Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Condamnat la 6 ani de…

Condamnat la 6 ani de închisoare pentru trafic de influență. Bărbatul a fost anunțat în căutare interstatală

Imagine simbol

Judecătoria Bălți, sediul Central, a pronunțat sentința într-o cauză penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție (PA) Oficiul Nord, ce vizează acțiunile unei persoane învinuite de trafic de influență (art. 326 alin.(1), art. 326 alin.(1), art. 326 alin.(1)  din Codul penal), conform unui comunicat de presă emis de PA.

Prin sentința din 10 noiembrie 2023, instanța l-a recunoscut vinovat pe inculpat de comiterea infracțiunilor de trafic de influență, stabilindu-i o pedeapsă definitivă prin cumul parțial al pedepselor cu închisoare pe un termen de 6 ani, cu executare acesteia în penitenciar de tip semiînchis.

Cauzele penale au fost pornite în perioada lunilor septembrie – noiembrie 2020, de către Centrul Național Anticorupție (CNA) în baza a trei denunțuri.

Potrivit materialelor cauzei, persoana condamnată a comis trei fapte de trafic de influență, acceptând și primind personal de la persoanele denunțătoare mijloace bănești în suma totală de 2 000 de euro și 2 000 de lei, în schimbul cărora susținea că are influență asupra angajaților Secției de Înmatriculare a Transportului și Calificarea Conducătorilor Auto Bălți, pe care îi poate determina în vederea obținerii permiselor de conducere pentru trei persoane din nordul țării.

„Urmărirea penală în cauza penală a durat 3 luni, iar judecarea cauzei a durat mai bine de 2 ani. Judecata a avut loc în lipsa inculpatului deoarece în timpul judecării cauzei acesta s-a eschivat de la examinarea judiciară a cauzei penale în instanța de judecată, ultimul fiind anunțat în căutare interstatală, fiindu-i totodată aplicată o măsură preventivă sub formă de arest preventiv”, notează PA.

Atât în cadrul urmăririi penale cât și la etapa incipientă a judecării cauzei penale inculpatul nu și-a recunoscut vina și a pledat nevinovat.

Măsura preventivă sub formă de arest preventiv aplicată în privința acestuia s-a menținut până la definitivarea sentinței.

Totodată, s-a dispus confiscarea din contul persoanei în beneficiul Statului a mijloacelor bănești în cuantum de 2 000 de euro și 2 000 de lei.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Bălți în termen de 15 zile.

Bărbatul a mai fost condamnat la 8 ani de închisoare, în iunie 2021, prin sentința Judecătoriei Strășeni, sediul Călărași, pentru furt – valoarea bunurilor depășește 100 de salarii medii lunare pe economie prognozate, stabilite prin hotărârea de Guvern în vigoare la momentul săvârșirii faptei.