Principală  —  IMPORTANTE   —   Membrii Consiliului Superior al Magistraturii…

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au aprobat numirea a cinci noi judecători la Curtea Supremă de Justiție

Imagine simbol

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au aprobat în cadrul ședinței de astăzi, 22 septembrie, numirea judecătorilor Minciună Anatolie, Miron Aliona, Șova Nicolae, Robu Oxana și Plămădeală Ghenadie în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție(CSJ). 

Dosarele celor 14 pretendenți au fost examinate în cadrul ședinței de astăzi, 22 septembrie, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

După mai bine de două și jumătate în care pretendenții și-au motivat intenția de a fi promovați la CSJ, cinci candidați au trecut concursul. Este vorba de judecătorii: Minciună Anatolie, Miron Aliona, Șova Nicolae, Robu Oxana, Plămădeală Ghenadie.

Anatolie Minciună este judecător încă din 1991. În 2008 a fost promovat la Curtea de Apel Chişinău. A obţinut funcţia datorită membrilor CSM, pentru că a fost respins de președintele Voronin, care i-a adus mai multe acuzaţii grave. Potrivit documentelor, în urma investigaţiilor s-a stabilit că cheltuielile şi proprietăţile sale nu corespund veniturilor declarate. În acelaşi document, preşedintele de atunci scria că Anatolie Minciună a achitat autoritatea criminală David Mereşinschi, alias „Debil”, şi membrii grupului acestuia, inculpaţi pentru comiterea unor acte de şantaj. La începutul anului 2008, la o solicitare repetată venită din partea CSM, Voronin nu s-a mai opus, iar Anatolie Minciună a ajuns la Curtea de Apel Chişinău.În 2015, numele judecătorului Anatolie Minciuna a figurat într-un dosar de corupție.

Oxana Robu este judecătoare din 2004, iar la Curtea de Apel Chișinău a fost numită în 2014. Numele Oxanei Robu apare în mai multe dosare de rezonanță din R. Moldova. Robu a fost președinta completului de judecată care la 4 octombrie 2017 a suspendat pedeapsa cu închisoarea pe numele fostului șef al Direcției Transport Public şi Căi de Comunicaţie din cadrul  Primăriei Chișinău, Igor Gamrețki, pedepsit de prima instanță cu doi ani de  detenție într-un penitenciar de tip semiînchis, pentru trafic de influneță în dosarul parcărilor cu plată din capitală. Totodată, asemeni altor câțiva judecători de la Curtea de Apel Chișinău, Oxana Robu a refuzat să examineze dosarul Șor. Magistrata a motivat cererea de recuzare prin faptul că are în gestiune dosarul de escrocherie şi spălare de bani în privința lui Veaceslav Platon în care Ilan Șor are statut de martor al acuzării.

Aliona Miron devine judecătoare în anul 2009, fiind numită la Judecătoria Rîșcani, mun. Chișinău. În privința acesteia a fost intentată o procedură disciplinară în 2017, dar a fost clasată, deoarece nu a fost comisă o abatere disciplinară. Ea a fost membru al Colegiului disciplinar al CSM din 2017, depunându-și demisia în 2019.

Nicolae Șova a fost numit judecător în 2005. În 2013, a ajuns judecător de instrucție la Judecătoria Botanica din Chișinău. Potrivit Hotărârii Colegiului de Evaluarea a Performanțelor Judecătorilor nr. 124/13 din 01 Noiembrie 2019, hotărîri adoptate de judecătorul Nicolae Şova de la Judecătoria Chişinău (sediul central), care au constituit obiect de examinare la Curtea Europeană, nu sunt constatate. O anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din 2018 despre „afacerea” magistraților cu apartamente la preț preferențial arată că în august 2017, Nicolae Șova a intrat în proprietatea unui apartament cu suprafața de 72,2 metri pătrați din blocul de pe strada Romană. Investiția se ridică la 525 de mii de lei. Judecătorul a obținut dreptul la apartament la preț preferențial chiar dacă mai are un imobil în sectorul Râșcani al Capitalei înregistrat pe numele soției sale și obținut cu titlu de donație în 1996. Totodată, prin Hotărârea CSM nr. 242/9 din 11 martie 2014 i s-a decernat Diploma de Onoare a Consiliului Superior al Magistraturii.

Ghenadie Plămădeală a fost numit în funcția de magistrat în 1999, la Judecătoria de sector Hâncești. Doi ani mai târziu a fost transferat la Judecătoria sectorului Buiucani din Chișinău. Potrivit Hotărârii Colegiului de Evaluarea a Performanțelor Judecătorilor nr. 87/10 din 13 Septembrie 2019, hotărîri adoptate de judecătorul Ghenadie Plămădeală de la Judecătoria Chişinău (sediul Buiucani), care au constituit obiect de examinare la Curtea Europeană, nu sunt constatate.

În concursul pentru funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ)au participat 14 candidați:

La funcţia de judecător la curtea de apel sau de judecător la Curtea Supremă de Justiţie pot candida judecătorii cu o vechime în muncă în funcţia de judecător de cel puţin 6 ani şi, respectiv, 10 ani.