Cum motivează poliția utilizarea gazelor lacrimogene la protestul organizat în susținerea lui Gheorghe Petic

Inspectoratul Național de Patrulare (INP) precizează că angajatul INP care a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care au venit la Judecătoria Orhei să-l susțină pe Gheorghe Petic ar fi fost bruscat, inclusiv fizic și amenințat cu răfuiala fizică de unul dintre protestatari.

Astfel, polițistul ar fi aplicat mijloacele speciale, și anume gaze lacrimogene, „pentru a opune rezistență agresiunilor și pentru a permite deplasarea transportului în care era escortat Gheorghe Petic în deplină siguranță”.

Legalitatea acțiunilor polițistului urmează a fi examinată de Procuratura din Orhei. INP informează că va analiza imaginile video de la acest incident, din perspectiva posibilelor încălcări ale legii, dar și din perspectiva analizării modului de acțiune a angajaților săi.

Oamenii care au protestat astăzi, 20 martie, în fața Judecătoriei Orhei împotriva condamnării lui Gheorghe Petic au fost atacați cu gaze lacrimogene de către forțele de ordine. Câteva ambulanțe s-au deplasat la fața locului pentru a le acorda ajutor.

Polițiștii i-au atacat cu gaze lacrimogene pe protestatarii care au venit să-l susțină pe Gheorghe Petic

Gheorghe Petic a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Orhei la trei ani și șase luni de închisoare cu executare.

Instanța l-a recunoscut culpabil și i-a stabilit o pedeapsă în mărime de 30 de mii de lei amendă și trei ani și sase luni de închisoare în penitenciar de tip semiînchis. Consider că Gheorghe Petic este un deținut politic”, a declarat Adrian Cojocaru, unul dintre avocații lui Petic.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *