Principală  —  IMPORTANTE   —   Crima de la Atrium: cine…

Crima de la Atrium: cine este judecătoarea care i-a achitat pe cei doi luptători K1 și în gestiunea cărui procuror se află dosarul

Magistrata Olga Bejenari de la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a decis să îi achite pe cei doi luptători K1, Mihail Pîrgaru și Aurel Ignat, cercetați penal în dosarul dosarul morții lui Serghei Bejenari, omorât în bătaie în 2018. Deși procurorii au cerut câte 15 ani de închisoare pentru cei doi, judecătoarea i-a achitat pe motiv că „fapta nu întrunește elementele infracțiunii”.

Olga Bejenari/magistrat.md

Olga Bejenari a fost numită în funcția de judecătoare pe un termen de cinci ani la 18 decembrie 2014, iar peste două săptămâni a fost suspendată din funcție pe perioada aflării în concediul parţial plătit pentru îngrijirea copilului. Magistrata s-a aflat în concediu până la 18 februarie 2017, potrivit portalului magistrat.md. În ianuarie 2017, judecătoarea a fost din nou suspendată din funcţia deţinută, pe perioada aflării în concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului minor. De această dată, concediul a durat până în februarie 2018.

În toamna anului 2018, în timp ce examina deja dosarul crimei de la Atrium, magistrata decide să își depună cererea de demisie, însă ulterior hotărăște să și-o retragă.

Prin Hotărârea nr. 107/11 din 11 Octombrie 2019, Colegiul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor a acordat judecătoarei Olga Bejenari, în rezultatul susținerii evaluării performanțelor judecătorilor, calificativul Foarte bine cu punctajul acumulat în final de 75 de puncte. Câteva luni mai târziu, în februarie 2020, Bejenari a fost numită în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

Magistrata a indicat în declarația sa de avere și interese personale că a obținut anul trecut un salariu de circa 238 de mii de lei, la care s-a adăugat și o donație în mărime de 3 mii de euro. Familia judecătoarei a mai obținut 20 de mii de euro din vânzarea unor autoturisme, dar și 15 mii de euro sub formă de remitențe. Olga Bejenari mai trece în declarație două apartamente, o casă de locuit și încă o avere imobiliară. Totodată, magistrata mai declară patru autoturisme, trei dintre care sunt în proprietate.


Angela Pleșca, foto: magistrat.md

Cât privește partea acuzării, dosarul crimei de la Atrium a fost gestionat de către procurora Angela Pleșca, care activează în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău și care a cerut condamnarea celor doi luptători K1 la 15 ani de închisoare.

Reprezentanții Procuraturii susțin că vor contesta sentința și vor insista pe condamnarea celor doi luptători în corespundere cu faptele comise.

Pleșca Angela declară pentru anul trecut un salariu de circa 226 de mii de lei. În declarația sa de avere și interese personale, procurora trece doar cota parte dintr-un apartament, fără a indica alte bunuri imobile sau mobile.

Noaptea de 18 spre 19 mai 2018 a fost fatală pentru Serghei Bejenari, un tânăr de 30 de ani, ucis în bătaie în apropierea centrului comercial Atrium din capitală. Bejenari petrecea alături de fratele său Ion, de polițistul Serghei Bradu și trei femei ziua de naștere a omului legii în într-un club din capitală. În urma unui conflict transformat în bătaie între cei trei și un grup de sportivi, Bejenari a fost transportat de urgență la Institutul de Medicină Urgentă, acolo unde a decedat în dimineața din 25 mai.