Principală  —  IMPORTANTE   —   Robu, în Parlament cere ridicarea…

Robu, în Parlament cere ridicarea imunității lui Tauber: „Partidul ȘOR a plătit 260 000 de dolari pentru a-i aduce pe Morgenshtern și Kirkorov, la Chișinău, la concertul care nu a mai avut loc”

Captură privesc.eu

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, afirmă că Partidul Politic „ȘOR” a plătit 260 mii de dolari pentru a-i aduce pe interpreții ruși Filip Kirkorov și Alisher Tagirovich Morgenshtern, la Chișinău, la concertul din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), de pe 19 iunie, care nu a mai avut loc.

„Pe 19 iulie 2022, printr-o ordonanță a subsemnatului a fost pornită urmărirea penală în privința deputatei Marina Tauber pe faptul falsificării raportului privind gestiunea financiară a Partidului Politic „ȘOR” pentru semestrul I al anului 2022 în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate, infracțiune prevăzută la articolul 181/2 alin. (1) din Codul Penal. Cauza penală vizată a fost conexată la o altă cauză penală pornită pe 21 ianuarie 2022. Conform prevederilor art. 181/1 alin. (1) din Codul Penal pe faptul unei bănuieli rezonabile privind finanțare ilegală a partidului și a campaniei electorale a acestui partid pentru alegerile locale din 21 noiembrie 2021.

În cadrul cauzei instrumentate au fost acumulate suficiente probe care indică asupra faptului că în conținutul raportului privind gestiunea financiară a partidului pentru primul semestrul al anului curent, prezentat la 13 iulie 2022 Comisiei Electorale Centrale prin intermediul conducătorului Tauber Marina au fost incluse date false. Deși la rubrica „cheltuieli pentru artiști” nu au fost raportate careva cheltuieli, în cadrul cauzei penale au fost administrate suficiente probe care indică că Partidul Politic „ȘOR” în aceeași perioadă de timp a efectuat plăți către interpreții din Rusia Filip Kirkorov și Morgenshtern în sumă totală de 260 de mii de dolari, echivalentul sumei de 4 958 746 de lei, pentru organizarea concertului care urma să aibă loc pe 19 iunie 2022 în PMAN.

Prin urmare, deși concertul nu a avut loc, onorariile achitate interpreților ruși așa și nu au fost restituite. Totodată, pentru transporatarea participanților la protestul organizat de partid în PMAN, formațiunea a achitat diferitor agenți economici și persoane fizice suma de 3 500 000 de lei. În același timp, rezultă că Partidul Politic „ȘOR ” achită lunar plăți membrilor de partid în sumă de 100 000 de euro lunar (…)”, a declarat Robu.

Comisia juridică, numiri şi imunităţi a aprobat joi, 21 iulie, cele două cereri ale procurorul general interimar, Dumitru Robu, prin care s-a solicitat încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei Partidului Politic „ȘOR”, Marina Tauber, în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată penală.

Joi, 21 iulie, ofițerii CNA și Serviciului de Informații și Securitate (SIS), în comun cu procurorii anticorupție, au descins cu percheziții în mai multe locații din țară în cadrul unui dosar pornit cu privire la finanțarea ilegală a Partidului Politic „ȘOR”.

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a înaintat Parlamentului două cereri de ridicare a imunității în privința deputatei Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării Partidului Politic „ȘOR” din partea unui grup criminal organizat”.

Potrivit procurorei Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG), Tauber a falsificat raportul privind gestiunea financiară a Partidului Politic „ȘOR” pentru primul semestru al anului 2022.

Recent, Centrul Național Anticorupție (CNA) a anunțat că în primul semestru al anului curent, Partidul Politic „ȘOR” ar fi efectuat plăți în sumă de 600 000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau puțin peste 228 000 de lei.

Potrivit probelor administrate pe dosar, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei „grupări criminale”, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Conform CNA, banii „grupului criminal” ajungeau în R. Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.