Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Dosarul fostului șef SIS…

DOC Dosarul fostului șef SIS Vasile Botnari a fost desecretizat: detalii despre expulzarea ilegală a celor șapte profesori turci

sursa: Nadejda Roșcovanu

În urmă cu patru ani, R. Moldova a extrădat în secret șapte profesori turci. În mai puțin de o zi, profesorii reținuți au fost predați Turciei, unde au fost condamnați la pedepse lungi de închisoare. Detaliile extrădării au fost ținute în secret în tot acest timp, motivându-se că este un secret de stat. Cu toate acestea, în vara anului 2022, dosarul a fost declasificat, iar NewsMaker.md a intrat în posesia unor documente.

„Operațiunea specială” ar fi fost pregătită de Centrul Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate (ISS), iar detaliile acesteia au fost ascunse cu grijă. Potrivit unor documente declasificate în posesia cărora a intrat NewsMaker.md, pe 5 septembrie 2018, mai mulți ofițeri ai SIS au fost rugați să fie „pregătiți”. A doua zi, la ora 05:00, a avut loc o reuniune operațională. Ofițerii SIS implicați în operațiune au fost împărțiți în grupuri de câte trei-patru persoane. Aceștia au primit plicuri cu informații despre cetățenii turci a căror prezență în R. Moldova era considerată „nedorită”. Aceștia urmau să fie reținuți și duși la Biroul Migrație și Azil, dar pe drum, ofițerii SIS au primit un nou ordin: să îi ducă pe profesorii turci direct la aeroport.

Conform sursei citate, ulterior, participanții la operațiune au declarat că nu știau cine a dat ordinul. Dar un avion închiriat îi aștepta deja pe profesori la aeroport, iar odată ce au aterizat în Turcia, ofițerii de informații turci i-au întâmpinat. Zece zile mai târziu, unul dintre directorii adjuncți ai SIS urma să demisioneze. Iar șeful de atunci al SIS, Vasile Botnari, doi ani mai târziu, avea să devină singurul învinuit în dosarul expulzării ilegale a profesorilor turci.

Anterior, ZdG a scris că, în dimineața zilei de 6 septembrie 2018, șapte angajați ai rețelei de licee „Orizont” au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu și transportați la Aeroportul Internațional Chișinău, acolo unde îi aștepta un avion, plătit de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), pentru a-i duce în țara lor de origine, Turcia. 

Cinci din cei șapte profesori au solicitat statut de refugiat în R. Moldova, deoarece se temeau de represalii în țara lor de origine, Turcia, pe baza opiniilor lor politice.

La scurt timp după expulzare, familiile profesorilor au primit scrisori cu deciziile Biroului pentru migraţie şi azil în care erau anunţaţi despre respingerea cererilor de azil și interzicerea să intre pe teritoriul R. Moldova pe o perioadă de cinci ani. Biroul a invocat că cei cinci profesori au îndeplinit cerințele legale de acordare a azilului în R. Moldova, însă a constatat, totuși, pe baza unei note secrete primite de la serviciile secrete din R. Moldova, că ei prezentau o „amenințare la adresa securității naționale”.

În septembrie și octombrie 2018, reprezentantul profesorilor, care a fost împuternicit prin procură de către soțiile acestora, a contestat deciziile Biroului în instanță.

În iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat R. Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor turci care au fost expulzați în septembrie 2018. În fața Curții, reclamanții au declarat că au fost reținuți ilegal și că au fost predați ilegal autorităților turcești. Guvernul R. Moldova a recunoscut că cetățenii turci au fost reținuți, însă a declarat în fața Curții că acest lucru a fost justificat, iar reclamanții nu s-au opus expulzării în țara lor de origine.

Deși Guvernul de la Chișinău a insistat că nu era conștient de temerile reclamanților de a fi expulzați în Turcia, Curtea notează că, în cererile de azil, reclamanții și-au exprimat clar frica de a fi persecutați în Turcia. Totodată, în decizia din 4 septembrie 2018, în legătură cu aceste cereri de azil, Biroul Migrație și Azil a considerat că temerea reclamanților de a fi persecutați politic în Turcia este bine întemeiată.

Pentru expulzarea ilegală a profesorilor turci, a fost condamnat cu suspendare fostul director al SIS, Vasile Botnari, în septembrie 2020. El urma să achite o amendă în mărime de 88 de mii de lei.