Principală  —  IMPORTANTE   —   De ce CC a declarat…

De ce CC a declarat neconstituțională toată Legea asumată de Guvernul Chicu. Importanța prezentării în Parlament

Deși autorii sesizării au contestat doar unele prevederi din Legea nr. 56 din 2 aprilie 2020, asupra căreia Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea, Curtae Constituțională (CC) a declarat-o neconstituțională integral deoarece „o pretinsă încălcare a procedurii de angajare a răspunderii Guvernului produce efecte asupra întregii Legi”. Totodată, Guvernul nu trebuia să treacă peste etapa prezentării acesteia în Parlament, care era indispensabilă.

Conform CC, Constituția nu stabilește nicio excepție de la obligativitatea prezentării angajării răspunderii asupra unui proiect de lege în şedinţa plenară, iar acesta trebuia să fie prezentat chiar în situația în care este declarată starea de urgență. 

Prin faptul că ședința plenară nu s-a desfășurat și prin faptul că Guvernului nu i-a fost acordată posibilitatea de a prezenta proiectul de lege în fața Parlamentului, legislativul a făcut imposibilă depunerea moțiunii de cenzură în cadrul unei asemenea proceduri excepționale. (…) Posibilitatea înaintării moțiunii de cenzură reprezintă instrumentul principal de exercitare a controlului parlamentar în contextul angajării răspunderii Guvernului, de la care Parlamentul nu poate renunța prin neacordarea posibilității Guvernului de a-și angaja răspunderea în ședință plenară.

Acceptarea ideii potrivit căreia Guvernul îşi poate angaja răspunderea asupra unui proiect de lege în mod discreţionar, oricând şi în orice condiţii, ar echivala cu transformarea acestei autorităţi într-o autoritate publică legiuitoare, concurentă cu Parlamentul”, notează Înalta Curte.

Prin urmare, Curtea a reținut că Legea nr. 56 din 2 aprilie 2020 privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative a fost adoptată cu încălcarea procedurilor constituționale și contravine articolelor 6 și 1061 din Constituție, iar date fiind încălcările constatate, Curtea a reținut că examinarea constituționalității Legii sub aspectul celorlalte argumente ale autorilor sesizărilor nu mai este necesară. 

Ședința Parlamentului din 2 aprilie nu a avut loc din lipsă de cvorum. Deputații PSRM și PDM nu au venit în ziua în care premierul Ion Chicu trebuia să prezinte proiectul privind asumarea răspunderii asupra Legii nr. 56.

Deși magistrații de la CC au declarat neconstituțională Legea pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea, anterior, majoritatea prevederilor din legea respectivă au fost aprobate în cadrul ședinței Comisiei Situații Excepționale din 10 aprilie.