Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Detalii de la PA privind…

Detalii de la PA privind dosarul Achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte: doua persoane anunțate anterior în căutare, localizate și audiate

Imagine-simbol

Procuratura Anticorupție (PA) informează marți, 20 iunie, că au fost localizați un ex-funcționar al Agenției Servicii Publice (ASP) și un om de afaceri, care anterior au fost anunțați în căutare și în privința cărora au fost emise mandate de arestare preventivă, în dosarul „Achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte”.

Conform unui comunicat publicat de PA, aceștia s-au prezentat în fața procurorilor la 19 și 20 iunie 2023, fiind efectuate acțiunile procesuale – înaintarea învinuirilor și audierea pe marginea circumstanțelor cazului. După efectuarea acțiunilor procesuale, față de aceștia a fost aplicată măsura preventivă obligarea de a nu părăsi țara.

Urmărirea penală pe acest caz a fost pornită la 22 octombrie 2021 de către Procuratura Generală, pe faptul  abuzului de serviciu, săvârșit din interes material (art. 327 alin. (2) din Codul penal), de către factorii de decizie din cadrul ASP, iar urmărirea penală este efectuată de Procuratura Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și Serviciul Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Ulterior, în aprilie și mai 2022, Procuratura Anticorupție a mai pornit cauze penală care au fost conexate la cauza principală, pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat (art. 327 alin. (3) din Codul penal) și spălarea banilor obținuți fraudulos în perioada 2014-2021 (art. 243 alin. (3) lit. a), b) din Codul penal).

În cadrul acestei cauze penale în calitate de beneficiar efectiv figurează și Vladimir Plahotniuc, subliniază PA.

În noiembrie 2022, nouă persoane au fost trimise cu rechizitoriu în instanța de judecată pentru examinare în fond, iar o altă cauză penală în privința mai multor persoane acuzate inclusiv în comiterea de spălare de bani se efectuează urmărirea penală în continuare, potrivit Procuraturii.

Proprietățile acestora au fost sechestrate pentru a asigura restituirea prejudiciului cauzat prin infracțiune, iar în prezent „se depun eforturi pentru finalizarea în termen maxim posibil a urmăririi penale conform acuzațiilor care îi vizează”, mai comunică PA.