Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Decizia CSJ privind revizuirea primului…

Decizia CSJ privind revizuirea primului dosar în care a fost condamnat Filat

Completul de magistrați de la Curtea Supremă de Justiție a declarat inadmisibil recursul ordinar împotriva sentinței Judecătoriei Chișinău, depus de avocatul fostului premier Vlad Filat, privind revizuirea primului dosar în care fostul lider liberal-democrat a fost condamnat, pe motiv că nu îndeplinește cerințele legale de conținut. Decizia a fost luată de CSJ pe 18 septembrie fără citarea părților și este irevocabilă.

Potrivit deciziei motivate, cererea de revizuire depusă de avocatul Victor Munteanu nu îndeplinește cerințele de conținut.

„Circumstanțele enunțate denotă că recursul nominalizat nu întrunește condițiile de conținut, iar instanța de recurs nu este competentă să completeze din oficiu recursul ordinar al avocatului și condamnatului cu circumstanțe în fapt şi în drept, care l-ar justifica, și să se expună, apoi, asupra unor temeiuri neargumentate legal de recurenți. Or, conform prevederilor art. 24 alin. (2) Cod de procedură penală, instanța judecătorească nu este organ de urmărire penală, nu se manifestă în favoarea acuzării sau a apărării şi nu exprimă alte interese decât interesele legii.

Colegiul penal decide: inadmisibilitatea recursului ordinar declarat de avocatul Tudor Osoianu și condamnatul Filat Vladimir XXXXX, împotriva sentinței Judecătoriei Chișinău din 28 martie 2019, încheieriiJudecătoriei Chișinău din 13 martie 2019 și deciziei Colegiul penal al Curţii de Apel Chișinău din 08 mai 2019, pe motiv că nu îndeplinește cerințele legale de conținut. Decizia este irevocabilă, pronunțată integral la 04 octombrie 2019”, se arată în decizia motivată a CSJ.

Decizia motivată a Curții Supreme de Justiție:

Avocații lui Vlad Filat au cerut redeschiderea dosarului în care fostul premier a fost condamnat, în 2016, la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Pe 28 martie, instanța de judecată a respins cererea de revizuire. Judecătorii care au examinat cererea de revizuire sunt aceiași care au emis și sentința, asta deși avocații au cerut recuzarea completului de judecători.

„Decizia a fost una previzibilă, dat fiind faptul că noi din start am pus la îndoială faptul că acești judecători care eu emis sentința sunt aceiași care au examinat și cererea de revizuire. Bineînțeles că nu suntem de acord cu această decizie și o vom ataca la Curtea de Apel”, a declarat atunci pentru Ziarul de Gardă, avocatul lui Filat, Victor Munteanu

Totodată, instanța a respins și argumentul procurorului privind depunerea cererii de revizuire peste termen, considerând că pentru cererile de revizuire în favoarea condamnatului nu sunt prevăzute termene de depunere.

Vlad Filat a fost reți­nut pe 15 octom­brie 2015, în urma unui auto­de­nunţ al omu­lui de afa­ceri Ilan Şor, în care spu­nea că, pe par­cur­sul mai mul­tor ani, i-ar fi ofe­rit lui Filat mită în valoare de 250 de mili­oane USD.

După auto­de­nunţ, pro­cu­ro­rul gene­ral, Cor­ne­liu Gurin, a soli­ci­tat ridi­ca­rea imu­ni­tă­ţii lui Filat. Pro­pu­ne­rea a fost votată de 79 de depu­taţi, iar ex-premierul a fost reţi­nut pen­tru 72 de ore. La 18 octom­brie 2015, acesta a fost ares­tat pen­tru 30 de zile, fiind acu­zat de coru­pere pasivă şi tra­fic de influ­enţă. Dosa­rul Filat, cel mai medi­a­ti­zat dosar din isto­ria R. Mol­dova, a fost exa­mi­nat la Jude­că­to­ria Buiu­cani, cu ușile închise, la soli­ci­ta­rea pro­cu­ro­ru­lui Adri­ana Beți­șor, care a pre­ci­zat că publi­ci­ta­tea pro­ce­su­lui i-ar pre­ju­di­cia pro­bele într-un alt dosar pe care îl are în ges­tiune, și în care Filat este, la fel, vizat. În tim­pul exa­mi­nă­rii dosa­ru­lui, mai multe ONG-uri au soli­ci­tat ca pro­ce­sul să fie unul public.