Decizia Judecătoriei Buiucani: Valerian Bînzaru este arestat pentru 25 de zile

Judecătoria Buiucani a decis arestarea pentru 25 de zile a șefului Direcţiei generale dezvoltare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Valerian Bînzaru, în vârstă de 59 de ani. Acesta este bănuit de îmbogăţire ilicită. 

Valerian Bînzaru a fost reținut de CNA la 24 iunie curent. În cadrul investigațiilor, s-a constatat o bănuială rezonabilă că funcţionarul deţine personal şi prin persoane interpuse bunuri şi mijloace financiare care în cumul au fost estimate la 6.000.000 de lei, valoare care depăşeşte substanţial veniturile obţinute de familia sa în perioada 2011 – 2015.

Potrivit CNA, este vorba despre două terenuri din oraşul Călăraşi şi municipiul Chişinău, două imobile de lux, a căror valoare de piaţă depăşeşte 1.000.000 de lei, un automobil de peste 600.000 de lei, active financiare la două bănci în valoare de 295.000 de lei şi 18.000 de lei.

Astfel, fiind analizate proprietăţile deţinute de bănuit în coraport cu veniturile declarate de el şi soţia sa (1.075.871 lei pentru anii 2011-2015) s-a stabilit că investiţiile şi achiziţiile efectuate depăşesc semnificativ veniturile familiei. Potrivit probelor acumulate de ofiţerii de urmărire penală, acest fapt denotă existenţa unor surse de venit despre care sunt date că ar fi fost obţinute ilegal.

Pe acest caz a fost deschis un dosar penal pentru îmbogăţirea ilicită, infracţiune care se pedepseşte cu amendă în mărime de la 120.000 sau 180.000 de lei sau cu închisoare de la 3 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Amintim că şeful Direcţiei generale dezvoltare regională al MDRC este învinuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu într-un alt dosar instrumentat de CNA şi procurori, iar în martie curent CNA a efectuat mai multe percheziţii la Direcţia pe care o conducea funcţionarul, dar şi la sediile altor ADR-uri. Acesta este învinuit că ar fi influenţat mai mulţi subalterni, membri ai grupurilor de lucru pentru organizarea achiziţiilor publice, ca să ia decizii favorabile în privinţa unor operatori economici. Faptele se confirmă prin anularea unui şir de licitaţii, pe motive neîntemeiate, şi desemnarea unor ofertanţi, apropiaţi bănuitului, drept câştigători.

Dacă va fi găsit vinovat, funcţionarul riscă de la 6 la 10 ani cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *