Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Decizia CC: Judecătorii care l-au…

Decizia CC: Judecătorii care l-au condamnat pe Filat nu mai au dreptul să rejudece cauza penală în proces de revizuire

Fostul premier, Vlad Filat, va putea solicita reexaminarea sentinței de respingere a cererii prin care a cerut să fie revizuite hotărârile judecătorești în urma cărora a fost condamnat, asta după ce Curtea Constituțională (CC) a R. Moldova a emis o decizie în privința sesizării avocaților lui Filat de clarificare a prevederilor Codului de Procedură Penală care stabilesc incompatibilitățile judecătorilor la rejudecarea cauzelor penale, în particular în proces de revizuire.

Curtea a explicat faptul că judecătorii care s-au pronunțat asupra vinovăției unei persoane nu mai sunt în drept să examineze cererea de revizuire a sentinței de condamnare a persoanei respective.

„Judecătorul nu poate participa la o nouă judecare a cauzei atât în primă instanţă, cât şi pe cale ordinară sau extraordinară de atac şi urmează a fi recuzat şi în cazul în care a mai participat în calitate de judecător la examinarea aceleiaşi cauze în primă instanţă, pe cale ordinară sau extraordinară de atac, precum şi în cazul participării ca judecător de instrucţie”.

Astfel, Curtea a respins sesizarea de clarificare depusă de avocați pe motiv că normele contestate sunt clare și previzibile.

„Decizia Curții Constituționale din 7 octombrie 2019 permite domnului Vlad Filat să solicite reexaminarea sentinței de respingere a cererii de revizuire, sentință lăsată în vigoare prin decizia recentă a Curții Supreme de Justiție. Totodată, în cadrul celei de a doua cereri de revizuire, judecătorii urmează să-și declare abținere de la judecarea cauzei în proces de revizuire”, precizează apărarea fostului premier.

Decizia Curții Constituționale vine după ce apărarea lui Filat a depus o cerere la Judecătoria Chișinău prin care a solicitat să fie revizuite hotărârile judecătorești prin care fostul prim-ministru a fost condamnat. Pe 24 iunie 2019, bazându-se pe prevederile articolului 33 alin. (3) din Codul de procedură penală, partea apărării a înaintat o cerere de recuzare a judecătorilor Sergiu Lazari și Andrei Niculcea. În motivarea cererii se menționează că aceștia au făcut parte din completul de judecată de primă instanță care a examinat cauza penală de învinuire a dlui Vladimir Filat în fond și au pronunțat sentința Judecătoriei Buiucani din 27 iunie 2016, care face obiectul cererii de revizuire. Ulterior, judecătoria Chișinău a emis o încheiere prin care a admis cererea formulată de apărarea lui Filat privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a unor prevederi ale Codului de procedură penală. Instanța a acceptat argumentele părții apărării și a dispus expedierea dosarului către CC, iar examinarea cererii de revizuire a fost suspendată.

Vlad Filat a fost reți­nut pe 15 octom­brie 2015, în urma unui auto­de­nunţ al omu­lui de afa­ceri Ilan Şor, în care spu­nea că, pe par­cur­sul mai mul­tor ani, i-ar fi ofe­rit lui Filat mită în valoare de 250 de mili­oane USD.