Principală  —  IMPORTANTE   —   De ce un episod din…

De ce un episod din dosarul expulzării ilegale a profesorilor turci va fi întors Procuraturii municipiului Chișinău? Ce spune PG și avocatul soției unuia dintre profesori

UPDATE: Ion Bocan, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Chișinău, a precizat pentru Ziarul de Gardă că doar episodul Galina Tufekci din dosarul expulzării ilegale a profesorilor turci va fi întors Procuraturii municipiului Chișinău.

Știrea inițială...

Dosarul expulzării ilegale din R. Moldova a celor șapte profesori turci, în care figurează fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Vasile Botnari, și care a fost desecretizat anul trecut, va fi întors Procuraturii municipiului Chișinău. Hotărârea a fost luată joi, 16 februarie, de magistrații Curții de Apel Chișinău, care au admis o cerere depusă de Galina Tufekci, soția unuia dintre profesorii turci.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Violina Moraru, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG), a declarat că instanța de apel a admis plângerea soției unuia dintre profesorii turci (n.red. Galina Tufekci), cu declararea nulității ordonanței procurorului din 16 ianuarie 2020, care prevedea încetarea participării acesteia în calitate de parte vătămată.

Astfel, cauza va fi restituită Procuraturii municipiului Chișinău, pentru „înlăturarea încălcărilor drepturilor” în privința Galinei Tufekci.

„Prin decizia din 16 februarie 2023, Colegiul Penal al Curții de Apel Chișinău s-a expus asupra celor trei apeluri declarate în cauza care îl vizează pe fostul director al SIS, două apeluri fiind respinse ca inadmisibile, un apel fiind retras de apelant (…). Decizia motivată urmează a fi pronunțată în ședință publică pe 18 aprilie 2023”, a precizat Violina Moraru.

Vadim Vieru, avocatul soției unuia dintre profesorii turci extrădați, susține că „totul se mișcă destul de încet pe acest dosar”, însă a salutat hotărârea Curții de Apel Chișinău.

Vadim Vieru, avocat în cadrul Asociației „Promo-LEX”

„Dosarul a fost întors la Procuratură din motiv că instanța de apel a anulat ordonanța procurorului de caz, prin care i-a retras dumneaei calitatea de parte vătămată. Cu câțiva ani în urmă, în acest dosar, ea a fost recunoscută în calitate de parte vătămată, după care a fost secretizat dosarul și i-a fost retras dumneaei această calitate, fără a o anunța despre acest lucru. Dosarul a fost transmis în judecată, doar pe partea de învinuire a domnului Botnari și deja cunoaștem că s-a judecat în secret, au fost ședințe închise și a fost pronunțată sentința (…). Doamna Tufekci a apelat la mine și noi am depus o cerere de apel. În instanța de judecată ne-am luptat ca să desecretizăm dosarul și am desecretizat dosarul. El este public.

(…) Este salutabilă decizia Curții de Apel Chișinău că a anulat ordonanța de retragere a calității de parte vătămată și a remis dosarul la Procuratură pentru a fi corectate toate erorile de procedură care au fost comise în privința doamnei Tufekci. Decizia motivată urmează să fie publicată abia în aprilie. Iar acest lucru înseamnă că dosarul va fi remis Procuraturii abia atunci, odată cu decizia, dacă n-o să fie atacată cu recurs de către cineva din părți. Calea este lungă, totul se mișcă destul de încet. Mai degrabă, profesorii turci o să execute pedeapsa din Turcia, până când justiția noastră se va mișca (…)”, a declarat Vadim Vieru.

În dimineața zilei de 6 septembrie 2018, șapte angajați ai rețelei de licee „Orizont” au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu și transportați la Aeroportul Internațional Chișinău, acolo unde îi aștepta un avion, plătit de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), pentru a-i duce în țara lor de origine, Turcia. 

Cinci din cei șapte profesori au solicitat statut de refugiat în R. Moldova, deoarece se temeau de represalii în țara lor de origine, Turcia, pe baza opiniilor lor politice.

La scurt timp după expulzare, familiile profesorilor au primit scrisori cu deciziile Biroului pentru migraţie şi azil în care erau anunţaţi despre respingerea cererilor de azil și interzicerea să intre pe teritoriul R. Moldova pe o perioadă de cinci ani. Biroul a invocat că cei cinci profesori au îndeplinit cerințele legale de acordare a azilului în R. Moldova, însă a constatat, totuși, pe baza unei note secrete primite de la serviciile secrete din R. Moldova, că ei prezentau o „amenințare la adresa securității naționale”.

În septembrie și octombrie 2018, reprezentantul profesorilor, care a fost împuternicit prin procură de către soțiile acestora, a contestat deciziile Biroului în instanță.

În iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat R. Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor turci care au fost expulzați în septembrie 2018. În fața Curții, reclamanții au declarat că au fost reținuți ilegal și că au fost predați ilegal autorităților turcești. Guvernul R. Moldova a recunoscut că cetățenii turci au fost reținuți, însă a declarat în fața Curții că acest lucru a fost justificat, iar reclamanții nu s-au opus expulzării în țara lor de origine.

Deși Guvernul de la Chișinău a insistat că nu era conștient de temerile reclamanților de a fi expulzați în Turcia, Curtea notează că, în cererile de azil, reclamanții și-au exprimat clar frica de a fi persecutați în Turcia. Totodată, în decizia din 4 septembrie 2018, în legătură cu aceste cereri de azil, Biroul Migrație și Azil a considerat că temerea reclamanților de a fi persecutați politic în Turcia este bine întemeiată.

Pentru expulzarea ilegală a profesorilor turci, a fost condamnat cu suspendare fostul director al SIS, Vasile Botnari, în septembrie 2020. El urma să achite o amendă în mărime de 88 de mii de lei.