Principală  —  IMPORTANTE   —   Deputații ȘOR și PCRM susțin…

Deputații ȘOR și PCRM susțin că au depus la Curtea de Apel o scrisoare de garanție personală pentru eliberarea deputatei Marina Tauber

Sursă foto: Constantin Grigoriță

Deputații Partidului „ȘOR” și ai Partidului Comuniștilor susțin că au depus luni, 1 august, la Curtea de Apel, o scrisoare de garanție cu suma prevăzută de lege, transferată pe contul instanței de apel, drept garanție personală pentru eliberarea din arest a deputatei „ȘOR” Marina Tauber. În document, parlamentarii susțin că dau asigurări că Marina Tauber nu se va eschiva de la urmărirea penală.

Scrisoarea a fost semnată de către deputații Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin, Oleg Reidman, Inga Sibova, Diana Caraman, Veaceslav Nigai, precum și de către colegii deputați ai Marinei Tauber din Partidul „ȘOR”: Denis Ulanov, Petru Jardan, Reghina Apostolova și Vadim Fotescu.

„În temeiul articolului 179 din Codul de procedura penală al Republicii Moldova, subsemnații, deputați în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XI-a, constituim prezenta garanție personală în favoarea învinuitului Marina Tauber, asumându-ne angajamentul că, prin autoritatea pe care o deținem, să garantăm respectarea de către învinuit a tuturor obligațiilor procesuale ce-i revin potrivit Codului de procedură penală al Republicii Moldova, în special prezentarea în fața organului de urmărire penală și a instanței de judecată la fiecare citare, respectarea normală a urmăririi penale și aflarea adevărului în prezenta cauza penală”, se arată în scrisoarea adresată Curții de Apel.

Deputații au mai scris că acuzațiile aduse Marinei Tauber „sunt determinate de motive politice, arestarea acesteia fiind doar una dintre multiplele acțiuni de represiune îndreptate împotriva opoziției parlamentare”.

„Solicitam eliberarea din arest preventiv a deputatului în Republica Moldova, Marina Tauber, cu aplicarea în privința acesteia a măsurii preventive sub formă de „garanție personală”, se mai conține în adresare.

Între timp, în aceste momente, magistrații de la Curtea de Apel examinează recursul avocaților lui Tauber împotriva deciziei primei instanțe prin care Tauber a fost plasată în arest în izolator pentru 30 de zile.

Tot acum, în fața Curții de Apel este organizat un protest în susținerea deputatei „ȘOR”.

Deputata Partidului Șor, Marina Tauber, a fost plasată, la 23 iulie, în arest preventiv pentru 30 de zile, potrivit deciziei Judecătorie Chișinău, sediul Ciocana, luată la demersul procurorilor. Ea este deținută în Penitenciarul nr. 13.

Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat”, a rămas fără imunitate parlamentară joi, 21 iulie, după ce Parlamentul a aprobat cele două cereri ale procurorului general interimar, Dumitru Robu.

Tauber a calificat ridicarea imunității parlamentare drept o „decizie politică care deja a fost luată”. Vicepreședinta formațiunii s-a declarat nevinovată și a spus că nu se teme de nimic, „nici de rețineri și nici de percheziții”.Publicitate

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a afirmat că Partidul Politic „ȘOR” a plătit 260 mii de dolari pentru a-i aduce pe interpreții ruși Filip Kirkorov și Alisher Tagirovich Morgenshtern, la Chișinău, la concertul din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), de pe 19 iunie, care nu a mai avut loc.

Totodată, joi dimineața, 21 iulie, ofițerii CNA și Serviciului de Informații și Securitate (SIS), în comun cu procurorii anticorupție, au descins cu percheziții în mai multe locații din țară în cadrul unui dosar pornit cu privire la finanțarea ilegală a Partidului Politic „ȘOR”.

Potrivit probelor administrate pe dosar, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei „grupări criminale”, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Conform CNA, banii „grupului criminal” ajungeau în R. Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.

„Astfel, au fost documentate mai multe episoade în care, în primul semestru al anului curent, de către partid ar fi fost efectuate plăți în sumă de 600 000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228 000 de lei. Din aceleași surse de proveniență infracțională, ar fi fost achitate salarii lunare membrilor partidului în sumă de 100 000 de euro, iar peste 3,5 milioane de lei ar fi fost folosite pentru transportarea participanților la protestele din Piața Marii Adunări Naționale. 

În prezent, pentru fortificarea probatoriului, se efectuează și alte acțiuni de asigurare a investigării complete, obiective și sub toate aspectele a faptelor cercetate. Acestea sunt desfășurate în limitele legale, cu asigurarea respectării principiului prezumției de nevinovăție a persoanelor vizate și respectarea tuturor drepturilor și garanțiilor procesuale”, precizează CNA.

În prima jumătate de an, partidul a indicat că a fost finanțat cu 1,7 milioane de lei.