Principală  —  IMPORTANTE   —   Conexiunile dintre companiile puse sub…

Conexiunile dintre companiile puse sub sechestru și fostul președinte al PDM, Vlad Plahotniuc. Detalii de la șeful PA

Responsabilii de la Procuratura Anticorupție au anunțat astăzi, 30 octombrie, că au aplicat sechestru pe trei companii și două conturi bancare, totul, în valoare de 55,4 milioane de lei, în dosarele de spalare de bani în proporții deosebit de mari, în care este vizat fostul președinte al Partidului Democrat (PDM), Vladimir Plahotniuc. Deși, oficial, numele lui Vladimir Plahotniuc nu figurează în niciun registru de activitate ale celor trei companii, șeful Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, susține că autoritațile din Republica Moldova au primit informații de la autoritațile străine care demonstrează legătura dintre cele trei firme și Vladimir Plahotniuc.

Procuratura Anticorupție a pus sechestru pe trei companii, în dosarele penale pornite pentru spalare de bani în proporții deosebit de mari, în care este vizat fostul președinte al Partidului Democrat (PDM), Vladimir Plahotniuc.

✅ Cota parte de 100% din capitalul social al SRL BB-DIALIZĂ, a cărei valoare constituie 31.826.322 lei.

✅ Cota parte de 100% din capitalul social al SRL BASS-SYSTEMS, a cărei valoare constituie 2.950.000 lei.

✅ SRL GMG PRODUCTION – 10.800.000 lei

Oficial, în registrele de evidență, activitate, fondare și administrare ale celor trei companii, nu figurează numele fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc.

Compania SRL BB-DIALIZĂ, a cărei valoare, potrivit PA, constituie 31.826.322 lei este deţinută de Bb-Hamodialyse Handelsgesellschaft Mbh din Cipru, companie ce implementează din anul 2014 proiectul de parteneriat public-privat de modernizare a centrelor de dializă. Compania a obţinut drepturi exclusive pe piaţa moldovenească, după ce la finele anului 2018, Guvernul Filip a adoptat în grabă o hotărâre prin care a extins de la 12 la 25 de ani perioada proiectului, scrie mold-street.com. În consecință, BB-Dializa SRL a obţinut drepturi exclusive pe piaţa moldovenească. Detalii aici

Beneficiar final ascuns în Cipru

În martie 2014 Ministerul Sănătății a selectat ca partener privat BB-Hämodialyse Handelsgesellschaft mbH din Germania, o firmă necunoscută, fondată pe 5 octombrie 2013 de avocatul Silvano Pirritano de la biroul Popa și Asociații, cu o lună înainte de anunțarea concursului.

Compania s-a angajat să construiască sau să modernizeze 12 centre de dializă, dar ulterior, în anul 2018, a anunțat că vor fi doar trei: La Chișinău, Bălți și Cahul.

Înregistrată în orășelul german Bad Homburg (o suburbie a Frankfurtului), firma avea un capital social de 25.000 de euro. Ulterior, în aprilie 2014, compania germană a fondat la Chișinău firma BB-Dializă SRL cu un capital de 5.400 lei, administrator fiind numită Svetlana Chițanu, fostă ziaristă de la Jurnal de Chișinău, ocupând ulterior funcție de brand-manager BB-Dializa SRL.

Din 2015 manager al firmei este Dmitri Onufreiciuc, iar în vara anului 2017 s-a schimbat și proprietarul nominal al firmei. Acum e o firmă din Cipru, Bb-Hamodialyse Handelsgesellschaft Mbh , care anterior se numea Melpomania Limited. Cine este beneficiarul final al acesteia nu se ştie, dar motivul invocat este optimizarea costurilor.

Avocatul Igor Popa, cunoscut în special ca fost apărător în instanțe al ex-premierului Vladimir Filat și care reprezenta interesele investitorului german, iar apoi ale celui cipriot, a refuzat atunci să divulge numele beneficiarului.

Sub sechestru a ajuns și compania SRL BASS-SYSTEMS, una dintre cele mai mari companii IT din Moldova, în valoare de 2.950.000 lei. Oficial, firma este condusă de cetățeanul Popescu Onisim, iar ca și fondator în registru figurează Assentis Holdings Limited Societate Comercială S.C. Sp-Com S.R.L.

Anterior, unele surse media au scris că în spatele Assentis Holdings Limited Societate Comercială S.C. Sp-Com S.R.L. ar fi stat persoane apropiate de Partidul Democrat din Moldova şi fostul lider Vladimir Plahotniuc.

În 2017, potrivit unor investigații jurnalistice, compania Bass System a fost implicată în tranzacțiile dubioase cu Calea Ferată, care atunci, când PDM, partid aflat la guvernare și condus de Vlad Plahotniuc, câștiga milioane de lei din contractele cu instituțiile publice. Detalii aici

Angajații Bass System, donatori ai PPEM, iar mai tarziu și ai PDM

O altă investigație jurnalistică a arătat că unul dintre angajații Bass System, Andrei Cojocari, a contribuit în 2015 la completarea bugetului PPEM cu 50 de mii de lei. 

Donația a fost făcută în contextul scrutinului electoral pentru localele din iunie 2015.

În 2016, numele Andrei Cojocari apare deja în lista donatorilor PDM, cu o donație de 15 mii de lei. Nu este clar dacă e vorba de aceeași persoană, întru-cât în rapoartele financiare ale partidelor, postate pe pagina CEC, au fost ascunse datele despre locul de muncă al donatorilor.

Cea de-a treia companie pusă de PA sub sechestru este compania SRL GMG PRODUCTION, în valoare de 10.800.000 lei, fondată de offshorul Blue Sound Investments Limited, cu sediul în Hong Kong și condusă în prezent de cetățeanul Sergiu Latiș.

Compania GMG Production face parte din General Media Group Corp, companie-media (GMG Corp), (care deține Canal 2, Canal 3, Prime, Publika TV) fondată de Vladimir Plahotniuc. Aceasta produce, livrează și difuzează produse-media.

Conexiunea dintre cele trei companii și Vladimir Plahotniuc

Astăzi, întrebat de ZdG, cum a fost făcută legatura între fostul președinte al PDM, Vladimir Plahotniuc și cele trei companii puse sub sechestru, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, ne-a spus ca autoritățile din Republica Moldova au colaborat cu autoritățile străine pentru a acumula probele necesare în acest sens.

„Până acum au fost acumulate mai multe materiale și probe, în dosarul penal pornit pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari, în care este vizat cetățeanul Vladimir Plahotniuc. – Care este legătura? Am colaborat cu autoritatăți străine care ne-au oferit detalii despre legatura directă dintre companii și cetățeanul Plahotniuc”, ne-a spus spus șeful PA, Viorel Morari.

Șeful Procuraturii Anticorupție a precizat că toate cele trei companii puse sub sechestru îți vor continua activitatea în mod normal și nu vor fi afectate în niciun fel, cel puțin, până la finalizarea etapei de urmărire penală și trimiterea dosarului în instanța de judecată.

„Toate companiile vor activa în continuare în mod obișnuit. Aplicarea sechestrelor are drept scop evitarea riscului de înstrăinare a mijloacelor bănești. Urmează în contiuare acțiuni de urmărire penala. Totodata, cetățeanul Vladimir Plahotniuc beneficiaza de prezumția de nevinovăție”, ne-a comunicat procurorul-șef de la PA, Viorel Morari.

Marți, 28 octombrie, fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, a fost anunțat în căutare internațională și interstatală.

Vladimir Plahotniuc are calitate de învinuit, pe cauzele penale din gestiunea Procuraturii Anticorupție, în săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.243 alin. (3) lit.b) din Codul Penal al Republicii Moldova – spălarea banilor, săvârșită în proporții deosebit de mari.

Potrivit procurorilor, pe parcursul anilor 2013 – 2015, acesta a creat o schemă infracțională cu scopul de a transfera, dobândi, deține și utiliza bunuri despre care știa că sunt venituri ilicite. Procurorii susțin că având intenția de a tănui aceste bunuri, Plahotniuc a înființat, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe companii rezidente și nerezidente, prin care a organizat circulația mijloacelor băneși în proporții deosebit de mari – circa 18 000 000 dolari SUA și 3 500 000 euro. Materialele cauzei ar demonstra că Plahotniuc știa că aceste sume constituie mijloace financiare ilicite obținute din creditele bancare neperformante acordate de către BANCA DE ECONOMII S.A., BC UNIBANK S.A. și BC BANCA SOCIALĂ S.A.

Tot în acest dosar de spălare de bani mai sunt vizate două persoane, dintre care una a fost reținută deja pentru 30 de zile.

Un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele fostului lider al PDM a fost emis la 11 octombrie de Judecătoria Chișinău.

Recent, șeful PA, Viorel Morari, a recunoscut că un dosar penal pe numele lui Vladimir Plahotniuc putea fi deschis mai înainte, dar susține că în cazul în care, în timpul guvernării PDM, ar fi întreprins anumite acțiuni, ar fi fost înlăturat din funcție prin intermediul procedurilor disciplinare sau acuzațiilor penale.

În urma unui blocaj privind constituirea unei alianțe de guvernare, în iunie curent, Vlad Plahotniuc a plecat din Republica Moldova. Ulterior, în dimineața zilei de 30 iulie, Plahotniuc a anunțat pe Facebook că și-a depus mandatul de deputat și că renunță la șefia PD.