Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Decizii importante la CSM: vizează…

Decizii importante la CSM: vizează viitorul lui Gheorghe Balan în sistem și viitorii judecători la CC

????????????????????????????????????

Ședință importantă va avea loc marți, 30 iulie, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Consiliul urmează să desemneze candidații pentru cele două funcții vacante de judecător la Curtea Constituțională, să se pronunțe vizavi de decizia CA Chișinău prin care Gheorghe Balan, actual șef interimar la IGP, a obținut anularea hotărârilor prin care a fost dat afară din sistem și să examineze solicitarea unor judecători, referitor la apărarea onoarei și demnității.

Membrii CSM urmează să se pronunțe asupra celor 17 dosare înregistrate în concursul anunțat pentru două funcții de judecător constituțional în vederea acceptării sau respingerii candidaților la proba interviului.

Pe ordinea de zi figurează un subiect privind „informația Inspecției judiciare, referitor la autosesizarea pe marginea unui articol publicat în mass-media”, dar și unul privind solicitarea unor judecători de a le fi apărată onoarea și demnitatea.

Marți, urmează a fi examinat și făcut public Actul de control al Inspecției judiciare, referitor la verificarea efectuată la Curtea de Apel Cahul, instanță pe rolul căreia se află dosarul Șor.

Un alt subiect important este cel „cu privire la Hotărârea Curții de Apel Chișinău din 16 iulie 2019”.

Pe 16 iulie 2019, CA Chișinău a anulat hotărârea Colegiului Disciplinar, dar și hotărârea CSM, prin care Gheorghe Balan era demis din funcție la 16 octombrie 2018.

În agendă nu figurează însă niciun subiect referitor la anularea de către CA Chișinău, ca fiind ilegale, a punctelor din Hotărârea CSM din 25 iunie 2019, prin care președintele CSJ, Ion Druță, și președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, au fost „înlăturați” din funcții după Nota informativă a judecătorului Mihai Murguleț.