Principală  —  IMPORTANTE   —   Doar doi au fost selectați…

Doar doi au fost selectați de CSM. CV-urile și averile judecătorilor care urmează să fie promovați la Curtea de Apel Chișinău

Reparația și reconstrucția sediului Curții de Apel Chișinău a fost cea mai costisitoare lucrare finanțată din banii dedicați Strategiei de Reformare a Sectorului Justiției – aprox. 80 de milioane de lei, peste 10% din suma totală dedicată reformei. Foto: ZdG

Judecătorii Dorin Dulghieru și Denis Băbălău vor fi promovați la Curtea de Apel Chișinău. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat marți, 22 septembrie, cu opt și, respectiv, nouă voturi „pro”, candidaturile acestora pentru a fi propuse președintelui R. Moldova.

Dorin Dulghieru este vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău. El a devenit judecător în 2007, când a fost numit la Judecătoria Buiucani, în 2012 a fost numit până la atingerea plafonului de vârstă, iar în 2014 a ajuns președinte al Judecătoriei Buiucani, conform datelor de pe magistrat.md. Acesta nu a emis hotărâri care să constituie obiect de examinare la CtEDO.

Dorin Dulghieru a declarat în 2019 un salariu total de peste 279 de mii de lei de la Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) și 3750 de lei de la INJ. Totodată, el a obținut 30.000 de euro în urma unui contract de cesiune, peste 24 de mii de lei indemnizație pentru concediul medical și 980 de lei pentru darea în arendă a unor terenuri agricole.

Conform declarației de avere și interese personale pentru anul 2019, acesta deține un apartament de 168 m.p., un garaj și nouă terenuri agricole, care i-au fost donate/le-a moștenit.

Familia Dulghieru deține un automobil Volkswagen Passat fabricat în 2018 și procurat un an mai târziu și unul Skoda Kodiaq.

Anul trecut, judecătorul a contractat un credit de 5000 de euro, pe care trebuie să-l ramburseze până în 2021, achitând o rată a dobânzii de 8,99%.

Denis Băbălău a devenit magistrat în 2011, fiind numit la Judecătoria Ocnița, iar apoi transferat la Judecătoria Rîșcani din Chișinău pentru două termene a câte șase luni. Din 1 ianuarie 2017 activează în cadrul Judecătoriei Chișinău. Conform magistrat.md, nicio hotărâre emisă de către acesta nu a constituit obiect de examinare la CtEDO.

Denis Băbălău a obținut anul trecut, conform declarației de avere și interese personale, un salariu total de peste 232 de mii de lei de la Judecătoria Chișinău, peste 74 de mii de lei de la UTM și peste 17 mii de lei de la INJ. De asemenea, a primit 4700 de euro donație la cumetrie și 75.000 de euro din vânzarea unui bun. Soția acestuia a obținut o indemnizație unică la naștere de peste 118 mii de lei și una lunară în sumă de 70 de mii de lei, precum și o alocație de 1536 RON.

Familia Băbălău deține 1/2 cotă parte dintr-un apartament procurat anul trecut și folosește un automobil Skoda Superb.

Băbălău are de rambursat, până în 2024, un credit de 280.000 de lei, luat anul trecut.

În total, în concurs s-au înscris 15 candidați, dar patru s-au retras. Astfel, CSM a decis că doar cei doi au acumulat numărul necesar de voturi și a anunțat alte trei funcții vacante de judecător în cadrul Curții de Apel Chișinău.