Principală  —  IMPORTANTE   —   Detalii despre dosarul în care…

Detalii despre dosarul în care pretora sectorului Ciocana este cercetată penal pentru fapte de corupție. Școlnic: „Din primăvară nu am fost citată”

Sinilga Școlnic a început să lucreze la pretura Ciocana în 1995, atunci când avea 20 de ani. În 2018 a devenit pretora sectorului

Dosarul în care pretora sectorului Ciocana, Sinilga Școlnic, este cercetată penal pentru fapte de corupție în stare de libertate, se află în fază de urmărire penală. Pe 1 iunie curent, a expirat măsura preventivă care i-a fost aplicată lui Școlnic, a declarat șeful interimar al Procuraturii Anticorupție (PA), Adrian Bordianu, pentru Ziarul de Gardă.

Potrivit șefului interimar al PA, pretora sectorului Ciocana, Sinilga Școlnic, a fost reținută pe 30 martie curent, de către ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru 72 de ore, iar pe pe 2 martie a fost eliberată, cu aplicarea măsurii preventive – obligarea de nepărăsire a municipiului Chișinău pentru o perioadă de 60 de zile.


Adrian Bordianu spune că după ce a expirat măsura preventivă, aceasta nu a fost prelungită.

„Pe 1 iunie a expirat măsura preventivă. La moment nu îi este aplicată nicio măsură preventivă. Sinilga Școlnic este cercetată pentru fapte de corupție în stare de libertate. Învinuirea care i s-a înaintat este menținută, iar cercetările continuă. Alte detalii nu vă pot oferi, sunt date confidențiale ale urmării penale”, a declarat Bordianu.

Pretora sectorului Ciocana: „Din primăvară nu am fost citată”

Solicitată de ZdG, Sinilga Școlnic a declarat că din primăvară nu a mai fost citată de către procurori și că „la dosar nu există nicio dovadă de acte de corupție”.

„Ce ține de dosar, până la moment, nu am fost citată. La dosar nu este nicio dovadă de acte de corupție. Atunci mi s-a spus să nu părăsesc municipiul Chișinău. Din primăvară nu am fost citată absolut deloc”, a spus Școlnic.

Șeful interimar al PA, Adrian Bordianu: „Nu a fost citată pentru că este o tactică aleasă de procurori și ofițerii de investigație”

„Este poziția doamnei Școlnic care nu are decât să o mențină și să pledeze nevinovată. Este o poziție de apărare pe care trebuie să o ia. Npentru a lucra în continuare pe acest caz. Dosarul nu a fost clasat. Sunt moment discutabile care sunt necesare a fi investigate. Ne așteptăm la o colaborare strânsă din partea agenților economici, care au fost cumva constrânși prin acțiunile doamnei Școlnic”, a menționat Bordianu.

Pretora sectorului Ciocana, Sinilga Școlnic, a fost reținută pe 30 martie curent, de către ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru 72 de ore, fiind cercetată penal pentru fapte de corupție.

Reprezentanții CNA au anunțat printr-un comunicat de presă că pretora sectorului Ciocana este cercetată penal de CNA şi procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupţie (PA), pentru fapte de corupţie, alături de doi poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Ciocana: şeful-adjunct al IP Ciocana şi un ofiţer superior de investigaţii, ambii bănuiţi de fapte de corupţie, săvârşite în complicitate cu pretora.

Potrivit CNA, în cadrul urmăririi penale s-a constatat că, în perioada aprilie 2020 – prezent, pretora sectorului Ciocana, având o înțelegere prealabilă cu șeful-adjunct al Inspectoratului de Poliție Ciocana, prin intermediul unui ofițer superior de investigații, ar fi pretins și primit de la agenții economici, care își desfășurau activitatea prin organizarea teraselor sezoniere pe domeniul public sau privat al municipiului Chișinău și a comerțului ambulant stradal, sume ce variau între 5000 şi 10 000 lei. Din informaţiile colectate de anchetatori şi ofiţerii de investigaţii ai CNA rezultă că banii ar fi fost percepuţi drept taxe de protecţie şi pentru a facilita avizarea și eliberarea actelor ce permit desfășurarea activității agenţilor economici.

În decembrie 2020, ZdG a scris că Sinilga Școlnic, pretora sectorului Ciocana, a fost acuzată de foști și actuali angajați ai instituției că i-ar fi terorizat, amenințat și le-ar fi dat indicații ilegale. În consecință, în ultimii doi ani, nu mai puțin de 20 de persoane au demisionat sau au fost demise din cadrul Preturii. ZdG a mai constatat că, deși Sinilga Școlnic a activat toată viața într-o instituție de stat, iar soțul său declară venituri modeste, în ultimii ani, familia sa locuiește într-un imobil cu două etaje și mansardă, amplasat într-o suburbie a capitalei, dat recent în exploatare.