Deputații ACUM și PSRM întreabă CC dacă alegerile anticipate pot fi organizate în baza sistemului mixt sau proporțional

Deputații Sergiu Litvinenco, Alexandru Slusari și Vasile Bolea au depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) prin care solicită instanței de contencios constituțional să răspundă la următoarea întrebare: în contextul în care Parlamentul a anulat sistemul electoral mixt pentru a reveni la sistemul proporțional, în baza cărui sistem electoral urmează a fi desfășurate alegerile parlamentare anticipate în situația în care acestea vor avea loc?

Potrivit deputaților, necesitatea clarificării acestui aspect nu presupune că partidele din care fac parte se pregătesc de alegeri parlamentare anticipate, ci este necesară pentru „asigurarea previzibilității procesului electoral și a cadrului normativ”.

Anterior, la 26 aprilie, sesizată de trei deputați independenți, CC a declarat că Parlamentul poate modifica sistemul electoral în intervale de timp mai mici decât o legislatură completă, însă noul sistem nu poate fi implementat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, ci numai în cadrul unor alegeri parlamentare ordinare, cu condiția ca modificarea să aibă loc cu un an înainte de alegeri.

La 15 august 2019, cu votul a 59 de deputați, Parlamentul a votat în lectură finală mai multe modificări la Codul electoral prin care a fost anulat sistemul mixt de vot.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *