CtEDO a obligat Rusia să achite 64 000 de euro pentru îngrădirea dreptului la educație a copiilor din Bender

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a obligat guvernul Federației Ruse să achite 64 de mii de euro pentru îngrădirea dreptului la educație a copiilor de la internatul din Bender. CtEDO a pronunțat decizia după 14 ani de examinare.

Reclamanții sunt zece elevi ai școlii-internat cu predare în limba română pentru copiii orfani din Tighina (Bender) și elevi aflați în custodia statului, precum și directorul școlii, care era reprezentantul lor legal. Aceștia s-au plâns în fața Curții de închiderea forțată a școlilor lor de către structurile republicii moldovenești nistrene (rmn) și de măsurile de hărțuire și intimidarela care au fost supuși de către acestea ca rezultat al alegerii reclamanților de a urma studiile în școlile cu predare în grafia latină.

Curtea a indicat că similar unei alte cauze (Catan), reclamanții au fost impuși să aleagă între a frecventa școli în care să urmeze învățământul secundar în limba și grafia pe care o considerau artificială și care nu era recunoscută nicăieri în lume, cu folosirea materialelor didactice elaborate în perioada sovietică sau, în mod alternativ, să fie supuși hărțuirii și intimidării. Totodată, nu existau probe care să sugereze faptul că măsurile luate de către structurile rmn în privința acestor școli au urmărit un scop legitim.

Curtea a notat că Republica Moldova și-a îndeplinit obligațiile pozitive ce îi reveneau în temeiul Convenției. Cu referire însă la responsabilitatea Federației Ruse, Curtea a stabilit că aceasta a exercitat un control efectiv asupra teritoriului rmn în perioada relevantă în speță și a constatat încălcarea dreptului reclamanților la instruire garantat de Articolul 2 din Protocolul nr. 1 la Convenție.

Curtea a considerat că nu este necesar să examineze separat plângerile reclamanților în baza Articolelor 8 și 13 din Convenție.Reclamanţii au cerut câte 8.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi o sumă rezonabilă cu titlu de costuri şi cheltuieli. Astfel, în prezenta cauză Curtea a constatat violarea de către Federația Rusă a Articolului 2 din Protocolul nr. 1 la Convenție, obligând guvernul rus să achite fiecărui reclamant câte 6000 euro în calitate de despăgubiri pentru prejudiciul moral și 4000 euro cu titlu de costuri și cheltuieli reclamanților în comun.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *