Principală  —  IMPORTANTE   —   Deși Autoritatea Națională de Integritate…

Deși Autoritatea Națională de Integritate a cerut demiterea judecătoarei Renata Popescu-Balta, magistrata continuă să lucreze, anunță ANI

sursa: anticorupție.md

Deși Autoritatea Națională de Integritate a cerut demiterea judecătoarei Renata Popescu-Balta, magistrata continuă să lucreze, anunță ANI.

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a sancționat-o pe magistrata de la Judecătoria Chișinău, deoarece ea nu a depus declarația de avere și interese personale pentru anul 2018.

ANI a întocmit un proces verbal pe numele judecătoarei în anul 2019, după încheierea perioadei de depunere a declarațiilor.

Potrivit legii, nedepunerea declarației de avere și interese personale în termen de 30 de zile, de la recepționarea notificării din partea inspectorului de integritate sau refuzul constituie și un temei de încetare a mandatului deținut.

Potrivit ANI, inspectorul de integritate a expediat, în mod repetat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), demersuri cu privire la eliberarea din funcție a judecătoarei.

În noiembrie 2019, instanța de judecată a recunoscut-o vinovată pe judecătoare, pentru comiterea contravenției stabilite de inspectorul de integritate, aplicându-i o amendă în mărime de 3 mii de de lei.

În ianuarie 2020, ANI a fost informată de CSM că, subiectul cu privire la demiterea din funcție a magistratei va fi examinat de Inspecția Judiciară.

După șapte luni de așteptare a unui răspuns, inspectorul de integritate a solicitat din nou informații de la CSM referitor la cauza dată. CSM a comunicat că procedura disciplinară pe numele judecătorului vizat a fost încetată din lipsa faptei în acțiunile acestuia. O hotărâre oficială în acest sens din partea CSM a fost expediată însă către ANI, după 10 luni.

Autoritatea Națională de Integritate anunță că va insista să fie aplicate prevederile legislației în vigoare prin înaintarea unui demers repetat către CSM, iar în eventualitatea unui nou refuz de demitere din funcție a judecătoarei, „ANI va iniția un proces de judecată”.