Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Prevederile din legea suspendată…

DOC Prevederile din legea suspendată de CC prin care Guvernul și-a asumat răspunderea, aprobate de Comisia Situații Excepționale

După decizia Curții Constituționale (CC) de a suspenda legea prin care Guvernul și-a asumat răspunderea pentru un proiect care conține mai multe prevederi în legătură cu situația de urgență din R. Moldova, premierul Ion Chicu a anunțat vineri, 10 aprilie, că totuși majoritatea prevederilor din legea suspendată au fost aprobate în cadrul ședinței Comisiei Situații Excepționale și vor fi implementate în următoarea perioadă.

Astfel, Chicu susține prevederile din legea suspendată de CC vor fi restabilite prin deciziile aprobate de către Comisia Situații Excepțională.

„Ca urmare a deciziei Curții Constituționale de suspendare a legii pentru care Guvernul R. Moldova și-a asumat răspunderea și care conținea prevederi stringente, absolut importante pentru a acorda suport cetățenilor și agenților economici în această situație de urgență, am convocat Comisia Situații Excepționale pentru a examina situația creată și pentru a lua deciziile necesare pentru ca să nu suspendăm, să nu oprim acordarea suportului, să nu oprim recepționarea cererilor pentru ajutorul de șomaj, să nu oprim plata salariilor de către agenții economici, care conform legii suspendate puteau subvenționa din partea statului, circa 43 – 45 la sută din suma achitată, respectiv am convocat CSE pentru a asigura posibilitate Guvernului să acorde suportul respectiv cetățenilor și agenților economici”, a declarat Chicu.

Astfel, în cadrul CSE s-au luat următoarele decizii:

  • stabilirea nivelului minim al ajutorului de șomaj în mărime de 2775 de lei, așa cum era prevăzut în legea suspendată
  • acordarea ajutorului de șomaj în sumă de 2775 pentru persoanele care se înregistrează în calitate de șomeri, dar nu puteau beneficia până la aprobarea legii suspendate.
  • susținerea familiilor cu venituri mici. Majorarera venitului lunar minim garantat de la 1107 până la 1300 de lei, ceea ce ne permite ca să calculăm indemnizații majorate inclusiv pentru copii – de la 553 de lei până la 975 de lei.
  • pentru familiile beneficiare de ajutor social a cărui drept expiră în perioada stării de urgență, acesta va fi prelungit până la ridicarea acesteia. În perioada stării de urgență, solicitanții de ajutor social, care nu pot prezenta acte confirmative din cauza stopării activității instituțiilor, pot depune doar o declarație pe proprie răspundere că întrunesc aceste criterii și ajutorul social va fi acordat.
  • subvenționarea angajatorilor. Restabilim articolul care oferă posibilitatea agenților economici de a primi suport din partea statului.
  • Scutirea de plată pentru patenta titularilor de patentă care și-au sistat activitatea pe perioada stării de urgență. Restituirea contribuțiilor sociale în sumă fixă pentru titularii de patentă.

DISPOZIȚIA nr. 16 din 10 aprilie 2020: Lista integrală a deciziilor aprobate de CSE

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a admis examinarea sesizării depuse de deputatul Platformei DA, Dinu Plângău, în vederea abrogării unor prevederi pe care Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea. Este vorba despre activitatea magazinelor duty-free, extragerea zăcămintelor și industria tutunului, care, în opinia deputaților, sunt anticonstituționale.

Astfel, CC a decis ca până la soluţionarea în fond a cauzei să fie suspendată acțiunea Legii nr. 56 din 2 aprilie 2020 privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative.