• Conexiunile dintre companiile puse sub sechestru și fostul președinte al PDM, Vlad Plahotniuc. Detalii de la șeful PA

  Conexiunile dintre companiile puse sub sechestru și fostul președinte al PDM, Vlad Plahotniuc. Detalii de la șeful PA
  vizualizări
  30 octombrie 2019 | 14:11

  Responsabilii de la Procuratura Anticorupție au anunțat astăzi, 30 octombrie, că au aplicat sechestru pe trei companii și două conturi bancare, totul, în valoare de 55,4 milioane de lei, în dosarele de spalare de bani în proporții deosebit de mari, în care este vizat fostul președinte al Partidului Democrat (PDM), Vladimir Plahotniuc. Deși, oficial, numele lui Vladimir Plahotniuc nu figurează în niciun registru de activitate ale celor trei companii, șeful Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, susține că autoritațile din Republica Moldova au primit informații de la autoritațile străine care demonstrează legătura dintre cele trei firme și Vladimir Plahotniuc.

  Procuratura Anticorupție a pus sechestru pe trei companii, în dosarele penale pornite pentru spalare de bani în proporții deosebit de mari, în care este vizat fostul președinte al Partidului Democrat (PDM), Vladimir Plahotniuc.

  ✅ Cota parte de 100% din capitalul social al SRL BB-DIALIZĂ, a cărei valoare constituie 31.826.322 lei.

  ✅ Cota parte de 100% din capitalul social al SRL BASS-SYSTEMS, a cărei valoare constituie 2.950.000 lei.

  ✅ SRL GMG PRODUCTION – 10.800.000 lei

  Oficial, în registrele de evidență, activitate, fondare și administrare ale celor trei companii, nu figurează numele fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc.

  Compania SRL BB-DIALIZĂ, a cărei valoare, potrivit PA, constituie 31.826.322 lei este deţinută de Bb-Hamodialyse Handelsgesellschaft Mbh din Cipru, companie ce implementează din anul 2014 proiectul de parteneriat public-privat de modernizare a centrelor de dializă. Compania a obţinut drepturi exclusive pe piaţa moldovenească, după ce la finele anului 2018, Guvernul Filip a adoptat în grabă o hotărâre prin care a extins de la 12 la 25 de ani perioada proiectului, scrie mold-street.com. În consecință, BB-Dializa SRL a obţinut drepturi exclusive pe piaţa moldovenească. Detalii aici

  Beneficiar final ascuns în Cipru

  În martie 2014 Ministerul Sănătății a selectat ca partener privat BB-Hämodialyse Handelsgesellschaft mbH din Germania, o firmă necunoscută, fondată pe 5 octombrie 2013 de avocatul Silvano Pirritano de la biroul Popa și Asociații, cu o lună înainte de anunțarea concursului.

  Compania s-a angajat să construiască sau să modernizeze 12 centre de dializă, dar ulterior, în anul 2018, a anunțat că vor fi doar trei: La Chișinău, Bălți și Cahul.

  Înregistrată în orășelul german Bad Homburg (o suburbie a Frankfurtului), firma avea un capital social de 25.000 de euro. Ulterior, în aprilie 2014, compania germană a fondat la Chișinău firma BB-Dializă SRL cu un capital de 5.400 lei, administrator fiind numită Svetlana Chițanu, fostă ziaristă de la Jurnal de Chișinău, ocupând ulterior funcție de brand-manager BB-Dializa SRL.

  Din 2015 manager al firmei este Dmitri Onufreiciuc, iar în vara anului 2017 s-a schimbat și proprietarul nominal al firmei. Acum e o firmă din Cipru, Bb-Hamodialyse Handelsgesellschaft Mbh , care anterior se numea Melpomania Limited. Cine este beneficiarul final al acesteia nu se ştie, dar motivul invocat este optimizarea costurilor.

  Avocatul Igor Popa, cunoscut în special ca fost apărător în instanțe al ex-premierului Vladimir Filat și care reprezenta interesele investitorului german, iar apoi ale celui cipriot, a refuzat atunci să divulge numele beneficiarului.

  Sub sechestru a ajuns și compania SRL BASS-SYSTEMS, una dintre cele mai mari companii IT din Moldova, în valoare de 2.950.000 lei. Oficial, firma este condusă de cetățeanul Popescu Onisim, iar ca și fondator în registru figurează Assentis Holdings Limited Societate Comercială S.C. Sp-Com S.R.L.

  Anterior, unele surse media au scris că în spatele Assentis Holdings Limited Societate Comercială S.C. Sp-Com S.R.L. ar fi stat persoane apropiate de Partidul Democrat din Moldova şi fostul lider Vladimir Plahotniuc.

  În 2017, potrivit unor investigații jurnalistice, compania Bass System a fost implicată în tranzacțiile dubioase cu Calea Ferată, care atunci, când PDM, partid aflat la guvernare și condus de Vlad Plahotniuc, câștiga milioane de lei din contractele cu instituțiile publice. Detalii aici

  Angajații Bass System, donatori ai PPEM, iar mai tarziu și ai PDM

  O altă investigație jurnalistică a arătat că unul dintre angajații Bass System, Andrei Cojocari, a contribuit în 2015 la completarea bugetului PPEM cu 50 de mii de lei. 

  Donația a fost făcută în contextul scrutinului electoral pentru localele din iunie 2015.

  În 2016, numele Andrei Cojocari apare deja în lista donatorilor PDM, cu o donație de 15 mii de lei. Nu este clar dacă e vorba de aceeași persoană, întru-cât în rapoartele financiare ale partidelor, postate pe pagina CEC, au fost ascunse datele despre locul de muncă al donatorilor.

  Cea de-a treia companie pusă de PA sub sechestru este compania SRL GMG PRODUCTION, în valoare de 10.800.000 lei, fondată de offshorul Blue Sound Investments Limited, cu sediul în Hong Kong și condusă în prezent de cetățeanul Sergiu Latiș.

  Compania GMG Production face parte din General Media Group Corp, companie-media (GMG Corp), (care deține Canal 2, Canal 3, Prime, Publika TV) fondată de Vladimir Plahotniuc. Aceasta produce, livrează și difuzează produse-media.

  Conexiunea dintre cele trei companii și Vladimir Plahotniuc

  Astăzi, întrebat de ZdG, cum a fost făcută legatura între fostul președinte al PDM, Vladimir Plahotniuc și cele trei companii puse sub sechestru, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, ne-a spus ca autoritățile din Republica Moldova au colaborat cu autoritățile străine pentru a acumula probele necesare în acest sens.

  „Până acum au fost acumulate mai multe materiale și probe, în dosarul penal pornit pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari, în care este vizat cetățeanul Vladimir Plahotniuc. – Care este legătura? Am colaborat cu autoritatăți străine care ne-au oferit detalii despre legatura directă dintre companii și cetățeanul Plahotniuc”, ne-a spus spus șeful PA, Viorel Morari.

  Șeful Procuraturii Anticorupție a precizat că toate cele trei companii puse sub sechestru îți vor continua activitatea în mod normal și nu vor fi afectate în niciun fel, cel puțin, până la finalizarea etapei de urmărire penală și trimiterea dosarului în instanța de judecată.

  „Toate companiile vor activa în continuare în mod obișnuit. Aplicarea sechestrelor are drept scop evitarea riscului de înstrăinare a mijloacelor bănești. Urmează în contiuare acțiuni de urmărire penala. Totodata, cetățeanul Vladimir Plahotniuc beneficiaza de prezumția de nevinovăție”, ne-a comunicat procurorul-șef de la PA, Viorel Morari.

  Marți, 28 octombrie, fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, a fost anunțat în căutare internațională și interstatală.

  Vladimir Plahotniuc are calitate de învinuit, pe cauzele penale din gestiunea Procuraturii Anticorupție, în săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.243 alin. (3) lit.b) din Codul Penal al Republicii Moldova – spălarea banilor, săvârșită în proporții deosebit de mari.

  Potrivit procurorilor, pe parcursul anilor 2013 – 2015, acesta a creat o schemă infracțională cu scopul de a transfera, dobândi, deține și utiliza bunuri despre care știa că sunt venituri ilicite. Procurorii susțin că având intenția de a tănui aceste bunuri, Plahotniuc a înființat, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe companii rezidente și nerezidente, prin care a organizat circulația mijloacelor băneși în proporții deosebit de mari – circa 18 000 000 dolari SUA și 3 500 000 euro. Materialele cauzei ar demonstra că Plahotniuc știa că aceste sume constituie mijloace financiare ilicite obținute din creditele bancare neperformante acordate de către BANCA DE ECONOMII S.A., BC UNIBANK S.A. și BC BANCA SOCIALĂ S.A.

  Tot în acest dosar de spălare de bani mai sunt vizate două persoane, dintre care una a fost reținută deja pentru 30 de zile.

  Un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele fostului lider al PDM a fost emis la 11 octombrie de Judecătoria Chișinău.

  Recent, șeful PA, Viorel Morari, a recunoscut că un dosar penal pe numele lui Vladimir Plahotniuc putea fi deschis mai înainte, dar susține că în cazul în care, în timpul guvernării PDM, ar fi întreprins anumite acțiuni, ar fi fost înlăturat din funcție prin intermediul procedurilor disciplinare sau acuzațiilor penale.

  În urma unui blocaj privind constituirea unei alianțe de guvernare, în iunie curent, Vlad Plahotniuc a plecat din Republica Moldova. Ulterior, în dimineața zilei de 30 iulie, Plahotniuc a anunțat pe Facebook că și-a depus mandatul de deputat și că renunță la șefia PD.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO, LIVE/ Deflagrație puternică în portul Beirut. Sunt zeci de răniți

  Zeci de oameni au fost răniţi în urma unei explozii de origine necunoscută în portul Beirut, o parte dintre ei fiind îngropaţi sub moloz, a informat Crucea Roşie a Libanului marţi, 4 august, conform DPA, citată…
  VIDEO, LIVE/ Deflagrație puternică în portul Beirut. Sunt zeci de răniți

  Cetățenii români vor avea acte de identitate noi

  Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români. Pentru prima dată, va putea fi emis buletin și copiilor sub 14 ani. Cartea e…
  Cetățenii români vor avea acte de identitate noi

  Raportul ANI pentru primul semestru: Președintele, 20 de deputați, procurori, judecători și primari – în vizorul inspectorilor

  Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a elaborat un raport de activitate pentru prima jumătate a anului 2020, în care au fost remarcate activitățile planificate și rezultatele obținute în perioada de rapor…
  Raportul ANI pentru primul semestru: Președintele, 20 de deputați, procurori, judecători și primari – în vizorul inspectorilor

  VIDEO/ Consilierii municipali, în ședință extraordinară: Demolarea barierelor și limitatoarelor de acces de pe străzile municipiului Chișinău, aprobată de CMC

  Consiliul Municipal Chișinău (CMC) s-a întrunit marți, 4 august, în ședință extraordinară. Pe ordinea de zi sunt înregistrate 40 de chestiuni ce cuprind 107 proiecte de decizii. 18:00. Ședința CMC din 4 august…
  VIDEO/ Consilierii municipali, în ședință extraordinară: Demolarea barierelor și limitatoarelor de acces de pe străzile municipiului Chișinău, aprobată de CMC

  Grantul de 10 milioane de euro din tranșa a doua de asistență macrofinanciară din partea UE a intrat în contul Ministerului Finanțelor

  Grantul în valoare de 10 milioane de euro, parte componentă a tranșei a doua din Programul de asistență macrofinanciară a Uniunii Europene pentru Republica Moldova, a intrat p…
  Grantul de 10 milioane de euro din tranșa a doua de asistență macrofinanciară din partea UE a intrat în contul Ministerului Finanțelor

  Un minor de 16 ani și un bărbat de 45 de ani s-au înecat ieri. Recomandările IGSU

  În ultimele 24 de ore, două persoane și-au pierdut viața în bazinele acvatice din R. Moldova, anunță Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI, care vine cu mai multe recomandări pentru a…
  Un minor de 16 ani și un bărbat de 45 de ani s-au înecat ieri. Recomandările IGSU