare a Procuraturii Generale (PG) și au povestit ce i-a motivat să participe la concurs. În rezultat, Octavian Iachimovschi, șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție (PA), a acumulat cel mai mare punctaj. 

Cei patru candidați au acumulat următorul punctaj:  
Octavian Iachimovschi, șef adjunct interimar al PA – 8,53
Igor Demciucin, adjunct al Procurorului General interimar – 8,19
Ion Munteanu, Procuror General interimar  – 8,16
Andrei Coca, jurist – 4,72.

Conform regulamentului, CSP urma să remită Comisiei Vetting informațiile privind candidatura lui Iachimovschi, în vederea evaluării externe a integrității etice și financiare a acestuia.

23 februarie. Ion Munteanu cere publicarea copiilor fișelor de evaluare a candidaților

La 23 februarie, adică la o zi după proba de interviu a candidaților în cadrul concursului pentru funcția de procuror general, actualul Procuror General interimar, Ion Munteanu, care a acumulat 8,16 puncte, clasându-se doar pe locul 3, a depus la CSP două cereri: una prin care a cerut să-i fie eliberate copiile fișelor de evaluare a candidaților completate de membrii CSP și a doua – prin care a solicitat publicarea lor pe site-ul CSP. Munteanu a depus cele două cereri, deși declara pentru ZdG că nu are niciun dubiu referitor la „corectitudinea acordării punctajului”. Solicitările acuzatorului de stat urmau să fie examinate luni, 26 februarie, în cadrul unei ședințe a CSP.

Ion Munteanu la ședința CSP din 26 februarie. Foto: ZdG

„Eu am adresat două cereri. Am solicitat să fac cunoștință cu fișele de evaluare și aceste fișe să devină publice. Nu există o prevedere legală care ar interzice publicarea rezultatelor. Mai mult, eu am solicitat să-mi fie transmise cel puțin copiile fișelor mele, pentru ca eu să le pot face publice în cazul în care CSP consideră că nu există acoperire legală. Eu am dreptul să cunosc fișele de evaluare, să văd exact cum a fost aplicat punctajul, după care criteriu și care este motivația”, ne-a spus Ion Munteanu, prezent la ședința CSP din 26 februarie, în cadrul căreia urmau să fie analizate cele două cereri. 

26 februarie. Igor Demciucin lansează acuzații de cumetrism și lipsă de echidistanță

Luni, 26 februarie, adjunctul Procurorului General interimar, Igor Demciucin, care a acumulat 8,19 puncte în urma procedurii de intervievare, a expediat trei cereri în adresa CSP. 

În două dintre ele, procurorul a solicitat Consiliului excluderea fișelor de evaluare a candidaților la funcția de procuror general completate de către președintele CSP, Dumitru Obadă și de către ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în rezultatul interviului susținut în fața Consiliului. 

Mai exact, Demciucin susținea că Obadă ar fi cumătru cu Iachimovschi, iar în cazul ministrei Justiției, el a menționat că Mihailov-Moraru s-a abținut în martie 2023 de la examinarea subiectului din agenda ședinței CSP privind asigurarea interimatului funcției de adjunct al șefei Procuraturii Anticorupție de către Octavian Iachimovschi. 

Igor Demciucin a cerut să fie înaintat Comisiei Vetting

În cea de-a treia cerere, Igor Demciucin a solicitat CSP să expedieze Comisiei Vetting dosarul său, în vederea evaluării externe a integrității sale etice și financiare, invocând prevederi legislative conform cărora Consiliul ar trebui să remită Comisiei Vetting cel mult doi candidați. 

Cererile celor doi, dar și subiectul aprobării rezultatelor concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general urmau să fie analizate în cadrul ședinței din 26 februarie. Punctul unu de pe ordinea de zi era chiar aprobarea rezultatelor concursului, însă Munteanu a solicitat ca mai întâi să fie analizate cererile lui, apoi aprobarea rezultatelor concursului. CSP a acceptat solicitarea.

În aceeași ședință din 26 februarie, CSP urma să analizeze și cele trei cereri depuse de Igor Demciucin. Pentru că acesta se află într-o vizită de studiu în afara țării în perioada 26 februarie – 3 martie, Consiliul a decis amânarea examinării tuturor subiectelor pentru 28 februarie. 

Ședința CSP din 26 februarie. Foto: ZdG

„Din punctul meu de vedere, cererile formulate de candidați au impact direct asupra examinării rezultatelor finale”, a motivat președintele CSP, Dumitru Obadă, amânarea aprobării rezultatelor concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general.

Obadă neagă că ar fi cumătru cu Iachimovschi

Întrebat dacă este în relații de afinitate cu Octavian Iachimovschi, după cum scrie Igor Demciucin în una din cererile înaintate către CSP, Dumitru Obadă a negat că ar fi cumătru cu acesta.

Președintele CSP, Dumitru Obadă. Foto: ZdG

„În ședința din 22 februarie am menționat că în luna ianuarie am făcut o cerere la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) în care m-am referit în privința fiecăruia din cei trei procurori care participă la concurs și unde am adus la cunoștință și raportul Consiliului și am indicat cu lux de amănunte fiecare interacțiune, inclusiv relațiile de prietenie, reieșind că împreună cu domnul Iachimovschi am învățat la Institut, cu domnul Munteanu am lucrat într-un birou aproape un an. Aceste chestii au fost aduse la cunoștință, inclusiv ANI și am solicitat să-mi dea apreciere din punct de vedere al conflictului de interese dacă sunt sau nu persoane apropiate. Nu suntem cumetri. Suntem în relații de colegialitate și avem o abordare prietenească, în sensul că am lucrat împreună, am fondat Asociația procurorilor pentru ordine și dreptate. Am avut mai multe activități pe durata anilor”, a spus Dumitru Obadă după ședința din 26 februarie. 

28 februarie. Și Octavian Iachimovschi cere publicarea fișelor de evaluare a candidaților

În ședința CSP din 28 februarie, Octavian Iachimovschi, care a acumulat cel mai mare punctaj la proba interviului din 22 februarie în cadrul concursului pentru funcția de procuror general, a solicitat să-i fie eliberate fișele de evaluare, precum și să fie publicate notele acordate acestuia de fiecare membru al CSP. 

„Solicitarea mea se bazează pe prevederile și principiile de organizare a acestui concurs. În principal, principiul egalității și transparenței. Sunt convins că cererea mea este în concordanță și cu dorința multor membri din cadrul CSP de a arăta societății că acest concurs a fost transparent și că a fost unul care poate să ofere credibilitate în soluția care va fi și este adoptată de Consiliu”, a spus Iachimovschi.

CSP decide să nu excludă fișele lui Obadă și Mihailov-Moraru

Examinând cererile depuse de Igor Demciucin privind excluderea fișelor de evaluare a candidaților la funcția de procuror general completate de președintele CSP, Dumitru Obadă  și ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, CSP a decis în unanimitate respingerea lor ca fiind neîntemeiate. Deciziile pot fi contestate la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) în termen de 10 zile lucrătoare. 

Ministra Mihailov-Moraru a declarat înainte de a fi luate deciziile CSP că nu s-a abținut de la evaluarea lui Iachimovschi așa cum a făcut-o anterior, pentru că „atunci era vorba de numire, iar acum – pe o procedură de evaluare, bazată pe criterii foarte bine definite de lege”.

„La începutul anului 2023, am participat la una din primele ședințe ale CSM și cu referire la propunerea Procurorului General interimar de numire a domnului Iachimovschi în calitate de adjunct interimar la PA, am comunicat atât membrilor Consiliului, dar și domnului Iachimovschi despre faptul că am considerat mai oportun atunci să mă abțin. Atunci am comunicat detaliile că în activitatea anterioară am participat în comun la anumite dosare. Atunci și membrii CSM, dar și candidatul Iachimovschi nu au avut nicio obiecție și nu au considerat necesar ca eu să mă abțin, considerând că circumstanțele pe care le-am expus nu afectează obiectivitatea, imparțialitatea și că sunt niște lucruri firești care se întâmplă în practica R. Moldova. În acest sens, nici nu a fost emisă o încheiere de admitere. Respectiv, eu doar m-am abținut de la votarea subiectului respectiv. Cât ține de argumentele în acest caz că ar fi duble standarde sau că ar pune în pericol aprecierea obiectivă a candidaților, dar și faptul că s-ar fi permis un tratament preferențial, nu s-a argumentat prin ce a fost admis acest tratament diferențiat. Atunci era vorba de numire, iar acum – pe o procedură de evaluare, bazată pe criterii foarte bine definite de lege”, a spus ministra.

CSP nu va elibera copiile fișelor de evaluare per fiecare criteriu

În continuare, membrii CSP s-au expus pe marginea cererilor privind eliberarea și publicarea copiilor fișelor de evaluare a candidaților. Astfel, CSP a admis parțial cererile lui Ion Munteanu și Octavian Iachimovschi privind plasarea în spațiul public a punctajului acordat la proba interviului din 22 februarie și a decis publicarea pe site-ul CSP a tabelului punctajului total per fișă a fiecărui candidat.

În același timp, CSP a respins cererile lui Munteanu, Iachimovschi și Demciucin privind eliberarea copiilor fișelor de evaluare per fiecare criteriu. Hotărârea poate fi contestată timp de 10 zile lucrătoare la CSJ. 

CSP anulează concursul pentru funcția de procuror general și anunță că va iniția altul 

După o deliberare de aproape trei ore, cu vot unanim, membrii CSP au revocat hotărârea din 22 februarie privind rezultatele probei de interviu din cadrul concursului, „în legătură cu faptele survenite ulterior și pentru a nu periclita interesul public”. Astfel, a fost anulat concursul pentru funcția de procuror general, cu inițierea ulterioară a altui concurs. 

„La 22 februarie a avut loc etapa interviului. Toți membrii CSP, având dorința de a realiza echidistant, promt și de a încheia în aceeași zi proba interviului, au lucrat pe durata a aproximativ 11 ore, cu intermitențe de 5-7 min. La încheierea acestui exercițiu, noi ne-am retras în deliberare și a avut lor realizarea mediei tehnice a punctajului acordat de fiecare membru al Consiliului. La acea etapă, nu au fost examinate punctajele acordate de fiecare membru CSP per criteriu de evaluare pe fiecare din cei patru candidați. Țin să remarc că în cadrul deliberărilor (în cadrul ședinței din 28 februarie, n.r.) au fost analizate coroborat fișele în privința fiecărui candidat și punctajul oferit de fiecare dintre membrii CSP. În consecință, s-a depistat o discrepanță majoră care nu a avut acoperire din perspectiva argumentării de ce a fost depunctat unul dintre candidați”, a spus președintele CSP, Dumitru Obadă. 

Cu referire la inițierea ulterioară a altui concurs, Obadă a declarat că acesta va fi organizat după ce regulile exercițiului vor fi rescrise.

Am decis de a pune punct concursului, de a gândi mecanismele, inclusiv reglementările care guvernează acest exercițiu extrem de important. Trebuie să rescriem regulile și să asigurăm un exercițiu corect și meritocratic”, a adăugat președintele CSP. 

Punctajul total per fișă a candidaților

Punctajul total per fișă a candidatului. Foto. csp.md

Din rezultatele publicate de CSP, Ion Munteanu a primit cel mai mic punctaj al său –  3.5, de la membra CSP Olesea Vîrlan, iar cel mai mare – 9.5, de la președintele CSP,  Dumitru Obadă. Igor Demciucin a primit cel mai mic punctaj de la membra CSP Elena Roșior – 7, iar Olesea Vîrlan l-a apreciat cu cel mai mare punctaj – 9.3. Octavian Iachimovschi a fost apreciat de patru dintre cei nouă membri cu un punctaj de 9 și mai mult.

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman și membrul CSP Andrei Cebotari, i-au oferit cel mai mare punctaj lui Iachimovschi, iar cel mai mic – lui Andrei Coca.

Cei mai mulți membri ai CSP, între care ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, președintele CSP, Dumitru Obadă și membrii Eduard Panea, Elena Roșior și Svetlana Balmuș, i-au acordat cele mai multe puncte lui Ion Munteanu, iar cele mai puține – lui Andrei Coca.

Membra CSP Rodica Ciobanu i-a apreciat pe Iachimovschi și Munteanu cu același punctaj – 9.16.

Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce în septembrie 2023, președinta Maia Sandu a semnat decretul prin care Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din funcție. Concursul a fost anunțat pe 22 octombrie 2023 și ulterior, prelungit până pe 29 decembrie 2023, după ce doar doi candidați s-au înscris. În total, șase candidați și-au depus dosarele, doi însă au fost excluși din cursă.